Reklama

Reklama

Vzestup a pád Versailles: Ludvík XVI.

  • Česko Vzestup a pád Versailles: Na úsvitu revoluce (více)

Obsahy(1)

Okázalá dokumentární dramatizace mapující poslední dny dynastie Bourbonů za vlády prokletého Ludvíka XVI. a jeho královny Marie Antoinetty. Na rozdíl od jeho sexuálně aktivních předchůdců trvalo Ludvíkovi sedm let, než naplnil své manželství. A jeho počínání v roli francouzského panovníka nebylo o nic úspěšnější než jeho úsilí na královském loži. Francouzský lid hladověl, ale aristokracie byla příliš zaneprázdněná pořádáním večírků v honosném paláci ve Versailles, než aby tomu věnovala pozornost. Ludvík se to snažil změnit, ale každému pokusu o reformu zabránili jeho hamižní příbuzní. Z excesů bohatých byla viněna Marie Antoinetta, ačkoli slavná slova „Ať jedí dorty!“ nikdy nepronesla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Opis revolučného obdobia francúzskej histórie je pre dokumentáciu úžasnou témou na sfilmovanie. Tvorcovský komentár je adekvátny a výborne plynulý, schádza mu však širší kontext, čo je spôsobené nemalou mierou krátkou minutážou (cca do 50min.), kde by som pridal minimálne 15 minút, aby jednotlivé historické nadväznosti pôsobili v súvislejšom a menej skratkovitom rytme. Aby tomu tak bolo, museli by sa ešte výrazne upraviť dokumentárne herectvá, tie sú totižto obvykle tou najväčšou slabinou a najrušivejšími momentami prerozprávaných dejín v audiovizuálnom obale. Samotná výprava a kostýmy sú už na vyššej úrovni, dotvárajú tú správnu atmosféru a budem podobné dokumenty vyhľadávať. Celkom ma to navnadilo. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Poslední díl z dané "trilogie" a jsem z toho trochu zmatená. O plno věcích vím jinak a nevím teď tedy čemu věřit..Proto kdybych mohla, ráda bych se na skok na ten osudový den Ludvíka Antoinetty mrkla :) Je to ale i tak pěkné. Jak výpravou, tak vyprávěním. Honosné oblečení a prostředí daného paláce :) ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Marie Antoinetta byla spíš taková Lady Diana.." Francouzská okázalá historická dramatizace ?? Okázalá tak leda v duchu výpravy dík kostýmům a výběru exteriérů !! Dramatizace ?? Nepřekvapivě velmi jalová, přesně v duchu těch dnešních rádoby moderních dokumentů, které se snaží zaujmout širší divácké masy.. A tak tedy musím tuhle záležitost ocenit především díky té chvályhodné demýtizaci Marie Antoinetty, která teď bude moci konečně snad klidně spát.. A vy ostatní, klidně dál žerte koláče !! ;) ()

mosem 

všechny recenze uživatele

2 hvězdičky jako hodnocení dokumentu, který nemá žádné umělecké ambice, který není filmem o Versailles, ale o Ludvíku XVI. Téměř nic se nedozvíme o architektuře paláce, jeho historii, provozu.... ale zato nás zajímavým způsobem seznámí s obdobím před Francouzskou revolucí. Ukáže nám její příčiny, rozebírá události které ke svržení monarchie vedly. Dokument, který by se dal označit spíše jako dějepisný, než historický. Pro mne vizuálně nezajímavý, filmově spíše působící amatérským dojmem. Dívatelné, nicméně nijak zvláště obohacující. ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Dokument popisujúci francúzske kráľovstvo od nástupu Ľudovíta XVI. na trón spoločne s Máriou Antoinettou, celé obdobie jeho vlády, jeho rozhodnutia, prípadne jeho chyby a nerozvážnosť. So všetkým týmto sa v tomto dokumente zoznámite a pochopíte, prečo bola nakoniec francúzska revolúcia nevyhnutným krokom tej najspodnejšej vrstvy. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama