Reklama

Reklama

Orange Is the New Black

(seriál)
  • Česko Holky za mřížemi (více)
Trailer 2
USA, (2013–2019), 90 h 44 min (Minutáž: 51–93 min)

Tvůrci:

Jenji Kohan

Předloha:

Piper Kerman (kniha)

Hrají:

Taylor Schilling, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Natasha Lyonne, Taryn Manning, Nick Sandow, Yael Stone, Vicky Jeudy, Jason Biggs (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Piper (Taylor Schillingová) je mladá, půvabná, vzdělaná, má chápavého snoubence Larryho (Jason Biggs). Na první pohled se zdá, že v jejím životě všechno klape jako na drátkách. Jenže Piper udělala chybu. Před deseti lety se pokusila převézt přes hranice kufr plný peněz. Byly to špinavé peníze vydělané za ilegální prodej drog a Piper za to teď tvrdě zaplatí. Musí opustit snoubence a nastěhovat se do svého nového domova ve federálním ženském nápravném zařízení. Naštěstí je to věznice jen s minimální ostrahou a 15 měsíců se přece dá vydržet… Nebo ne? Dozorci Samu Healymu (Michael Harney) je křehké Piper líto, a tak jí aspoň občas radí, jak v neznámém světě za mřížemi přežít. Piper se snaží porvat s nepsanými zákony, jak to ve vězení chodí, ale není to vůbec jednoduché. Čeká ji několik šokujících překvapení! Holky za mřížema jsou slavný komediálně-dramatický seriál nominovaný na několik cen Emmy, který vznikl podle knižní autobiografie skutečné Piper Kermanové. V příběhu, který je stejně humorný jako napínavý, se objevuje mnoho zajímavých a originálních postav – takových, jaké na televizní obrazovce většinou chybí. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (99)

Orange Is the New Black (2013) 

Po dvou sériích jsem plně spokojený, Jenji Kohan mi opět poskytla perfektní mix dramatu a komedie, člověka děj čas od času donutí k pořádnému zamyšlení podobně jako předtím Tráva, není to žádná prvoplánová a bezduchá záležitost. Ten kdo očekává komediální seriál, bude asi zklamán, protože z některých dramatických momentů až mrazí. Seriál se dá dobře srovnávat se seriálem Wentworth, přestože ten je čistým dramatem, oba stavějí na výborném scénáři a skvělém obsazení, oba nabízejí retrospektivní scény, které přibližují životy postav a oba mě dokáží vtáhnout do děje. //Dodatek po skončení seriálu: Ne všechny sezóny mě nadchly, hlavně třetí a šestá řada patřily mezi slabší počiny, jako celek mě ale seriál po celou dobu bavil. ()

Série 1 (2013) (S01) 

Po shlédnutí první sezóny musím říct, že z mého pohledu má seriál jeden zásadní problém. Je jím hlavní "hrdinka", které prostě nejsem schopen fandit, protože fakt nemusím lidi, kteří si vlastním chováním způsobují neustále další a další problémy, pak nasadí obličej baseta a otravují okolí svým smutným příběhem. Každopádně mě mnohem více zaujaly i pobavily osudy ostatních postav a první řadu hodnotím rozhodně kladně. ()

Nebyla jsem připravená (2013) (S01E01) 

Po nějaké době jsem se rozhodl znovu podívat na OItNB, abych doplnil a případně upravil hodnocení. Hned u úvodní epizody jsem se nebavil tak dobře jako před lety, i když tím nechci říct, že by byla špatná. Jen jsem si díl pamatoval humornější, pokud jde o vězeňské drama, vítězí u mě Wentworth. 3*+ ()

Rána do hrudníku (2013) (S01E02) 

Druhá epizoda se mi zdála být proti prvnímu dílu přece jen slabší. Dramatická část tady fungovala výrazně lépe než ta komediální, a to je určitě škoda, kdyby přibylo humoru, rozhodně bych přidal na hodnocení, protože Australani tohle téma zpracovali lépe. 3*- ()

Lesbická žádost zamítnuta (2013) (S01E03) 

Silně pochybuji, že by se mohla postava Sophie Burset stát mou oblíbenou, ale i když byla třetí epizoda věnována právě jí, bavila mě zatím nejvíc. Děj měl tentokrát slušné tempo, pobavil mě přechod věznice na úsporný režim i zařazení krajně "sympatické" hlavní hrdinky do nekonfliktního kolektivu. ()

Imaginární nepřátelé (2013) (S01E04) 

Znovu jsem se dobře bavil, přiznávám, že jsem si čtvrtou epizodu užil ještě víc než předchozí díl. Poprvé mě doopravdy zaujaly i flashbacky, slečna Claudette je rozhodně zajímavou postavou, hlavně ale přibylo humoru, což seriál určitě nutně potřeboval. 4*+ ()

Slepice (2013) (S01E05) 

Po dvou velmi slušných epizodách jsem se dočkal spíše zklamání. Pátému dílu výrazně chybělo tempo i pořádná zápletka, pátrání po legendární slepici mě opravdu nezaujalo, takže situaci musely zachraňovat náboženské spory a pohled do zázemí typické hispánské rodiny. 3*- ()

Vězeňská politika (2013) (S01E06) 

Šestá epizoda mi vynahradila zklamání po předchozím dílu. Tvůrci dali konečně větší prostor humoru a na výsledku to bylo hodně znát. Volby do Rady pro potřeby vězeňkyň mě velmi bavily, předvolební kampaň se prakticky ničím nelišila od našeho reálu a vítězství člověka, který ani nekandidoval, všechno dokonale uzavřelo. ()

Krvavá kobliha (2013) (S01E07) 

Jsem si jistý, že by mé hodnocení bylo o hvězdičku lepší, kdyby tvůrci tolik nezapojovali do děje postavu Larryho. To jeho neustálé utápění se v sebelítosti mi už vážně leze krkem, zbytečně zpomaluje tempo příběhu, a já už jen v těžkých obavách čekám, kdy do svého utrpení zahrne i holokaust. ()

Moskevská pašeračka (2013) (S01E08) 

I tentokrát jsem byl vcelku spokojen, tvůrci znovu zajistili slušnou porci humoru, ale navíc na mě v osmé epizodě fungovala i dramatická linka, ta mi tady přišla přece jen vydařenější než v předchozích dílech, takže jo, bavil jsem se, nenudil a zklamání v tomto případě vůbec nehrozilo. ()

Den p*čuvzdání (2013) (S01E09) 

Tak nějak na zkoušku jsem epizodě udělil pět hvězdiček, protože jsem se opět dočkal slušné porce humoru, ale hlavně mě i tentokrát bavilo rozvíjení dramatické zápletky, na kterou jsem si u předchozích dílů spíš stěžoval. V posledních dvou epizodách se tvůrcům mnohem více dařilo vtáhnout mě do děje, takže spokojenost. ()

Bora Bora Bora (2013) (S01E10) 

Už potřetí v řadě musím tvůrce pochválit za velice dobře zpracovanou dramatickou linku, bylo to zároveň poprvé, kdy jsem se vůbec nestaral o komediální část, tady mi fakt nechyběla. S klidem bych sice oželel morálně poučný proslov Piper Chapman k vozíčkářce, ale to byl pro mě asi jediný rušivý moment. ()

Vysoké citlivky (2013) (S01E11) 

Jedenáctá epizoda vůbec nebyla špatná, hvězdičku jsem ubral vlastně jen proto, že došlo k určitému zpomalení tempa příběhu. Vzhledem k tryzně za Trish, se s takovým vývojem dalo počítat, takže si vlastně ani nestěžuju. V žádném případě jsem se ale nenudil. 4*+ ()

Podraz mě jednou (2013) (S01E12) 

V tomto případě jsem byl přece jen trochu nespokojený, měl jsem pocit, že to tvůrci s množstvím nepříliš záživných rozhovorů o partnerských vztazích kapánek přehnali. Celá epizoda se proto za celou dobu nedostala do tempa, ale měla dva velmi vtipné momenty, za které jsem půl hvězdičky přidal. Prvním byl výborný flashback s ochránkyní nenarozených, druhým byl novinářův dotaz na ušetřených 2,3 milionu dolarů. 3*+ ()

Šílenost nevyléčíš (2013) (S01E13) 

Závěr tvůrcům opravdu vyšel, znovu se jim podařilo kvalitně rozjet dramatickou linku, došlo i na nějaké ty podařené humory a solidní atmosféru, a kdyby to bylo na mně, nejradši bych ze seriálu odešel ukňouraného Larryho. Tahle postava už mě otravuje delší dobu a klidně bych se bez ní obešel. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Ani druhá sezóna na mě vůbec nepůsobila špatně, přestože jsem měl několikrát pocit, že si tvůrci mohli dát přece jen víc záležet. Piper Chapman mi přišla o něco méně otravná, buď jsem si na ni zvykl, nebo to bylo tím, že nebyla tak ufrfňaná. Plnohodnotně ji ovšem nahradila postava ufňukaného Larryho, který je pro mě opravdu na pěst. Taky se nemůžu zbavit pocitu, že bylo přidání záporné postavy pro jedinou sezónu poněkud zbytečné, myslím, že v Litchfieldu je z čeho vybírat a tohle bylo jen takové zjednodušení. ()

Žíznivý ptáček (2014) (S02E01) 

Musel jsem uznat, že start druhé sezóny vůbec nebyl špatný, a to stála prakticky celá epizoda jen na postavě Piper Chapman, která rozhodně nepatří k mým oblíbeným. Při tom náhlém přesunu do někam se tvůrcům podařilo vytvořit zajímavou atmosféru, citlivější povahy bych chtěl varovat, Yodova smrt byla natočena velmi explicitně a mohla by těmto divákům způsobit trauma. ()

Vypadá modře, chutná červeně (2014) (S02E02) 

Druhá epizoda mě příliš neoslnila, tvůrci sice její děj vrátili zpět do Litchfieldu, jenže ho jaksi zapomněli udělat zajímavý. Naprosto ujetá příprava na budoucí pracovní pohovory byla tak dokonale americká, že jsem se u té absurdity místy docela dobře bavil, ale jinak šlo o dost nezáživný díl. 3*- ()

Objetí mohou klamat (2014) (S02E03) 

Ani tentokrát se u mě žádné velké nadšení nedostavilo, jakoby tvůrci zapomněli dodat druhé sezóně šťávu. Nejsem si jistý, jestli bylo nutné přidat do příběhu novou (prvoplánově zápornou) postavu, myslím, že i s původní sestavou by se dalo vybudovat solidní napětí, zvlášť když je Vee tak průhledná, že se o napětí vlastně ani nedá mluvit. 3*- ()

Úplně jiná díra (2014) (S02E04) 

No sláva! To už bylo lepší. Debata o ženské anatomii byla dokonalá, bavil jsem se u ní skvěle, sám jsem se jednou u naprosto stejného rozhovoru vyskytl, takže vím, že to tvůrci vystihli naprosto přesně:-) I ostatní děj mě ale potěšil, tentokrát mi nuda nehrozila. ()

Související novinky

Ryan Gosling jako vlkodlak?

Ryan Gosling jako vlkodlak?

30.05.2020

Studio Universal pokračuje v oživování svých klasických monster, a další na řadě je podle všeho Vlkodlak. V nové verzi by si pak hlavní roli mohl zahrát Ryan Gosling (Drive, Blade Runner 2049).… (více)

House of Cards skončí šestou sérií

House of Cards skončí šestou sérií

01.11.2017

Streamovací služba Netflix se před pár lety vrhla na seriálovou tvorbu. A dnes už víme, že to bylo skvělé rozhodnutí, jež nám dalo Stranger Things, Narcos, Orange is the New Black nebo The Crown.… (více)

Další krok pro Netflix

Další krok pro Netflix

08.03.2015

Stále populárnější americký poskytovatel „video on demand" (VOD) streamovaných médií v současnosti zažívá svůj vrchol. Po celém světě má Netflix více než 50 milionů předplatitelů a možná již koncem… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama