Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 1 (2013) (série)


Pančovaná republika (S01E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Film shrnuje klíčové události metanolové aféry z podzimu 2012 a hledá odpověď na otázku, kdo v této kauze selhal – jednotlivci nebo stát? Film pohlíží na několik souvislostí nedávné metanolové aféry, která se stala nejvýraznější událostí podzimu roku 2012. Proč se nemluví o tom, že ročně zemře na otravu takzvaně bezpečným alkoholem více než třista lidí? Je za metanolovou aféru zodpovědný pouze stát, když jeho kontrolní funkce selhávají? Proč se politická garnitura k problému pančování alkoholu, o kterém u nás prý vědí snad všichni, staví tak benevolentně? Je snad politika v Čechách pančovaná lhostejností, nezodpovědností nebo pokrytectvím? Žijeme v pančovaném státě? A proč vůbec pijeme alkohol? Na otázky, které dokument pokládá, se snaží najít odpověď prostřednictvím setkání s lidmi, jichž se příběh otráveného alkoholu více či méně osobně dotknul. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

type_B 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosud jsem si naivně myslel, že dokument má obsahovat fakta a důkazy. Pančovaná republika je spíše snůška domněnek. Informační hodnota tohoto filmu je pro mě poměrně malá, protože asi 95% věcí jsem znal už před jeho zhlédnutím. OK, stát toleroval pančování, OK, Češi chlastají jak duhy, OK, chlast je špatný, OK, Likérka Drak & spol jsou zmrdi - to je všechno v pořádku - ale je třeba se toto znovu dovídat z "autorského dokumentu"? ()

deac 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Alarmující snímek, je dobře, že se takové natáčejí. Nelze mu vyčítat celkové zmatečné vyznění. Co jiného očekávat v republice, kde nikdo za nic nenese zodpovědnost, nikdo se pravdy nedopátrá a vymahatelnost práva neexistuje. Kdyby v té kauze zemřely tisíce lidí, dál se na nás z obrazovek budou šklebit mafiánské ksichty Kalouska, Vondry, Nečase, knížepána a spol. A národ je pak bude zvesela volit do nejvyšších funkcí a tolerovat všechny prasárny, kterých se dopouštějí. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentárne zachytenie metanolovej aféry a súvisiacich udalostí. S niekoľkoročným odstupom sa ukazuje ako sú aktuálne doku zachytenia doby dobré a potrebné. Tu sa okrem iného poukazuje na nedôveru obyvateľov k štátu. Štátu, dlhodobo kašľajúcemu na dôsledné odhaľovanie siete trhu s načierno dorábaným chľastom. Odhady hovoria o tretinovom podiele sfalšovaného alkoholu v oficiálnej obchodnej sieti. Filozofi a sociológovia vajatajú vtipnými bonmotmi a múdrami. Toxikológovia varujú, policajti začínajú byť nadmieru aktívni až na základe fatálnych (smrteľných) dopadov pitia legálne kúpeného pitia v maloobchodnej sieti, obsahujúceho metanol. Kým obsahoval len zvyšky Sava, ktorým sa čistí technický lieh na lieh pitný, a tieto zvyšky nikoho priamo nezabíjali, všetko fičalo v zavedených schémach. Všetci o rozsahu pančovania vedeli, nik sa polícii nesťažoval. Každý tvrdil, že oficiálna moc kryla liehovú mafiu. Alarmujúci počet mŕtvych, poloprohibícia a medzinárodné dopady (zákaz dovozu a predaja českých liehovín na Slovensku) prebudili dovtedy spiace bezpečnostné zložky. Vinníkov odhalili, kšeft frčí ďalej. Asi s väčším dozorom liehovej mafie nad tým, aby sa do falošných rumov a vodiek nedostal metanol. Alkoholové disko s cenou pre superpijanskú grupu môžu frčať. Hlavne aby bol chľast cenovo dostupný. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nějak jsem po letech ocenil Václava Bělohradského, že se nenechal poněkud vmanipulovat do autorových představ o pančované republice, naopak zdůraznil, že národ má takové vrcholné představitele, jaké si zaslouží. Ze sdělného a výzamnového hlediska je mnohem důležitější část o Češích jakožto nejvytrvalejších pijanech světa. Scéna z diskotékového závodu svou silou zbytek dokumentu potápí a je jeho hrůzným vrcholem. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Makeš Kokeš převzal štafetu po svých předžurnálistech a pokračuje v cyklu ČT formou vcelku rovnoceně s kumpány - troška toho subjektivního plácání >očitých< svědků a etablovaných mudrlantů, nějaká ta fakta a informace převzané obecně z médií, zkrátka k problematice vcelku nic nového nepřinášející a i v možných odhaleních jen náznakově alibistický filmek, prostě jen další ryze rutinní >veřejnoprávní< práce pro práci na zaplácnutí hodiny vysíracího času dle zadání. Jojo, všichni všechno vědí, objevují "Pančovanou republiku" a koule a chlast se točí dál. . . . Ještě že igitátor už leta říká - "nepíte ty líhoviny", že. A netočte takové jalové >dokumenty< , obé škodí zraku a zdravé mysli obecně, po obou nakonec přijde jen kocovina... - - - - - (Poprvé viděno 16.4.2013 ze záznamu webu ČT, hodnocení 90., komentář zde bystrozraký jako čtvrtý - 16.4.2013) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama