Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Já, horník! (S02E04)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokument reflektuje vzrušenou atmosféru dění kolem ostravského dolu Paskov, na němž jako na jednom z posledních fungujících dolů hrozí ukončení těžby. Černá Ostrava už dávno není černá – tahle část Slezska je ve skutečnosti docela hezký kus země s malebně rozmístěnými pozůstatky industriální éry, kde města mají upravená historická centra a kde už se skoro netěží. Přesto médii několik měsíců kolovaly vzrušené reportáže o plánovaném zavření dolu Paskov, vrcholícím divokou hornickou demonstrací ze 17. září. Hodilo se téma Paskova stranám jako laciné gesto v předvolebním boji, jak si myslí zdejší horníci? Zač s takovou nesmiřitelností ještě bojují, když se o definitivním ukončení těžby na Ostravsku mluví docela veřejně a když z bývalé stotisícové havířské armády zbyla dnes jen desetitisícová hrstka? Nebylo by lepší, kdyby na svůj někdejší hrdý status včas rezignovali a prostě se odebrali do nedaleké Hyundai montovat dveře k autům? Byly snad nedávné události jednou z posledních křečí, než se i zbytkové šachty změní ve skanzeny a živý havíř se stane pouhou atrakcí pro školní výlety? (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

thommas odpad!

všechny recenze uživatele

I Herzog lezl pod zem s kamerou, ale tolik cirátů jako tito pánové kolem toho neudělal. A to tam lezl ve 3D. Odnikud nikam, bez konceptu, bez smyslu, ale za to s kupou stupidních otázek a jedním zbytečným helikamem, snad aby dodal vzdušný protiklad temným štolám. Promarněné důležité téma, deset minut zajímavých věcí a čtyřicet minut nesmyslné vaty k vystříhání. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, tenhle dokument je občas dost bezradný, ale aspoň to jeho tvůrci přiznají. Potenciál tématu vykoukne místy a jen malinko (většinou při rozhovorech se samotnými horníky). ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režisér postupoval ako baníci: na 20 minút zaujímavého materiálu nabalil zvyšných 32 minút hlušiny. Z hľadiska umeleckého zámeru zaznamenania hodné, no z hľadiska prístupu k divákovi zákerné. Vnútorné problémy štábu, prestrihy vstupu do fungujúcej šachty s exkurziami škôl a kopec iných záberov boli tou úplne zbytočnou hlušinou. Zaujala návšteva podzemia, výpovede baníkov a ich návšteva otrockej mechanizovanej fabriky na autodielce ako možnej náhrady ich práce po zavretí bane. No ani v súvislosti s ňou si režisér neodpustil poznámky typu: "No ale to je Vaše budoucnost!" akoby iná možnosť pre prepustených neexistovala. Domnievam sa, že tvorca zrejme v detstve dosť trpel nejakým šikanóznym spôsobom a dnes toto utrpenie vracia späť. Štábu, baníkom a čo je najhoršie aj divákom. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ostravskí baníci sú tvrdí borci. Ich práca je namáhavá, špinavá a nebezpečná. Náročné pracovné podmienky v bani sú schopní zvládnuť len vskutku silní muži. Tam by nejaký premúdrelý, študovaný trasoritka nevydržal ani hodinu. Mám rešpekt ku všetkým tým chlapom, čo vystupovali v tomto dokumentárnom filme. Avšak režiséra tohto projektu by som najradšej poriadne preplieskal po tej jeho nevymáchanej papuli. Fakt sa čudujem, že mu niekto z tých baníkov nevyrazil zuby. Tými jeho podpichovačnými rečami a stupidnými otázkami si o to vyslovene koledoval. Karel Žalud je obyčajný kokot. * ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dost dobře nechápu, proč tvůrci naroubovali do začátku filmu tolik scén, které s tématem dokumentu mají společného asi tolik, jako vodíková puma a kávová lžička při pokusu KLDR vybombardovat půlku Evropy, aneb vážně je nutný koukat na to, kterak se banda filmařů baví o čemsi při cestě autem do dolu? To se sakra nenašlo dost zajímavých záběrů k tématu? Navíc je tu pětiminutovka, ve které se někdo rozhodl ukrást auto s plošinou a udělat co nejvíc záběrů, kdy kamera vyjede od země a udělá záběr z výšky, po té co se během dvaceti sekund takové záběry zjeví tři, je to jednak otravné, jednak blbé. Co se týče toho, jak tvůrci vytěžili (ha, humor!) téma... No, mohlo to bejt rozhodně lepší, pár rozhovorů fajn, ale nic, co by bylo nějak obohacující, nebo co by dávalo do problematiky nějak zvlášť nahlédnout. PS navíc by havířům měl někdo říct, že i když dělají fakt těžkou práci, je prostě dementnost udržovat něco, co nemá šanci na sebe vydělat, fakt nejsou filharmonie ani národní divadlo, alespoň některým, co perlí na záběrech z demonstrací. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ono je to cely dost sci-fi. Ostrava, haviri, tezky prumysl a i tento dokument. Jedna velka zahledenost v sebe sama. Absolutni nereflektovani potreby jinych. Stejnym zpusobem vytvoreny dokument. Kutani ve scifi s prevrsenim sobeckosti. Nekdy je to vice nez unavne, koukat na nekoho, kdo se v tom placa a doufa, ze z toho neco bude ... no a neni. Jeden z nejbizardnejsich ceskych zurnalu. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Havíři jako námořníci dnešní doby, boj člověka proti přírodě, lpění podzemních dobrodruhů na jejich práci, pocit smyslu v práci jako luxus, který si málokdo může dovolit a kterého se ten, kdo ho má, nechce vzdát. Tohle jsem z filmu cítila a proto mi to přišlo dobré. Srovnání exkurze filmařů z Prahy se školním výletem na Landeku mi přišel trefný, obracení kamery proti sobě je taky v pořádku - sebereflexe je přece poznávacím znakem Českého žurnálu, ne? Ukázat záměrně svou pozici fyzickou prací nepolíbeného intelektuála, který se ptá hloupě jako dítě, což trochu omlouvá ty debilní otázky. Taky nápad vzít horníky do fabriky byl skvělý, já jsem si na začátku toho filmu říkala, proč by měl být pro horníka problém pracovat někde jinde - tak už to chápu. (Navzdory předchozí chvále mi divácké potěšení snižuje ten pocit trapnosti z filmařů, tak nějak celkově to pro mě nefungovalo.) ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Tvrdú, špinavú prácu obdivujem (a sem-tam sa jej aj oddávam), ale táto forma "dokumentu" zdála se mi poněkud nešťastnou. Pre mňa najpútavejšia (najzábavnejšia) bola asi časť, keď tvrdí chlapi z podzemia prídu do tej sterilnej fabriky, kde sú zamestnanci v podstate iba náhrada robotov :) A čiastočne ma ovplyvnilo určite aj to, že nejaký čas som pracoval (na stavbe) s Kysučanom, ktorí mal z ostravského podzemia viacročné skúsenosti, a na spoluprácu s ním rád spomínam, aj keď ma vedel riadne nasrať svojou "neobalenosťou" a vulgárnym "otcovským prístupom" (a ja jeho svojou nešikovnosťou:). Skúsenosť má väčšinou väčšiu váhu ako informácie z druhej ruky, a aj preto sa na baníkov, notorických voličov socanov a inej škodnej, dívam tak trochu zmierlivo a s porozumením. Každopádne, dokument neodporúčam tým, ktorí veria, že budúcnosť svetovej ekonomiky je v tvorbe smartfónových aplikácií a počítačových hier :) ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezobsažný a hlavně nic neříkající slet náhodných obrázků o hornickém povolání, kde se vzalo pár osob a ty něco říkali... . Pan Žalud zvolil diletantský přístup a evidentně se mu nepodařil záměr vyprovokovat či pobavit. Ostravsko a zdejší hornická tradice by si zasloužila výpravnější a hlubší analýzu. 30%. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Som rád že existuje dokumentárny film ktorý zachytáva aké to je s baníctvom v ČR - cítil som z toho celého, že tí chlapi vrámci kolektívu zažili toľko krízových situácií, že si nevedia predstaviť aby kolektív rozpustili a venovali sa individuálne životu roztrúsení po svete, dovolil by som si použiť výraz ako ľahká forma Stockholmského syndrómu. Život dolu verzus ten hore prináša zrejme dosť výrazné kontrasty a tým sa dokument venoval iba veľmi okrajovo. Namiesto toho som sa pozeral na scény ktoré mali evokovať vtipnú desynchrónnosť štábu ( nepripadalo mi to tak ). Hudba bola veľmi zvláštne volená. Dobre, mali byť Vianoce a je otázne či ich baníci nezažijú s pochybnou budúcnosťou v ich profesnom zamestnaní, ale to je silne patetizujúci prvok. Najvýraznejší moment azda keď ich štáb zoznámil s alternatívou na trhu práce. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Nepovedený, záměrně nevyvážený, plytký a především zcela nefunkční dokument na aktuální, mediálně uměle přiživované, téma, kde zaujala snad jen návštěva stísněného podzemí. Zbývajících 90% stopáže jen chaotická "koláž" náhodně natočeného materiálu proložená problémy excentrických rádobydokumentaristů s až hulvátskými sklony. O to víc mě mrzí, že se pod toto podepsala ČT. ()

NJD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na dokumentu mě zaujaly 2 věci: 1) pohled do šachty, který co se týče náročnosti práce horníků předčil moje veškeré představy 2) konfrontace práce horníků s prací zaměstnanců na montovně, po které se horníkům upřímně vůbec nedivím, že radši zůstanou u svého sice náročnějšího, ale zato milionkrát pestřejšího zaměstnání...celkově mě ale dokument moc nezaujal, např. mi dost vadilo, jak moc bylo na filmařích vidět, že většinou nebylo co točit ()

Lou_DLy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

nemůžu tak úplně souhlasit s tím, co se tu v komentářích vesměs objevuje. podle mě dokument přináší a ukazuje právě to, kam se většina z nás pozorovatelů kauz /paskov i další/ nedostane, a to nemyslím jen faktický exkurz do štoly (a jako je to něco!), ale prostě jednotku horníka, jeho vztah k práci, vnímání kontextu a sebe sama. to je to, co je tak nějak samozřejmě jedno, protože tady jsou pragmatické pohledy (v širokém smyslu), které jsou určující. souhlasím, že se nejedná o komplexní pojetí a téma by se dalo zpracovat na spoustu dalších způsobů a s jinými akcenty, to ale neznamená, že bych si tohle neužila. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi povedený díl dokumentárního cyklu Český žurnál, přičemž kompozice jednotlivých záběrů je poskládaná do zajímavé mozaiky záběrů s velkou výpovědní hodnotou. Těžba uhlí na Ostravsku je palčivé téma a nemělo by uniknout pozornosti filmařům, kteří pro svou práci využívají zejména peníze z koncesionářských poplatků. Dle mého názoru tento způsob nahlížení na problém ukončení těžby v dole Paskov a případnou potřebu restrukturalizace celého odvětví je vhodný a poučný. Krutá realita je následující - ročně vytěžené uhlí v Paskově = 0,2 % roční spotřeby Číny a to hovoří za vše i přesto, že horníci dělají, co můžou a síly jim stačí. ()

Don82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z pohledu standardního dokumentu o životě a názorech horníků a specifikách jejich povolání je asi vše v pořádku, nicméně jako dokument hledající odpovědi na hlubší otázky už bohužel ne. Stěžejní a nejpovedenější je část dokumentu kdy se tvůrci vydali přímo za horníky do šachty a natočili jejich každodenní práci Při tom divák pochopí co je na povolání horníka tak neskutečně jiné, než když někdo jde na 8 hodin do kanclu a pak přijde domů a "vypne". Sami horníci to přiznávají, že pro ně je to defakto droga a když je pak tvůrce na ukázku zavede do jakési montážní haly kde vidí jen znuděné tváře, suše odpoví, že toto pro ně opravdu není. Ono vlastně není těžké pochopit, proč se nechtějí svého fárání vzdát, navíc v situaci kdy jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí ale díky propadu cen kdesi Číně je jednoduší důl prostě zavřít. Bohužel, asi se budu opakovat jako u minulého dokumentu Českého žurnálu, ale dokument je až nepřirozeně nekonfliktní a nejde pod kůži problému. Když jel důl na plné obrátky, proč se nedělaly rezervy až se s těžkou opravu skončí? Kdo a proč pořád mluví o zavírání toho nebo toho dolu když pak další rok OKD vykáže zisk pár miliadr? Co by se stalo když by v daném regionu přišlo o práci ze dne na den tisíce nebo deseti tisíce lidí? To se zde bohužel nedozvíme. Jak je mnohdy Klusák nebo Remunda bičován za svoje vstupování do tématu, v dokumentu Já, horník! je režisér zbytečně pasivní. Jeho přístup stylem "někam přijedu, něco natočím ale na nic se skoro nezeptám" ukazuje na těžkou neprofesionalitu. Ve výsledku celí dokument zachraňují již zmíněné záběry z těžby a občasný dialog s horníky. ()

navabaca 

všechny recenze uživatele

Smíchat všechny záběry a informační linie do jednoho guláše je dobrá cesta ke špatnému dokumentu, který divákovi ve výsledku nabídne pouhé nakusování tématu. A když k tomu pan režisér přidá ještě několik stupidních a vulgárních dotazů, je takzvaně vymalováno. Škoda, že pánové Klusák a Remunda nerealizují veškeré své náměty vlastními silami, byli bychom se o těžké, ale vzrušující práci i problémech horníků dozvěděli mnohem a mnohem více. ()

Reklama

Reklama