Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 5 (2017) (série)


Teorie rovnosti (S05E02)

(epizoda)
  • angličtina A Theory of Equality (festivalový název)

Obsahy(1)

Témata související s postavením mužů a žen se v české společnosti řeší na mnoha úrovních, v míře a intenzitě dříve naprosto nevídané. Během minulého roku se konalo veřejné slyšení o sexuálním násilí, o ženách ve vědě, objevila se první žaloba na platovou diskriminaci, vznikla nejedna reklamní kampaň založená na realističtějším zobrazování vzhledu žen, proběhla diskuze nad feminizací chudoby či jazykovými novotvary. Zároveň s medializací těchto témat vzniklo hned několik spolků a organizací, které se snažily vyvolávat diskuzi především na sociálních sítích. Dokumentace těchto spolků má nejen ukázat zákulisí jejich aktivismu (motivace, možnosti, teorie a praxe), ale poskytnout i odpověď na to, proč se tyto spolky staly terčem nenávisti paradoxně více, než výroky různých politiků v různých zemích. Druhou linkou filmu je dialog, vyvolaný performativními akcemi členek a členů feministických spolků. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Místy toporně aranžované a ve výsledku vlastně bezradné, nejvíc nápadité je závěrečné počítadlo mužů a žen v titulcích. Jedna z mnoha ukázek, že nejtěžší je v diskusi překonat vlastní zákop. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doklad o tom, že žijeme do značné míry v uzavřených bublinách, a zároveň příkladná ukázka myšlení městského liberála, který skloňuje v každé druhé větě slovo gender a je nasáklý feminismem. Vůbec si ale neuvědomuje, jak bizarně působí v očích těch, kteří vyznávají jiné hodnoty. Problém dokumentu nespočívá v tom, o co se opírá, ale jak to sděluje. Přesvědčuje přesvědčené a ty ostatní utvrzuje v jejich odmítavých postojích. Je to toporné a opravdu nešikovně podané. Celkový dojem: 25 %. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Antifeministi všech zemí, víte co... - správně rozčilující a velice podnětný dokument. Jsem ráda, že mužů, kteří se chtějí a dokážou emancipovat na lepšího člověka, přibývá. Jestli jste někdo dokoukal i titulky (mimochodem - dobrá hudba, nejen během titulků) ... ne, potitulkovka tam není ... vlastně je - ale jiná než u Marvelů - nevíte, co ta čísla znamenají? Ale hlavně: K ČERTU S PATRIARCHÁTEM! ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ztráta času, ve většině případů zde vystupují úplná individua, z nichž vítězí 3 slečny (na začátků v autě). Příště bych doporučil vybrat si do diskuze lidi zastupující zlatý střed národa. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Feminizmus je odpoveďou na mužské buranstvo. Jedno bez druhého by nebolo, a to je rovnaké na všetkých úrovniach od ulice až po politické špičky, citáciami ktorých film začína. Práve tie sú príkladom, ako by to vyzerať nemalo a feministky sa tak majú čoho chytiť. Celý film je len zostrihom rôznych diskusií s pestrým osadenstvom a k rovnoprávnosti to smeruje len veľmi vzdialene. Niektoré diskusie sú zaujímavé, a sú to práve tie, kde si ľudia navzájom nepritakávajú, ale vznikne skutočná vymena názorov. Partia feministiek v aute mi pripadala ako úplný úlet. Na konci sú zaujímavé titulky s počítadlom, to musim uznať, výsledne skóre 87:85, hádajte v prospech koho... –––– Rozhodnê mně to nepřipadá vulgární, připadá mi to chlapské. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že to nebylo až tak o té rovnosti, ale spíše o feministkách (a feministech). Nejvěcnější, a pro mne asi nejblíž tématu. bylo duo z úřadu vlády. Ostatní části byly přehlídkou více (hysterická banda okolo Okamury) či méně (poměrně negativně intenzivní demonstrace na nám. Míru v Praze) nesympatických osob. Také jsem moc nepochopil epizodu tria 4. vlny na dálnici... to měla být ukázka, že neumějí zipovat na dálnici, nebo že majitelé aut značky Audi jsou agresivní, nebo co to vlastně mělo být. Jinak obdiv Sylvii Lauder za klid a pevné nervy tváří tvář takovému vyšinutému magorovi jako je Alexandr Tomský. ()

gemi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jedné straně hrdinné sufražetky bojující za práva utlačovaných žen, na druhé straně podivná individua typu Okamura a Jákl bojující za práva utlačovaných, bílých, heterosexuálních mužů. Vlastně nevím, kdo z nich je větší exot. Obě skupiny jsou z mého pohledu extrémistické. Nebylo by nejlepší, kdyby se muži a ženy mezi sebou prostě dohodli na dělbě práce? ()

JohnnyBoy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument, který pravděpodobně mine ten cíl, proti kterému se vymezuje. Chybí zástupce většiny - průměrná ženská, která žije v normální domácnosti, pere manželovi fusekle a dvacetiletýmu synovi přispívá na zdravotní a sociální pojištění. Být to o takové ženě, točeno stejným úhlem pohledu jako toto, jistě to ve společnosti diskuzi vyvolá. Takhle si jen pár lidí v trendy kavárně poplácá po zádech, jak to těm chlapům natřeli. Bohužel...nenatřeli. PS: Sekvence s tím podivným hysterickým klubem zamindrákovaných pseudosociologů a mediálních gurujárů (Jakl, Večerníček) ale mrazila:-) ()

Zadri 

všechny recenze uživatele

Tvůrci dali do kontrastu pouze extrémně vyhraněné zástupce rozdílných názorů a jediný poměrně rozumný názor zástavala dvojice vládních úředníků, jezdících s osvětou po koutech naší země. Mám obavu před radikály na obou stranách. Rozhodně nemají mé sympatie a ani pochopení. Takže tvůrcům dík za to, že odhalili velkou vyhraněnost bipolárního chápání genderové otázky. ()

Reklama

Reklama