Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 3 (2015) (série)


Matrix AB (S03E02)

(epizoda)
Trailer

Obsahy(1)

Situační portrét jednoho z nejvlivnějších mužů české současnosti, politika a podnikatele Andreje Babiše. Filmový štáb jej několik měsíců sledoval v záři reflektorů i v jejich stínu. Setkává se také s osobnostmi, které o Babišovi vydávají nevšední osobní svědectví. Vzniká tak ojedinělý filmový vhled do světa moci. Dokument představuje Andreje Babiše především jako veřejného činitele, který i v politické praxi používá metody, jimž se naučil při své podnikatelské činnosti. Kamera jej zachycuje v neustálém pohybu, na nejrůznějších akcích, mítincích, při osobním setkávání s občany. Je schopen mluvit s bezdomovci a vzápětí jej vidíme, jak anglicky nebo francouzsky konverzuje se zahraničními diplomaty. Na veřejnosti a před kamerou se projevuje ze své lepší stránky. Nikdo však není dokonalý – Babišovu odvrácenou tvář ve filmu charakterizují jeho bývalí spolustraníci a odpůrci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Coleator 

všechny recenze uživatele

Režisér Klusák natočil odpornost nejvyššího kalibru, ze které se vám permanentně zvedá kufr - tohle se jen tak nevidí... Zajímalo by mě, co by na to řekli všichni ti koblihožrouti a lezdoprdeláči - podle mě by to zhnuseně vypnuli - co si to ten zmetek Klusák na Andrejka dovolil, vždyť on to s námi myslí tak dobře... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Béčko, řádně zvolený, jako nepsaný šéf Donutlandu konečně pořádně hlídající své investice. Sympatický jak herbicid nastříkaný do ksichtu, ze země těžící obohacený buran. Každý demokratický národ má přesně takové politiky, jaké si zaslouží, to je bohužel svatá pravda.. Přes neobjektiv teleskopu Klusákovy observatoře zjistíte asi tolik nového, jako když se astronom po tisící dívá na Měsíc, ale chápu, že když jsou takové typy těles tak vysoko, je v zájmu odborné i neodborné veřejnosti mít je pod dohledem.. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluju Babišovy projevy, jeho motýle i ty co měli přijít a nepřišli. Nyní jsem okouzlena Babišem tanečníkem. Dokázat udělat během celé písničky Beatles jen dva pohyby, to už vyžaduje notnou dávku sebezapření. Babišův tanec je blíže pohybům paraplegika, než Baryšnikova, ale jeho okolí stejně radostně hýká blahem a dává svému kultu znát, že tančí božsky. O slovenském Caponem zabydlivším se v české politice se mnoho nového nedozvíme, ale naprosto dokonale se můžeme přesvědčit o jeho totální sebestřednosti. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně jako u Klusákova předchozího dokumentu Dělníci bulváru se i zde zmůžu jen na obdivné wow - velký respekt k statečnosti, s níž tento tvůrce těm několika málo vnímavým divákům jeho dokumentů ukazuje, že je to ještě horší, než jsme si mysleli. Nejpikantnější na tom ovšem je, že v reálu ty filmy nemají absolutní šanci něco změnit - a to prostě proto, že se k lidem, kteří by je nejvíc potřebovali vidět, nikdy nedostanou (a pokud ano, stejně se od nich odrazí jako hrách od stěny - stačí si zde přečíst pár prvních komentářů a už narazíte na někoho, kdo si myslí, že to Klusák natočil na něčí objednávku - bylo jen otázkou času, než s tímto názorem někdo vyrukuje, aby vítězoslavně celý dokument "smetl ze stolu"). Marná sláva, kdo má oči, ten vidí, a každý přemýšlivý člověk, který se zajímá o svět kolem nás a razí si cestu ke kvalitním informacím, se zde vlastně asi nedozví nic extra nového nebo převratného. Hlavní přínos tohoto dokumentu spíše vidím v tom, že připomíná některé věci, které by každý volič s krátkou pamětí měl tendenci snadno zapomenout (Babišova problematická minulost, finančně nákladná a dokonale zvládnutá kampaň - bílé košile, slogan "Prostě to uděláme"..., neschopnost vytvořit politický program, skupování médií i lidí) a že se tvůrcům povedlo zobrazit trhliny v Babišově pečlivě budované sebeprezentaci, které o něm vypovídají víc, než by mu asi bylo milé. Pokud vám sama skutečnost, že se v rukou jednoho politika koncentruje taková moc, nepřijde jako skandální a alarmující, tak se prostě nemáme dál o čem bavit, protože už si vás nejspíš taky koupil (ať už koblihou, nebo svými proklamacemi, že se z něj stal politik kvůli "zkorumpované pravici" a že on sám "nekrade" a že chce "řídit stát jako firmu"). A v tom je to strašné vyznění celého filmu - podobně jako se Novotný v Dělnících bulváru nepokrytě chechtal do kamery, že čtenáři bulváru jsou idioti, protože dobře věděl, že ten dokument stejně nikdy neuvidí, a pokud náhodou ano, nedojde jim, že se to týká i jich, stejně tak i Babiš může být zcela klidný, protože tenhle dokument jeho impérium neohrozí ani co by se za nehet vešlo - oká, tak si pár pseudointelektuálů na ČT2 pustilo tu tendenční sračku zaprodance Klusáka a sem tam napíšou pár hejtů, ale už zítra se vesele jede dál, preference ANO dál porostou, vepříci Stropnický, Kleslová, Komárek a spol. si budou dál vesele chrochtat ve svých korýtkách, a Andrej si nás jednou koupí všechny i s ČSFD, na to se spolehněte. ANO, bude líp. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Pamatujete si na poslední scénu z Nekonečného příběhu 2? Bastian má jedno přání a směrem k mocné Xaidě si místo návratu domů přeje, "aby měla srdce." Někdy v totální asocialitě, absenci nesobeckých hodnot a sebevědomí a zároveň ubrečenosti se skrývá klíč k Andreji Babišovi. Ono se to dalo tak trochu čekat, ale zklamaly mě ostatní postavy. Příkladem za vše budiž ta reportérka z Novy (Michaela něco), která svým naprosto trapným podbízením se dokázala odhalit vlastní malost v několika málo sekundách. Škoda, že se více neřešila Babišova motivace ke koupi médií a personální obsazenost českého mediálního mainstreamu, vytváření obrazu politiků a vztahy mezi politiky a novináři. Protože slova objektivita a nestrannost by nevyzněla zrovna optimálně. A to na obě strany. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama