Reklama

Reklama

Film skutečného muže

(festivalový název)
  • Chorvatsko Muški film (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Chorvatsko, 2012, 12 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Niekde na Balkáne, medzi vojnami. Situácia v krajine je vážna - pištole a pušky sú v každej ruke. Koncentrácia zbraní dosiahla svoj kritický bod. Aj ten najmenší incident môže ukončiť tento krehký mier. Jeden nervózny prst na spúšti môže začať nezastaviteľný chaos. Pohľad na deti, zaujaté hrou so zbraňami z hračkárstva, nám kladie nepríjemnú otázku - čo sme to vlastne zanechali ďalšej generácii? (TV JOJ)

(více)

Recenze (4)

Radko 

všechny recenze uživatele

Potvrdenie dobre známej skutočnosti, že všetci chlapci majú radi zbrane. Od prakov, lukov až po pištole a samopaly. Čím dokonalejšia imitácia skutočnej predlohy, tým lepšie. Mieri sa na všetko možné, neživé a hlavne živé. Nájdu sa aj dievčatká, čo sa radi zapájajú do vojnových hier. Fakt, že ide o Chorvátsko, teda štát, kde bola relatívne nedávno vojna, na veci nič nemení. Zbrane-hračky sú populárne všade, vrátane bojových robotov, vozidiel, mutantov a tak. Len nechápem aká medzivojnová doba sa má vo filme na mysli. Pravdepodobne ide o také ľudskoprávne navnadenie pre festivalové poroty v štýle: kuknite, krajina kde sa bojovalo má cez chlapecké interesy a hry našliapnuté k ďalšej blízkej vojne. Poznámka: Za čias mierového socialistického Česko-Slovenska boli zbraňové hračky mimoriadne populárne, vrátane bojových hier, kde popadalo mnoho mŕtvych (výkriky: dole-dole-dole! pri rachotení detských samopalov sa ozývali po celom sídlisku), hier na tajných agentov, strieľajúcich záludných špiónov, či strategických hier s figúrkami vojakov a Indiánov, ostreľovaných gumou zo zaváranín. Ak niekto priniesol imitáciu skutočnej zbrane zo Západu, hneď sa táto stala aj spolu s jej hrdým majiteľom predmetom všeobecného obdivu kamarátov či spolužiakov. Poznámka II. (dodatok k pôvodnému komentu). Úplne rovnaká situácia ako vo filme je na Slovensku aj dnes (20. augusta 2015). Práve dnes som videl na dvore krčmy rodinku s tromi deťmi. Dvaja chlapci striedavo mierili pištoľou na hlavu mladšej sestričky a ostreľovali ju, mieriac na hlavu. Pištoľ vydávala zvuky imitujúce samopalovú streľbu a sršala zábleskami. Mamička vraví: "Ale chlapci, na hlavu jej nemierte hádam." A ocko na to: "Veď oni si tú pištoľ len potrebujú vyskúšať.". Nuž a večer som zachytil tento článok: http://kosice.korzar.sme.sk/c/7970255/v-kosickej-saci-drze-a-ozbrojene-deti-ostreluju-ludi.html?ref=njcc ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Na deset minut roztažená myšlenka, jak je špatné, že si děti hrají se zbraněmi. Šlo by to vyjádřit i zajímavěji, kontroverzněji a originálněji, proto mi to přijde jako filmařsky odfláklé dílo, které se tváří, že všechno utáhne jen na silné idee. V chorvatských poměrech to asi vyznívá silněji, pro nás ty bratrovražedné války se zapojením dětí přece jen tak blízkým tématem nejsou. Takže hodnotím hlavně filmařskou práci/divácký zážitek a z toho pohledu je tenhle kraťas dost nezáživný. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

kompozice mnoha sobě navzájem velice podobných výjevů na stejné téma, která se podle úvodního titulku odehrává "mezi válkami", budí i přes svou jednoduchost silné, znepokojivé dojmy. kamera nehnutě snímá vojenské hračky ve výlohách obchodů a postavy kolemjdoucích míhající se před nimi. jednolitý příval obrazů ukazuje zaujaté kupující a houfy chlapců hrajících si s imitacemi zbraní. děti pózují před kamerou, vraždí se (jen jako) navzájem v parku a do jejich "her" zaznívají autentické zvuky výstřelů a výbuchů. prostý záměr autorovi dokonale vyšel. obrazy jsou totiž (kupodivu) samy o sobě velice nosné. dovedou zaujmout i přivést k zamyšlení. za pouhých dvanáct minut stopáže jsem byl zdánlivě nevinnými záznamy chlapeckých hrátek až neuvěřitelně roztrpčen. až tak výmluvný na téma výchovy k válce či dětské fascinace bojem a zabíjením "pouhý" krátký film může být. po jeho skončení si možná budete opakovat se mnou: je to přeci jenom hra. Jenom hra... ()

Reklama

Reklama