Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh zrazeného člověka, který se nechtěl mstít... Příběh pražského bankovního úředníka (M. Donutil), jenž se stal obětí rasových zákonů a po letech fašistického věznění se ve své fantazii vrací mezi ty, kteří ho kdysi tak či onak zradili. Hrdina se ve svých představách setkává v oblíbené předválečné kavárně s živými i mrtvými a tápe mezi možností pomsty a nadějí na usmíření. Spisovatel, publicista, pedagog a dlouholetý spolupracovník brněnského studia ČT Antonín Přidal tuto televizní adaptaci na motivy románu Ferdinanda Peroutky "Oblak a valčík" nejen napsal, ale také toto režíroval. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dej filmu nám predkladá predzvesti a dohry 2. svetovej vojny kde sa nám rozvíjajú osudy niekoľkých postáv po celú dobu vojny a tesne po nej. Miestom konania je Praha a nemenovaný koncentračný tábor. Všetko sa začne 15.3.1939, kedy sa začnú meniť osudy niekoľkých návštevníkov pražskej kaviarne v hotové peklo. Židia, ako bankoví úradníci, lekár a jeho žena sa pravidelne schádzali na partiu kariet a nikto z nich netuší nič o svojom osude. Obsadením Čiech a Moravy sa ich doterajší život zrúti. Román Ferdinanda Peroutky Oblak a valčík, ktorý bol literárnou predlohou pre tento film, bol prvým veľkým románom o nemeckej okupácii a osudoch deportovaných a zavraždených. Spisovateľ Peroutka v apríli 1939 napísal článok „Dynamický život“ ako oslavnú ódu k Hitlerovým 50. narodeninám, ale ďalšiu spoluprácu z nacistami odmietol a tak v septembri 1939 bol zatknutý a umiestnený do koncentračného tábora Dachau neskôr do Buchenwaldu, kde sa dočkal oslobodenia americkou armádou. Po vojne sa dočkal perzekúcii zo strany československých orgánov. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá, ale nadmíru povedená věc. S lehkostí zvládnutý kompilát úvah o vinách, mstě, odpuštění, vzdoru, zbabělosti... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Počáteční lehkou, dějovou utahanost, naprosto změnilo celkové vyústění tohoto nenápadné snímku. Morální soud skutků minulých ve snové kavárně. Kdo by si tam občas nechtěl jen tak posedět...trochu si zavzpomínat, připomenout. Pan Kraus je zde více než vítán, stejně tak každý, koho si sám přeje. Výborné rozložení děje a dokonalý Donutil ztvárňující charakter zoufalého člověka. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

V knize lez patrně pochopit, která scéna kam časově patří, co je reál a co fantazie. Atmosféru to však má i dobré herce, proto navyšuji hodnocení. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Obsahově to mohlo být zajímavé, kdyby to tak nekazila záměrně nepřirozená režie a podivné přehrávání všech herců včetně Donutila. Postavy tak působily silně nevěrohodné. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Přidal je opravdu jemný intelektuál, filosof a mistr češtiny, k tomu ale tomuto tématu jemnost příliš neprospívá. Pro ty, co koncentrák přežili, je to připomínka, která snad tolik nebolí jako naturalismus "velkých filmů" (Pianista, Schindlerův seznam), ale pro generaci, co má odstup víc jak púl století, je to málo působivé. ()

Reklama

Reklama