Reklama

Reklama

Pevnost

  • USA Fortress
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Zdá se to bizarní, ale dvacet let po rozpadu Sovětského svazu existuje stát, který se stále potýká s živým dědictvím komunismu. Stát, jehož existenci téměř nikdo neuznává. Stát o 500.000 obyvatelích různých národností, kteří mají tři až čtyři různé pasy, aby se z něj vůbec mohli dostat někam ven. Stát, kterému donedávna vládl prezident Smirnov v saku s ustřiženými rukávy. Do této podivuhodné, temné země se vydávají dva mladí čeští dokumentaristé, aby zde natočili poetický příběh o člověku, jeho vztahu ke svobodě a také o jeho touze uniknout modernímu světu do ideálního univerza, v němž se o něj stát skutečně postará. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

magu 

všechny recenze uživatele

Oveľa lepšie ako vidieť tento dokument je Podnestersko navštíviť. Bol som tam tento rok dvakrát a bolo to úplne iné Podnestersko. Možno sa s novým prezidentom za tie tri roky niečo zmenilo... Ruský vplyv tam je, socializmus ako vyšitý, ale ľudia mi vôbec nepripadali zúfalí. Oproti zvyšku Moldavska je tam až neuveriteľne čisto a pekne. Kým v Kišineve sa váľajú odpadky po ulici, v Tiraspole nemáte šancu niečo také vidieť. Problémy s natáčaním? Až také zlé to zase nebolo, keď ich nechali iba tri hodiny posedieť na stanici a pustili ich a ešte im aj materiál nechali. Ak by tam boli voči cudzincom zaujatí, skončili by oveľa horšie. Aj my sme fotili a kamerovali všetko zaradom a nikto k nám nič nemal. A zažili sme aj neuveriteľný incident a prežili sme to. Na druhej strane si treba uvedomiť aj to, aké možnosti tí ľudia majú: Nechať sa asimilovať Moldavcami? Odísť do Ruska a nechať územie Moldavcom? Čo by ste robili Vy, keby ste tam žili? ()

panWallace 

všechny recenze uživatele

zajimavé téma správně podané..podnítilo to i ve mě zájem zjistit si o tomto tématu něco více..Dobře KOKEŠI..(MFF Karlovy Vary) ()

RomanT 

všechny recenze uživatele

Je to sice výpověď o tom, jak se dnes žije v jednom státu / nestátu, ale já jsem si díky ní neustále připomínal jak velký kus cesty jsme u nás za 25 let ušli. ()

RADX1 

všechny recenze uživatele

Taková velmi slušná pohlednice z Podněsteří. Pro mnohé nic nevypovídající záběry jsou pro mne jakousi vzpomínkou a v některých aspektech i nostalgií. Větší hloubku toho co se děje v Podněsteří jsem nečekal. Jak jsem psal, spíše povedená pohlednice. Možná v tom kontextu nesedí název "Pevnost", ale prostě je to ruská bašta směrem k západu. Větší piplání v politice (klady vs zápory) by dle mého dokumentu uškodily. Zajímavé je to shlédnout teď při/po vývoji na Ukrajině. ()

Reklama

Reklama