Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 4 (2016) (série)


Český Alláh (S04E01)

(epizoda)
  • angličtina Czech Allah (festivalový název)
Česko, 2016, 1 h 22 min

Režie:

Zuzana Piussi

Scénář:

Zuzana Piussi

Kamera:

Zuzana Piussi

Hudba:

Vít Janeček

Hrají:

Miloš Zeman (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární sonda do názorů a postojů českých občanů k problémům spojených s aktuální imigrační vlnou... Celovečerní dokument Zuzany Piussi Český Alláh je tragikomickým časosběrným filmem, který v perspektivě dvou let sleduje reakce české společnosti na příchod uprchlíků před válečnými konflikty do Evropy a související mediální tematizaci Islámu jako vážného ohrožení našeho života. Postavami filmu jsou lidé, kteří k těmto tématům nedokázali zůstat lhostejní a každý se z hlubiny své pravdy snaží o její společenské uplatnění a naplnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád si držím dojem, že události posledních měsíců na české veřejné scéně nabízely daleko zajímavější a důležitější materiál. Výsledkem je cílené panoptikum, které se soustředí na podružnosti. A pak je jeho vedlejší efekt nechtěná devalvace tématu. Koukejte, magoři jsou všude, tak se do toho radějc nehrňte. Špatná cesta. ()

NJD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěknej dokument. Hlavně kvůli tomu, že se kromě dělání si srandu z Konvičky (což je až moc jednoduchý) zaměřuje i na stinný stránky oněch sluníčkářů. Celej dokument tak vyznívá jako prezentace dvou názorových extrémů, který se snažej mít co největší vliv, ale přitom téměř nikoho nezajímaj :) P.S. palec nahoru za zprostředkování záběrů ze zákulisních jednání Konvičky a spol. - to o týhle partičce vypoví hodně. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silnější v jednotlivých fragmentech. Vznik a zánik v české politice Bloku proti islámu. Nejde o nějaký ucelenější pohled. Spíše podle postaviček v tomto hnutí si uděláte svůj vlastní obrázek (démon Volfová). Druhá linie je naopak o protipólu antiislamistů. Je tam třeba takový medializovaný pár nebo klasická sluníčkářka. Tam je to zajímavější z psychologického hlediska. 64%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akoby v jednej malej Českej republike existovali dva svety. Svet dobrovoľníkov a svet odporcov imigrácie, a medzi nimi prebiehal neustály súboj názorov. Pritom tu nemáme ani len slabý odvar toho, čo je v Nemecku, Rakúsku alebo Švédsku. Dokument zobrazuje jedných aj druhých bez prikrášľovania, najväčšiu silu mala jednoznačne výpoveď mladého Sýrčana na posteli. Ten za dve minúty stihol povedať všetko, s čím oni prichádzajú do Európy, a neznie to pre nás ružovo. Dokonca aj slniečkári pochopili, že islámske náboženstvo to nemyslí so ženami dobre. Z nášho pohľadu. Z toho ich je všetko v poriadku, aj z pohľadu v Česku dlhodobo udomácneneho moslima z Kaukazu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu oceňuji, že se autorka pokouší podat názorově vyvážený pohled a překládá divákovi náhled na obě části toho ideového obludária - na jedné straně buranští a elementární dohody neschopní konvičkovci a na druhé fanatičtí lidskoprávní aktivisté...respektive aktivistky... Koncept prostřihů do obou dvou stran funguje skvěle. Extremistický populismus a extrémní naivita. Fanatismus a demagogie obou... Do toho mladý Syřan, který nenávidí evropské hodnoty a evropský životní styl, muslimská konference o tom, že ženy (odděleně sedící, samozřejmě v druhém sledu za muži, zahalené od hlavy až k patě) mají stejná, ba větší práva než muži... Obludná ,,profesionální politička" Jana Volfová angažující se ve své kariéře už v šesté politické straně názorně dokazující, proč s ní nikdo nikde nemůže vydržet...a jak bizarní je její politická i lidská stránka...na jejíž lep tak ,,nesnesitelně snadno" sedli v politice se teprve rozkoukávající exoti Konvička a spol...a proti nim životem frustrovaná ,,mamina" Eva Zahradníčková odcházející od rodiny ,,pomáhat" uprchlíkům a přející si ,,revoluci", jelikož ona sama není šťastná...až svoje ,,štěstí" nachází...což vrcholí až mediálním skandálem či možná záměrnou mediální manipulací... Plus madame Pospíchalová telefonující, že hrozí převoz uprchlíků ,,na Slovensko! Hrůza!"...což říká do kamery, za níž stojí Slovenka... Zuzana Piussi má čich na to vybrat si ty správné exoty... ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama