Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 4 (2016) (série)


Český Alláh (S04E01)

(epizoda)
  • angličtina Czech Allah (festivalový název)
Česko, 2016, 1 h 22 min

Režie:

Zuzana Piussi

Scénář:

Zuzana Piussi

Kamera:

Zuzana Piussi

Hudba:

Vít Janeček

Hrají:

Miloš Zeman (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární sonda do názorů a postojů českých občanů k problémům spojených s aktuální imigrační vlnou... Celovečerní dokument Zuzany Piussi Český Alláh je tragikomickým časosběrným filmem, který v perspektivě dvou let sleduje reakce české společnosti na příchod uprchlíků před válečnými konflikty do Evropy a související mediální tematizaci Islámu jako vážného ohrožení našeho života. Postavami filmu jsou lidé, kteří k těmto tématům nedokázali zůstat lhostejní a každý se z hlubiny své pravdy snaží o její společenské uplatnění a naplnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

spacylemon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

... všechno jsou to blázni... A ještě než to pude do TV a zvedne se shitstorm, jak je to neobjektivní, "prosluníčkářské" a blablabla, tak vám řeknu jedno: jasně, tvůrci jsou logicky z "kulturní fronty", ale tady to schytaly obě strany (stejný případ jako u Spřízněni přímou volbou). Kdo to nevidí, tak je idiot s klapkami na očích. Eva Hrindová mezi těmi zperníkovanými Konvičky, pizizubými Hamply, tahači za nitky Volfovou s Vítkem Bártou, náckem Bartošem, fašounem Vandasem, či notorickou blbkou Slámovou, nakonec vypadá jako skoro normální zmatená ženská (která jenom občas ráda sdílí hoaxy a píše pičoviny o Bittalové). Takže si vlastně polepšila. Zatímco Eva Zahradníčková je chodící klišé. Jak vystřižená z protiimigrační propagandy... Nespokojená se svým životem opouští manžela i děti, dojímá se nad osudem běženců, vykřikuje do světa o nutnosti okysličit Evropu novou krví, načež sbalí muslima, oblíkne hidžáb a vyrazí na jakousi muslimskou konferenci, kde už ale přijde o první část iluzí, když se k ní - ženě - chovají jako k póvlu, aby nakonec přiznala, že i ten její je trošku mešuge a vlastně se asi pobodal sám... vždyť to říkám, jsou to blázni... A i ten syrský mladík a jeho názor na míchání Západu do syrských věcí, taky není nic, co by hladilo "kavárnu" zrovna po srsti... Třetí paní pak aspoň dokazuje, že konflikt People's Front of Judea vs Judea People's Front, je věčný a vlastní oběma stranám. ()

Januliii 

všechny recenze uživatele

Vyborna prehlidka cvoku, ale objektivni. Nadherne ukazany silenstvi kolem cele kauzy uprchlici, kteri tady vlastne nejsou. + Zajimava diskuze po promitani s damou, ktera se v dokumentu stara o uprchlicke rodiny. Vysvetlila proc k nam nikdo z nich nechce. Nedivim se a po dlouhe dobe se stydim za svou zem. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přehlídka bláznů na obou stranách. Ty jejich schůzky nápadně připomínaly psychoterapeutické skupiny. Obě strany dostaly prostor a divák šanci je pochopit. Rozhodně stojí za shlédnutí, kamera se dostala hodně blízko. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Časosběrnost a určitá rozmanitost prostředí si zaslouží pochvalu. Přesto trošku přetrvává pocit, že dokument je více na straně sluníčkářů. Prozření korpulentní blondýny na konci překvapilo. ()

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naivní manipulátorský výtvor, ze kterého až příliš kouká, jaký názor si má prosťáček hltající zprávy z ČT a stále ještě věřící pohádkám o úžasném multikulturalismu na předměstí měst na západ od našich hranic udělat. Což o to, dobrou propagandu dokážu ocenit, ovšem tento film, ze kterého až příliš kouká, za jakého o projevech islámu neinformovaného blbce diváka považuje, toto speciální kritérium nesplňuje. Kdo se chce se situaci s islámem v této zemi (a s názory muslimů) seznámit, ten nechť dá přednost zatím jedinému zdařilému dílu na toto téma "Já, muslim". Tehdy se to ještě točit smělo. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O tom, jak obryně Volfová rozložila hnutí Islám v ČR nechceme, o Češce žijící s muslimem až do rozchodu, aktivistka pomáhající uprchlíkům. A k tomu české panoptikum magorů a populistů. V téměř geniální zkratce tam zazní, že musíte využít toho, čeho se prostý lid bojí a že dělat politiku múže jen ten, kdo nemá co ztratit. Děsivý na tom je, že tohle téma je zástupný a pod povrchem číhají neprobuzené běsy. ()

Puppy 

všechny recenze uživatele

Režisérce se opět povedlo natočit dokument tak, že aktéry záměrně nestaví do nepřirozených situací, ale nechává je přirozeně udělat hlupáky ze sebe sama (podobně jako v Křehká identita). Dialog, nebo zde spíše střet, naivity (sluníčkáři) s hloupostí (odpůrci) ukazuje neschopnost tuto situaci řešit a především věci popisovat tak jak skutečně jsou, tedy říkat celou pravdu. Zásadní je proslov jednoho z uprchlíků, mladého muže ze Sýrie. Ten vyčítá vše západní civilizaci stylem "Vy jste nám to zkazili, tak tady nás máte a živte nás" a otevřeně přiznává že hodnoty naší společnosti, jako je například svoboda slova a tisku, neuznává. To jasně ukazuje, že integrace je prakticky nemožná. Kulturní a hodnotový žebříček je zkrátka nekompatibilní. V dokumentu zůstává nezodpovězena (viděno na MFDF Jihlava, nejednalo se o finální verzi střihu) otázka, proč najednou nechtěl pokračovat v natáčení a proč se pak přesunul z České republiky kde žádná válka není zrovna do Německa (byť si to můžeme domyslet). Dodatek: rozhodně si pustťe tento rozhovor kde mluví izraelský bezpečnostní expert Dan Schueftan. ()

FandaF 

všechny recenze uživatele

Tu nestrannost jsem nečekal... Díky za ni. Jinak (spojler) je fajn, když jedno slunko (co se chová celý film jako blbka) na konci "prozří" a pošle Izáka i s Alláhem do p*dele :) ()

panKubík 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem nuda. Dle mého názoru takto nemá vypadat dokument, jen vršení natočeného materiálu, s max. přidanou hodnotou sestříhání. Výpovědní hodnota je pro někoho, kdo sleduje české zpravodajství prakticky nulová. Na druhou stanu je ve filmu několik zajímavých momentů, účast na demonstraci krajní pravice a muslimská konference. Pokud by se tvůrci zaměřili více na tato prostředí, vzniklo by něco, na české poměry, jedinečného, co by divákovi skutečně ukázalo, co znamená český Alláh. ()

bonscott 

všechny recenze uživatele

výbornej dokument. Na své si přijdou jak vítači, tak i odpůrci. Fan klub Jany Wolfové zaplesá! Dokumentaristka se na nic neptá, nikomu nic nepodsouvá, pouze sleduje, poslouchá a natáčí. ()

Utnapishtim 

všechny recenze uživatele

Viděno s odstupem čtyř let nelze než děkovat bohu za to, jak mnoho zoufalců s potenciálně nebezpečnými politickými ambicemi a přefouklými egy se už odebralo na smetiště dějin. Sledovat tu skvadru z dnešního pohledu je opravdu k nezaplacení, i když pozor - doba přeje politickým zombiím a kdo ví, kdo se ze smrdutého bahna minulosti může vynořit zítra... ()

Reklama

Reklama