Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Moiseiwitsch k tomuto seriálu (2)

Exekuce (2016) (S04E03) 

Půjčovat si horentní sumy peněz na televizi, dovolenou atp. je blbost. Otázkou je, zda je blbost si půjčit na bydlení. Kolik lidí má v dnešní době možnost z vlastních příjmů koupit bydlení bez dluhů. Další otázkou je, zda je do budoucna únosné platit nájem. Systém je na tom přeci založený. Kolik lidí si takto v republice vydělává. Sektor půjček, dluhů, exekutorů, kteří jsou zvrhle považováni za podnikatele.... Dokument není rozhodně odpad. Problém je z mé strany v tom, že je silně emotivně předpojatý. Děti jsou bráni jako nějaký exemplář pro úspěch dokumentu. Paní režisérka by asi sama nikdy nic podobného nenatočila, kdyby nespadla do exekuce. Největší přínos vidím ve srovnání s Německem, Norskem i Japonskem a dále v debatě exekutorů s panem ministrem. Proč asi páni exekutoři nechtějí prozradit své chudé příjmy ??? To, že je každý desátý člověk v republice v exekuci problém rozhodně je. Kolik z těchto lidí se dostalo do exekuce vlastní blbostí nedokážu posoudit. Pozitivní je, že takový dokument vůbec vznikl. Řada finančních institucí dnes stále nabízí půjčky za lichvářské úroky aniž by si dopředu zjistila, zda je člověk dluhy schopen splácet. Tam je asi také část problému. ()

Reality (2019) (S06E02) 

Odraz reality s realitami v českém prostředí. Bohužel závěr nevyznívá moc optimisticky. Nejmoudřejší byla slova bezdomovce. Politici nic nevyřeší, výsledek veřejné debaty byl typu - paní se na důchod z Prahy vystěhuje, protože by tam jinak nepřežila. Dokud systém umožní, aby jedinec vlastnil 100 bytů - stává se z bydlení vzácný statek a jako komodita stoupá v ceně. Jeho cena i nájemné. To je tržní neoliberální myšlení v kapitalismu. To, že se staví pomalu je pravda, to, že je pomalé řízení také, ale není to hlavní problém. Za dvacku mimo Prahu a za třicet v Praze se žije dost špatně. Řešení pro autory snímku - přeškolit se na operátora ve výrobě, svářeče, truhláře, instalatéra, kadeřnici - udělat si živnostenský list a makat jako šroub i o víkendech. Nebo opustit českou kotlinu a vydělávat jinde a hlavně prací, kterou momentálně společnost ocení. Což není řešení pro každého. Chodit do práce, která člověka štve a z které je vyčerpaný, jen pro výdělek, aby zaplatil hypotéku, poplatky apod. Respektive výsledkem dokumentu není pouze katastrofální popis situace s bydlením, ale celkové situace lidí v ČR - vzdělání není výtahem k vyšší sociální mobilitě ani omylem. V této společnosti knihovníka nikdo patřičně neocení. Čím bude práce prospěšnější, tím bude hůře finančně ohodnocená. Bohužel to tak většinou je. ()

Reklama

Reklama