Reklama

Reklama

Zelená poušť

Obsahy(1)

Průměrný Evropan nebyl nikdy tak zodpovědný za devastaci tropických deštných pralesů, jak je tomu dnes. Čím je to způsobeno a můžeme tomu zabránit? Dokumentární film Michala Gálika Zelená poušť, jenž nás zavede na tropický ostrov Borneo, nám poskytne nejen odpověď na tyto otázky, ale prozradí nám i zarážející tajemství, které skrývá průmysl s palmovým olejem. Film Zelená Poušť podává reálné svědectví o problémech způsobených pěstováním olejných palem na Borneu. Dokument není jen příběhem o palmovém oleji, je i příběhem o globální odpovědnosti a o tom, že my, jako spotřebitelé, máme v rukou obrovskou moc, když našimi rozhodnutími při nakupování dokážeme ovlivňovat i to, co se děje na druhé straně planety. Divák dostane možnost proniknout hlouběji do problematiky prostřednictvím skutečných příběhů a rozhovorů s místními lidmi i odborníky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

whack 

všechny recenze uživatele

Borneo a Sumatra sú dva z najviac biologicky rozmanitých oblastí na svete a napriek tomu majú najdlhší zoznam ohrozených druhov, vrátane mierumilovného orangutana. Odhaduje sa, že 6 až 12 týchto orangutanov je zabitých každý deň kvôli palmovému oleju. Tieto jemné stvorenia sú buď zabité v procese odlesňovania, keď sa zatúlajú do plantáží palmového oleja hľadajúc jedlo, alebo pri nelegálnom obchode so zvieratami potom, čo sú zajatí a držaní v extrémne zlých podmienkach. Ročne sa vyrába zhruba 50 miliónov ton palmového oleja, pričom takmer všetok palmový olej je nenahraditeľným zdrojom, čím nahrádza 12 mil hektárov hustého, biologicky rozmanitého dažďového pralesa. To je ekvivalent každoročné odlesneného územia o veľkosti Severnej Kórey iba kvôli účelu palmového oleja! Keby nebolo takýchto dokumentov, ľudia by o ničom ani nevedeli. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se chtěl podívat ze zvědavosti na Heurece jaké recenze mají Bohemia Chips horská sůl. Recenzí tam moc nebylo, většinou byly staré a jedna byla negativní z důvodu užití palmového oleje (což už dnes není pravda). A pod recenzí byl vložen odkaz na video uložené na YTB Zelená poušť. I jsa člověkem zvídavím jsem si během nudné konverze jednoho home videa film pustil. Čekal jsem nějaký další ekoteroristický film typu nejezděte auty zachráníte planetu a ideálně ještě při tom přestaňte jíst maso a vejce. Jenže tenhle dokument od prvních minut velice zaujal a s těmi dalšími jsem byl čím dál více šokován. Každý jsme už asi slyšeli o kácení deštných pralesů kvůli dřevařské lobby i kvůli palmám olejným. Jenže svět je veliký, pralesy obrovské a tak to tady v ČR člověka až tak nepálí. Navíc máme své problémy, třeba kůrovce ve smrkových monokulturách. Každý má halt něco no... Jenže když jsem to dokoukal a viděl ty mapy, byl jsem v šoku. Je neuvěřitelné, že někteří lidé a vlády jsou tak pitomí, že si za kufry peněz pod sebou klidně uřezávají větev. A pokud pod nimi nekřupne, pak pod jejich dětmi už určitě. Ano, dokument působil lacině, taky to netočila BBC s mega rozpočtem. Ale právě o to více byl upřímnější a právě o to více si jej cením. Je to tak. Kde není poptávka, není nabídka. Jistě trh je obrovský a vypadne-li ČR, případně EU převezme olej Asie, Čína... Přesto ale má cenu užívání tohohle zeleného moru bojkotovat. Nikdy jsem takhle natvrdo do ničeho nešel, ale dávám si závazek, že od teď nekoupím nic v čem palmový olej je (bude-li to tam uvedeneo). Panu Gálikovi dávám za tenhle počin 5 hvězd a velice si ho za potřebu natočení tohoto apelujícího sdělení vážím! * * * * * ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Po technickej i režisérskej stránke "obyčajný" dokument. Ale má dostatočne zaujímavú tému a úderné dávkovanie informácií. Snaha o zakomponovanie miestnych obyvateľov mi prišla trochu silená, ale inak veľmi výstižné pomenovanie problému, ktorý nie je len na Borneu a netýka sa len oleja. Zelené stromy nezanemenajú automaticky, že je všetko v poriadku... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tak už i legendární Borneo homo sapiens sapiens a kapitál zdevastoval. Každý den přibude na Zemi obyvatel v ekvivalentu jednoho okresního města. Lidem v jihovýchodní Asii, Arábii a Africe by měl někdo zopakovat slova papeže Františka, které pronesl na Filipínách , aby se nemnožili bezhlavě jak křečci. Velmi depresivní dokument. Zničit celou zemi s tím, že po 30 letech palma přestane plodit a z krajiny se stane neúrodná pastvina , s tím že už budu mrtvej, je hodně sobecké. Dokument na televizi Noe. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

:-((( Světu vládne lobbing zkurvených korporací a dementní politici bez špetky morálky. Proti tomu se blbě bojuje... Mimochodem asi napíšu do Bohemia Chips do Choustníku, aby přestali tu sračku dávat do mých oblíbených brambůrek. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dobrý a koukatemný Slovenský dokument o vlivu průmyslu na naší přírodu (Tedy pokud se dá o ostrově Borneo říci "naše příroda". ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Uvedomte si, že tento film vznikal s obmedzenými finančnými prostriedkami s použitím amatérskej videotechniky a bez predchádzajúcich skúseností s natáčaním. Hnacou silou bolo nadšenie, nie je pre komerciu, je určený pre tých, ktorých zaujíma ochrana prírody. Čo ste tu chceli retrospektívy alebo nebodaj nejaké tarantinovské miešanie žánrov? Podľa mňa veľmi kvalitný dokument, ktorý poukazuje na problém, ukazuje ho z rôznych pohľadov a dáva aj riešenia, ktoré môžme robiť my, lebo tie spoločnosti to robia kvôli peniazom, ktoré im my za to dávame. Takýto svet sme si stvorili a je to z našej strany veľmi nezodpovedné, veľmi ho chválim, treba ho vidieť, zamyslieť sa, konať a najmä by som ho odporučil ľuďom. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Pokud někomu příjde téma palmového oleje zbytečně lobbystické nebo trendy, měl by se podívat na tenhle dokument. Palmové plantáže nejenže pomalu přetvářejí původní biotopy na jednostrannou poušť, ale především berou domov nespočetným druhů organismů. Až budete příště stát u regálu s potravinami a budete chtít mávnout nad závažností situace, vzpomeňte si na pláč orangutaních mimin, které v tomhle filmu taky mimo jiné taky uvidíte... ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

V prvom rade musím napísať, že obsah je zaujmavý, ale spracovanie pokrivkáva. Pokladám si otázku, že do kedy to naša planéta vydrží a k čomu budu tolké peniaze ludom, čo zarábajú na ničeni planéty, keď ju úplne zničia. Najhoršie je, že tento druh osvety je neúčinný. Možno dnes sa divák dokumentu v obchode zamyslí pri nakupovaní, že či neobsahuje palmový olej, ale o pár dní a nehovoriac po pár týždnoch si ani nespomenie na tento problém. Udelil by som 3*, ale vzhladom k obsahu (nie filmová kvalita a spracovania) dám 4*. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Peníze vládnou světu, to není nic nového. A tento dokument se zabývá problémem, který vzniká a stále se rozšiřuje na Borneu. Ostrově, který ještě v 50´byl téměř celý porostlí jedním z nejstarších pralesů na světě. Ale teď se zde provádí těžba uhlí či odlesňování a ilegální zabírání půdy pro vznik palmových plantáží, které ničí nejen flóru, ale i faunu. .. Je až neuvěřitelné, co všechno si dovolí nadnárodní společnost pro zisk. Vykořisťování, krádež půdy, ignorace při únicích chemie do užitkové vody, vypalování pralesů spojené s vymíráním druhů či vraždění zvířat, které se třeba jen zatoulají na plantáže. .. A proč tamní vláda nic nedělá? To a mnohem více se můžete dozvědět když zhlédnete tento dokument. .... HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

zette 

všechny recenze uživatele

I pres nizky rozpocet se povedlo natocit solidni dokument s "vyssim poslanim", ktere mam pocit, stejne k nicemu nepovede a nadale bude pokracovat plundrovani pralesu za vidinou zisku. Alespon nekomu muze tento film otevrit oci, avsak na tema palmovy olej uz toho bylo natoceno a napsano spousta. Jelikoz hodnoceni tohoto pocinu je hodne nadhodnocene, znamkuji jen prumerne. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý hlavně svým obsahem bojující proti Palmovému oleji. Netušil jsem jaký vliv na prostředí má palmový olej cpaný všude možně. Bohužel to asi nijak průlomové účinky mít nebude pokud se tohle téma nebude cpát do novin a pořadů a korporace si budou stále podplácet a přehrabávat koryta na úkor matičce zemi. ()

Ekkan 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, škoda jen, že se tvůrce konkrétně nezabývá korporacemi, které tyhle problémy způsobují. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Depresivní a skličující. Tyto dokumenty servírují fakta která nelze tak lehce vyvrátit, což se stalo neblahým jevem posledních let. Aneb od pasivity, přes ignoranci k agresivnímu proti postoji. Díky "hnusným" stránkám lidské povahy jsme v bezvýchodných situacích na všech frontách. Rozložení lidí s určitým postojem zůstává naneštěstí plus mínus stejné. Pár jedinců se aktivně zapojuje, pár jen sleduje dokumenty, a tak dále. Myslím si, že to všechno akorát spěje ke vzniku nové skupiny lidí - ti co nesnášejí lidstvo jako celek. Je to i jeden z důvodů proč mi imponují mimozemské síly typu Xenomorf, protože reprezentují sílu, která dokáže populaci lidí reálně ohrozit - protiváhu. RIP Planeta Země. / Alespoň jsem o filmu řekl 10 lidem. Hádejte kolik si ho pustilo? 0 8.5/10 ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Na bezsponzorský dokument je to hodně dobrý, ale hlavně to téma.......mazec. Palmový olej je asi ve všem, takže už budu jíst jen jablka a mrkve, jen abych zachránil ty roztomilý nosatý opičky :-D :-))) Ale něco to do sebe má, kdyby to viděli všichni lidi na světě, tak by se asi něco změnilo, ale to je u všeho co ničí naši planetu. 80% ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Toto už asi zastavit nejde. Jak tak sleduju, je tady generace, které je to vše vesměs jedno. Aneb "hlavně že mám svou novou supernásilnou PC hru. A nějaké lesy? Koho to zajímá? K čemu vůbec jsou?" Virtuální realita vytlačuje realitu, takže "koho zajímají nějaké lesy? Ať se starají ti, jichž se to týká." Ach jo........ ()

feral 

všechny recenze uživatele

Statickosť filmu podmienená pomalším tempom absolútne neprekáža, pokiaľ hľadáme v dokumentárnom filme poznatky a nie umelecký zážitok. Nezaujímalo ma prevedenie ale obsah, ktorý naozaj nesklamal. Problematikou palmového oleja som bola čiastočne oboznámená tlačovou formou, ale tento filmársky počin ma nasmeroval k markantnému zníženiu spotreby suroviny, ktorej pestovanie a následné spracovanie devastuje a ničí biodiverzitu pralesov, intoxikuje rieky, vykorisťuje ľudí a v neposlednom rade cielene usmrcuje orangutány – len v skratke. Dokument z kategórie MUST SEE. ()

koniklecka 

všechny recenze uživatele

Sakra práce, mám takový pocit bezmoci, když tohle vidím! Film jako takový poskytuje vysvětlení, co a proč se děje. Je natočen bez zbytečného přibarvování a s malým rozpočtem a je dobře, že existuje. Je potřeba, aby tento film vidělo mnohem více lidí než 340 (počet hodnocení zde na ČSFD). ()

Reklama

Reklama