Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele subic k tomuto seriálu (8)

Matrix AB (2015) (S03E02) 

Začne to takhle, do sálu k promítání se sedne pan Babiš a jeho smečka věrných. Pan Klusák navrhne panu Babišovi, že potom k tomu muže dát komentář a potom jim promítne to, co natočil o Babišovi a o těch, co se k němu vyjádřili nebo byli ochotní vyjádřit, když s ním nějakým způsobem přišli do styku. Ty které Babiš většinou nazve lháři, zloději a psychopaty. Na konci samozřejmě Babiš řekne, že to jsou bláboly. Takže rozporuplný pocit z Babiše to ještě více prohloubí. Pokuta 12 mil. za znečištění ovzduší ho evidentně moc nevzrušuje a 50 mil. dotace na jeho farmu, o které vlastně tvrdil, že není jeho, aby dotaci získal, to ho taky moc nevzrušuje. Tohle není klasický dokument o tom, ráno vstanu, opařím se čajem, jdu do fitka a pak do práce... Tohle je dokument v podstatě o popsání střetu zájmu dominantního dodavatele potravin národu, vlastníka dominantních médií a politika, který do politiky vstoupil proto, aby si svůj nashromážděný majetek ještě rozšířil nebo si posichroval, že ho něj nepřijde? ()

Výchova k válce (2016) (S04E02) 

Co tím chtěl básník říci? Obnovte brannou výchovu ve školách i maskami? Obnovte základní vojenskou službu? Jak zvednou prestiž armády - třeba tak, že ministrem uděláme herce... ()

Exekuce (2016) (S04E03) 

Autorka pozapomněla, když už se srovnávalo, že dalšími podnikateli v právním systému jsou notáři, jejich platy/zisky třeba nejsou tak vysoké jako exekutorů, ale zcela jistě převyšují platy advokátů a soudců. Ale jak je uvedeno ve příkladech a ve srovnání se zahraničím, dokument vypověděl, že systém by se měl změnit. ()

V nejlepším zájmu dítěte (2016) (S04E04) 

Tématu kojeňáku a pěstounská péče nerozumím. Mě osobně se toto téma zatím nijak nedotklo a vlastně jsem ani nepochopil, co tím chtěl básník říci. ()

Bratři Okamurovi (2019) (S06E01) 

No toto je dokument o tom, co kdo kde říká a jak se navenek prezentuje. Z tohohle příběhu má jeden spoustu smíšených pocitů. Okamurové jsou 3 bratři v ČR, což třeba já nevěděl. Ten nejstarší Hayato je rádoby slušný pobožný člověk, nezvolený kandidát za lidovce, prostě typický černoprdelník, navíc závislý na práci od prostředního bratra, žíví se průvodcováním Japonců po Práglu. A tak trochu si na toho prostředního ještě otvírá hubu, že dělá špatnou politiku. Ten prostřední je náš dobře známý Tomio. Nechybí zde jeho prezentace z fb apod. A ten nejmladší Osamu ty 2 vlastně moc neřeší, ten je z nich vlastně takový nejvíc v pohodě borec, s tím bych se i rád osobně seznámil, ten si jede svou akademickou kariéru. Kucí nás krátce taky provedou po Japonsku, kam jeli navštívit a následně pohřbít svého otce.... Je to vlastně taková zvláštní sonda do jedné rodiny protkaná politikou a přímé spojení s obrazem naší současné rozdělené společnosti. Jednoho by to až donutilo se nad současným stavem zamyslet. ()

Reality (2019) (S06E02) 

Ono to neplatí jen pro Prahu, ale třeba i pro Brno, byty a nájmy jsou tu sice levnější, ale zároveň platy jsou tu nižší. Bytová výstavba městských bytů je veškerá žádná, developerská výstavba nějaká je, ale pouze těch luxusnějších dražších bytů. Takže jak řešit svou vlastní bytovou situaci? Jaké má mladý člověk nepocházející z lépe situovaných rodin toto řešit, jaké má vlastně možnosti? Mě je tohle téma celkem blízké a o to víc mi vadí, že se nikdo nezabývá jeho nějakým komplexním řešením. Protože když budou mladí bydlet, může stoupnout porodnost a to je přeci to, oč tu běží. ()

Češi jsou výborní houbaři (2020) (S06E04) 

No já ti nevím, je to vlastně jenom takové další ze spousty upozornění na změnu klimatu a lidskou činnost k tomu přispívající. No ale co dál doktore? Já sám voják v poli asi těžko ovlivním omezení a zastavení provozu uhelných elektráren. Nejen v tomhle jsou Němci před námi pořád tak 20-30 let vepředu. ()

Vojna Ztohoven (2020) (S06E05) 

No Petra dobrý. Já jsem rád, že někdo akci červené trenky takto zdokumentoval. Vedle toho o ruské Vojně toho zase tolik nevím, nicméně vyjádření o jejich pobytu v Česku nakonec nevyznělo nějak optimisticky. 6/10 ()

Reklama

Reklama