Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 4 (2016) (série)


Český Alláh (S04E01)

(epizoda)
  • angličtina Czech Allah (festivalový název)
Česko, 2016, 1 h 22 min

Režie:

Zuzana Piussi

Scénář:

Zuzana Piussi

Kamera:

Zuzana Piussi

Hudba:

Vít Janeček

Hrají:

Miloš Zeman (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární sonda do názorů a postojů českých občanů k problémům spojených s aktuální imigrační vlnou... Celovečerní dokument Zuzany Piussi Český Alláh je tragikomickým časosběrným filmem, který v perspektivě dvou let sleduje reakce české společnosti na příchod uprchlíků před válečnými konflikty do Evropy a související mediální tematizaci Islámu jako vážného ohrožení našeho života. Postavami filmu jsou lidé, kteří k těmto tématům nedokázali zůstat lhostejní a každý se z hlubiny své pravdy snaží o její společenské uplatnění a naplnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

70%. Pomáhání je mému srdci bližší, než bezbřehé strašení vším a ze všeho, proto se zdráhám nazvat aktivisty fanatiky, ale je škoda, že režisérka zvolila "jen" metodu pozorovací, škoda, zajímal mě víc proces odmilování Češky a muslima. Každý si ale může udělat svůj obrázek sám, pro mě je například naprosto nepochopitelné, vystavět, jako Konvičkovci, veškerou svou aktivitu (je jedno, zda společenskou, kulturní, či politickou) pouze a pouze na strachu. Ale - zase to ale, je zajímavé sledovat, do jakých tristních hodnot hodnot se naše společnost za těch pár let dostala. Zrovna dnes pár fašounů přepadlo v pražské tramvaji černocha. Proč asi? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu oceňuji, že se autorka pokouší podat názorově vyvážený pohled a překládá divákovi náhled na obě části toho ideového obludária - na jedné straně buranští a elementární dohody neschopní konvičkovci a na druhé fanatičtí lidskoprávní aktivisté...respektive aktivistky... Koncept prostřihů do obou dvou stran funguje skvěle. Extremistický populismus a extrémní naivita. Fanatismus a demagogie obou... Do toho mladý Syřan, který nenávidí evropské hodnoty a evropský životní styl, muslimská konference o tom, že ženy (odděleně sedící, samozřejmě v druhém sledu za muži, zahalené od hlavy až k patě) mají stejná, ba větší práva než muži... Obludná ,,profesionální politička" Jana Volfová angažující se ve své kariéře už v šesté politické straně názorně dokazující, proč s ní nikdo nikde nemůže vydržet...a jak bizarní je její politická i lidská stránka...na jejíž lep tak ,,nesnesitelně snadno" sedli v politice se teprve rozkoukávající exoti Konvička a spol...a proti nim životem frustrovaná ,,mamina" Eva Zahradníčková odcházející od rodiny ,,pomáhat" uprchlíkům a přející si ,,revoluci", jelikož ona sama není šťastná...až svoje ,,štěstí" nachází...což vrcholí až mediálním skandálem či možná záměrnou mediální manipulací... Plus madame Pospíchalová telefonující, že hrozí převoz uprchlíků ,,na Slovensko! Hrůza!"...což říká do kamery, za níž stojí Slovenka... Zuzana Piussi má čich na to vybrat si ty správné exoty... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnešní doba nepotřebuje panoptikální přehlídku (byť mnohdy pekelně vtipnou, sledovat Konvičkovo muší království se neomrzí), ale právě kontext, který tu absolutně chybí. Český Alláh nepředkládá nic k debatě, jen výjevy, osamocené tečky, z nichž není co vyvozovat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavnost snímku neupírám, obsah má pro mě dokonce pikantní příchuť. Znal jsem totiž paní Volfovou z dob, kdy šéfovala sociálně demokratickým ženám, používala jiný slovník a zaštiťovala se jinými hodnotami. Pohled zblízka naznačuje i ledascos nelichotivého o neschopnosti komunikace a soudržnosti na radikálně pravicovém křídle politické scény. To je ovšem jen vedlejší a nejspíš nechtěný efekt. Zuzana Piussi by možná mohla být pochválena za to, jak dokázala přimět obě zpovídané skupiny ke sdílnosti, ale ruku na srdce, moc se snažit nemusela. Rády se totiž pochlubily svým ideovým arzenálem. Filmu chybí měřítka a jakýkoli hlubší analytický pohled na problematiku. Ano, aktivisté jsou v nejednom případě naivními idealisty, jejich vliv a počet je ale nepatrný; naproti tomu názory druhé skupiny se staly v ČR mainstreamem s dalekosáhlým vlivem na politickou scénu a reálná rozhodnutí a fungování státní správy. V zemi, která má nepatrnou, maximálně 20tisícovou muslimskou menšinu, co žije rozptýleně, je nadprůměrně vzdělaná a velmi slušně integrovaná, v zemi, která má dlouhodobě konzervativní, velmi opatrnou azylovou politiku a tábory pro běžence zejí prázdnotou, je zajímavé spíš to, jak neuvěřitelně rychle se vybičovala hysterie a jak ovlivnila společenské klima i sdělovací prostředky. Dokument na tohle téma by byl nepoměrně užitečnější, protože čím víc se budeme honit za fantomy, tím méně energie nám bude zbývat na řešení reálných problémů. Celkový dojem: 55 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Panoptikum zástupcov dvoch strán názorového sporu o prístup k islamským utečencom. Teda téme, ktorá české luhy a háje reálne doteraz 2020 trápi ozaj len marginálne. Asi taký je aj reálny politický dosah týchto skrachovancov. Na jednej strane jednoduchšie pôsobiaci politici a aktivisti, ktorí sú proti všetkému. Ponúkajú len rôzne odstupňovaný strach, hnev a nenávisť. Nič viac. Žiadne riešenia hospodárske ani umelecké. Nič, len primitívne pudy, prednášane tak kultivované, akými sú kultivovaní ich nositelia a do značnej miery nositeľky. Je medzi nimi obézna poltička, vyzerajúca ako prerastený brav. Táto tučibomba sa chváli, že je fotogenická jag hovado a ako jedinú ju kamera zoštíhľuje (ak je to pravda,v skutočnosti musí vážiť okolo 200 kg). Ďalším protiislamistom je psychopaticky pôsobiaca Kanvička. Inou bojovníčkou proti Talibom je nahnevaná matka a inými zase súbor od seba neodlíšiteľných poskokov a pucflekov. Tuším sa tam mihol na demonštrácii aj nácek Vandas, družiaci sa politicky, aj latentne homosexuálne s našim slovenským apologétom klérofašizmu - Mariánom Kotlebom. Na druhej strane stojí skupinka dobrovoľníkov, pomáhajúcim utečencom bez rozdielu vyznania a teda aj islamským. Nakoľko robia niečo pozitívne (pomáhajú s donáškami potravín, šatstva, s prevozom za hranice, ľudským kontaktom) - je samozrejme ich činnosť oveľa chvályhodnejšia, než skupinky nadávajúch frustrovancov a skrachovancov. To je ale asi tak jediné pozitívne, čo sa o týchto naivných idealistoch dá povedať. V skratke - kľudne zanedbávajú rodinu, aj partnersko, manželské vzťahy, len aby poskytli lásku a chlieb kdejakému Mohamedovi. Celkovo: pekný český bizár. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád si držím dojem, že události posledních měsíců na české veřejné scéně nabízely daleko zajímavější a důležitější materiál. Výsledkem je cílené panoptikum, které se soustředí na podružnosti. A pak je jeho vedlejší efekt nechtěná devalvace tématu. Koukejte, magoři jsou všude, tak se do toho radějc nehrňte. Špatná cesta. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akoby v jednej malej Českej republike existovali dva svety. Svet dobrovoľníkov a svet odporcov imigrácie, a medzi nimi prebiehal neustály súboj názorov. Pritom tu nemáme ani len slabý odvar toho, čo je v Nemecku, Rakúsku alebo Švédsku. Dokument zobrazuje jedných aj druhých bez prikrášľovania, najväčšiu silu mala jednoznačne výpoveď mladého Sýrčana na posteli. Ten za dve minúty stihol povedať všetko, s čím oni prichádzajú do Európy, a neznie to pre nás ružovo. Dokonca aj slniečkári pochopili, že islámske náboženstvo to nemyslí so ženami dobre. Z nášho pohľadu. Z toho ich je všetko v poriadku, aj z pohľadu v Česku dlhodobo udomácneneho moslima z Kaukazu. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silnější v jednotlivých fragmentech. Vznik a zánik v české politice Bloku proti islámu. Nejde o nějaký ucelenější pohled. Spíše podle postaviček v tomto hnutí si uděláte svůj vlastní obrázek (démon Volfová). Druhá linie je naopak o protipólu antiislamistů. Je tam třeba takový medializovaný pár nebo klasická sluníčkářka. Tam je to zajímavější z psychologického hlediska. 64%. ()

NJD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěknej dokument. Hlavně kvůli tomu, že se kromě dělání si srandu z Konvičky (což je až moc jednoduchý) zaměřuje i na stinný stránky oněch sluníčkářů. Celej dokument tak vyznívá jako prezentace dvou názorových extrémů, který se snažej mít co největší vliv, ale přitom téměř nikoho nezajímaj :) P.S. palec nahoru za zprostředkování záběrů ze zákulisních jednání Konvičky a spol. - to o týhle partičce vypoví hodně. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím si, že to pojednání o vlasti by podepsal mnohý z protiimigračních aktivistů.... kdyby nevěděl, že ho pronesl syrský uprchlík... Zajímavá, trochu děsivá a ne zas až tak překvapivá je ideová provázanost některých kruhů... úsvit, naštvané matky, Miloš Zeman, atp. Jeden z těch lepších dílů ČŽ. ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk neví, která parta slibuje potenciálně horší budoucnost: skupina nepokorných kverulujících migrantů s totálně jiným přistupem k životu nebo hrůzostrašná skvadra zoufalců, opojených vlastní výjiměčností a důležitostí. Jestli bude Merkelová s Junckerem při síle ještě nějaký čas, tak, se obávám, obě zmíněná křídla budou sílit až do dimenzí, ze kterých může jit strach. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poléval mě pocit studu ale i děsu z lidí, kteří jsou na veřejnosti i před kamerou ochotni předvádět své nemocné duše, pochopitelně z obou stran. A - jak zde kdosi v komentářích napsal - někde v pozadí číhají běsy, které ZATÍM neprobublaly v plné síle na povrch... ()

Viper 

všechny recenze uživatele

Celkem vtipný i když bohuzel ne zcela objektivni pohled na ten nas srandovni boj s Islamem. Magori na obou stranach a do toho tresnicka na dortu v podobe politicke zombie Volfove akcentovala takovou tu bezradnost, ktera je s celou touhle problematikou tak nejak spojena. Asi nejsilnejsi cast dokumentu byl pohled na obycejny par muslima a Cesky, ktery skoncil jak skoncil a vcelku symptomicke bylo postupne stritliveni one damy, jak ze vztahu tak z islamu. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zuzaně Piussi se podařilo ukázat magory na obou stranách. Snad je to dobře, škoda jen, že ty stovky dobrovolníků tady musíme reprezentovat zrovna Eva Z., mě by totiž zajímaly i názory jiného dobrovolníka (druhá dáma dostala málo prostoru). Ale asi je to tak fér, kdyby Piussi vybrala někoho, kdo si přes dobrovolnictví očividně neřeší svoje vlastní problémy (Eva Z.), byl by to pak dokument příliš neobjektivní. Nevýhodou toho, že se režisérka zaměřila na magory, je fakt, že dokument jako kdyby nám říkal: Tak se na věci veřejné a dobrovolnictví raději vykašlete, přece nechcete patřit ani k jednomu táboru bláznů? A radši ani nedomýšlet, jaké další předsudky si český občan vytvoří, pokud bude brát partnera Evy Z. jako reprezentativní vzorek všech muslimů. Natočit nějakého syrského doktora, jak léčí v ČR nemocné, by ale nebylo tak skandální. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašně se mi na to nechtělo dívat, protože jsem tušil, co bude následovat - bulvár, který nikomu a ničemu nepomůže, pouze upevní pozice kdejakých fanatiků. Překvapení se opravdu nekonalo, všemožná zvířátka, která dokládají, že léčit mindráky lze nejrůznějšími způsoby. Nelze však nezmínit určitou nestrannost filmu, který bez přímých zásahů autorky plyne a nechává tak zdánlivě neomezený prostor protagonistům. A ze všech těch vyjádření, proslovů, deklarací, ale i komentářů, domněnek a glos vyplouvá na povrch ne asi zcela překvapivá, ale důležitá okolnost, na kterou bychom neměli zapomínat , a to rozdílný principiální základ obou protichůdných názorových proudů. Přičemž u jedné části je to fascinace nenávistí, zlobou, štvaním, násilím a smrtí a druhé části byť možná naivní nebo dokonce zvrácená (protože primárně jde o sebe samého) touha po pomoci druhým. A já naprosto souhlasím s tím, co řekla ta pomáhající dáma – na jakých základech vystavíme svůj pohled a postoj ke světu, takový ho budeme mít. Na druhou stranu s rozpaky jsem poslouchal zanícený vzkaz mladíka ze Sýrie západnímu světu, ale i dalších sekvencí, kde účinkovali Muslimové. Tento film dostatečně ukázal, že naivita, stejně jako nenávist je cesta do pekel. ()

Reklama

Reklama