Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom italském maloměstě, ve svém prázdném paláci žije se svojí matkou a služebnou náš hlavní hrdina, schudlý a nevýrazný, jak jen si můžeme představit, Baron Don Pepe Alletto (P. Villaggio), jenž je se švagřen s váženým advokátem Ciro Coppa (V. Gassman). Hlavně je Don Pepe platonicky zamilován do krásné dcery místního obchodníka Stelliny (L. Antonelli), kterou každé ráno zpovzdálí pozoruje triedrem. Ona po něm, z neznámých důvodů, také touží a je dokonce ochotna ho pojmoujt za manžela, ale její otec Don Marcantonio (B. Blier) s tímto zásadně nesouhlasí, poněvadž s ní má jiné plány. Hodlá ji provdat za bohatého, ale přestárlého početného vdovce, váženého občana Dona Diego Alcozér (T. Ferro) zcela ze zištných důvodů. Dcera odmítá dary, trucuje, ale poté dojde ke kompromisu. Když dcera svolí ke sňatku s Donem Diegem, tak po jeho brzké smrti, se už finančně zabezpečená, může provdat za Dona Pepe. Její otec mu to také osobně slíbí. Dojde ke svatbě.

Jak bláhová myšlenka to ale byla o brzkém sklonu. Don Diego má tuhý kořínek. Protože jsou mladí nedočkaví, nabídné čerstvě ovdovělý Ciro Coppa svojí právnickou pomoc. Za pomoci verze o donucených vdavkám, malého podvůdku s únosem mladé paní a možném odhalení své impotentnosti, přistoupí Don Diego na rozvod. Než se ale vhodném okamžiku neschopný Don Pepe hodlá zangažovat, dojde k rychlému sňatku mezi Stellinou a Ciro Coppou. V tranzu, zklamaný a podvedený Don Pepe, jemuž Don Diego nabídl přístřeší po rozluce s matkou, uvažuje o sebevraždě. V tom se stane nečekané.

Roztouženému a nadměrně vzrušenému advokátovi selže o svatební noci těsně před aktem srdce. Poté co se Don Pepe, vyburcovaný Donem Diegem, vzpamatuje s prvotního šoku neváhá a běží rychle za svou milovanou k její novomanželské ložnici. Ve finále ale ještě musí překonat jednu překážku, frajerského hejska Renata, který už kolem Stelliny brousil na jejích svatbách a nyní hlavnímu hrdinovi zastoupil cestu a připomenul mu, že ještě není na řadě. Don Pepe konečně nabyde sebevědomí a rozhodnost a oplatí mu to, co kdysi Renato pro výstrahu provedl jemu (radši nebudu prozrazovat co). Konečně se Don Pepe a Stellina můžou spolu obejmouti.

Tato hloupá italská komedie ze současnosti pro nenáročné diváky, jenž pravděpodobně vyhovuje naturelu tamních obyvatel a která profitovala z vnad tehdy i u nás populární Laury Antonelliové, u nás běžela začátkem devadesátých let na ČT a snad kdysi v kinech pod názvem TŘETÍ NA ŘADĚ, který už sám prozrazuje o co asi ve filmu půjde. Úroveň tohoto snímku třeba vyjadřuje věta pronesena starým kmetem / notorickým ženáčem Donem Diegem svému příteli: "mě se líbí, když mladí lidé tančí... staří lidé zapáchají, line se z nich ošklivý puch, smrdí".

Pro ty co mají rádi původní staré dabingy chtěl bych připomenout, že P. Villaggia mluvil, v dnešní době netradiční, V. Postránecký, V. Gassmana R. Jelínek, B. Bliera, také nezvyklý, L. Lipský, L. Antonelliovou E. Hudečková-Trejtnarová, T. Ferro O. Sklenčka, matku dabovala K. Fialová a postavu Renata B. Rösner. Zajímavostí je, že roli poslední služebné Eleny v paláci Barona Dona Pepe Alletty, než věrné spíše platonicky zamilované, protože už ostatní utekli a rozkradli co se dalo, si zahrála Milena Vukotic. Všem známa manželka pana účetního Fantozziho. (Ganglion)

(více)

Recenze (12)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože se film snaží nalákat na Paola Villaggia, rozhodně se nejedná o další silně bláznivou komedii, tohoto známého, italského komika. A to je možná škoda. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Komédia o tom, že aj nemotorný a antisexuálny symbol akým je v tomto filme Villaggio, nakoniec dostane sexbombu a ešte aj pannu. :-) (28.10.2009) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Snad je to tím, že od stěhování národů do 2. světové plenily občas Itálii germánské hordy a zanechaly tu mocné genetické dědictví, že italský humor svou „zemitostí“ ve svých horších chvílích připomíná humor německý. Taky u něj není třeba příliš zapínat mozek. Jen vzpomínka na to, jak mi luzný exteriér Laury Antonelli pomohl v roce 1985 zapomenout na hodinu a půl na plnění mé nejčestnější občanské povinnosti, mne pohnula k tomu, abych hodnotil za dvě hvězdičky. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Příběh měl vyhovovat především Villaggiovi, má ale všelijak zpracovaný scénář. Z jedné scénky skoky do druhý způsobem, že jsem místy ani nevěděl u koho právě jsem. Režisér Cervi ne poprvé takhle. 2,5/5 ()

Emafera 

všechny recenze uživatele

Milá blaznivá, i když ne tak šílená komedie, jak jsme zvyklí u Fantozziho. Pro dlouhé podzimní večery fajn👍 ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Villagio zde nemá vlastně skoro žádný prostor pro své kreace. Proto jde vlastně o obyčejnou komedii, u které jsem se nudil a čekal, až bude konec. Vydržel jsem hodinu. 201207146000/9555 ()

mrLotus 

všechny recenze uživatele

Tato komedie šla u nás v televizi pod názvem Třetí na řadě.Velice zdařilý a kvalitní dabing(Postránecký,Jelínek,Sklenčka,Lipský) pozvedá úroven této komedie velice vysoko.Kvalitní dialogy,spousty snadno zapamatovatelných hlášek a nenuceně vulgární,to všechno jsou klady,které nahrávají na pět hvězd.A s krásnou Laurou klidně i šest. ()

Bobofon 

všechny recenze uživatele

Laura tady jasně ukázala, proč jsou Italky považovány za jedny z nejkrásnějších žen na světě. Jinak průměr s pár krutýma fórkama nešťastníka (jako vždy) Paola Villaggia. ()

4567arthur 

všechny recenze uživatele

Komedie vcelku pěkně odsejpá, hlášky jsou podařený a Paolo Villaggio baví i ve vedlejší roli. Každopádně na jedno zhlédnutí tak akorát. "Mami, smím se vyčůrat do vany ?"  ()

nanamarak1

všechny recenze uživatele

Představte si typickou uřvanou komedii, ale vypraparujte zní humor. Přitom námět je pro komedii výborný. Herci taky slušní. Ale je to absutně nezáživné. Po půl hodině jsem to vypl. ()

Reklama

Reklama