Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu se znovu setkáváme s hajným Strakou, který moudře zasvěcuje svého vnuka Vaška do tajů a zákonů přírody. Vašek si znovu užívá prázdnin v dědově hájence. Klid lesa však narušuje neustálé přelétávání helikoptéry, která pomáhá dopravovat materiál na stavbu rekreačního střediska. Ničí stromy a plaší zvěř. Dědu však trápí i to, že má dělat průvodce při lovu muflona generálnímu řediteli. Avšak vždy, když vyjdou na lov, stádo je něčím vyplašeno. Děda zjistí, že to byl Vašek, kdo poplašným signálem stádo varoval. Ale díky Vaškovi dojde ke smíru mezi ředitelem a dědou. Také jeho otec se po dlouhých letech usmíří s dědou, svým otcem… (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nebohý Tomáš Holý je mnohými dodnes považovaný za žiarivú českú detskú hviezdu. Sympatický klučina s obrovským hereckým talentom. Možno čosi na tom bude. Mal svojráznu charizmu. Mne však nikdy nijak zvlášť neučaroval. Objavoval sa vo filmoch, ktoré ma nevedeli zaujať. Ani príbeh malého pražáka, ktorý sa ocitne u svojho starého otca hájnika na Šumave ma moc nepobavil. Takže preto filmu "Za trnkovým kríkom" dávam len dve hviezdičky. ** ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

„Véna nepřijede, zůstal v Praze, protože dostal příušnice.“ Mezitím malej Vašek vylézá z auta za svým dědou. Jo, sice tento zavěrečný díl trochu ztrácí dech, ale pořád je to kvalitní film, který samozřejmě vyzdvihuje Tomáš Holý. Líbil se mi i výkon Václava Sloupa. Je jasné, že takovéto filmy už se bohužel nenatočí. Je to veliká škoda. Nejsou pořádní herci, kteří by se dali obsadit do dětských rolí. „Běžte si to vyříkat za trnkovej keř!“ ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Poslední a zároveň nejnudnější díl trilogie, který opět nabízí krásné záběry šumavské přírody, atmosféra je vesměs spíše pochmurná, což je dáno lehce "ekologicky" laděným příběhem, jehož poutavost není kdovíjak velká, zachraňuje ho především perfektní výkon Tomáše Holého a samozřejmě také Gustáva Valacha. Nelze si nevšimnout plytkých dialogů, oproti svým předchůdcům má film podstatně méně humoru, ani hudební doprovod tentokrát ničím neoslní. Závěr se však tvůrcům povedl, důstojně uzavírá celý příběh, takže nakonec vše dobře dopadlo. 5/10. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl lyrické trilogie ze šumavské přírody je podle mě nejzdařilejší. Je bohatší tematicky. Kromě ekologické problematiky nastiňuje i "situaci rodinného krbu" hajného Straky, který vnukovi osvětlí význam onoho trnkového keře, a poznáme tak i Straku "prostředního". Co se týče herců, stojí za povšimnutí Václav Sloup - zde si zahrál roli kladné (sympatické) postavy, což v jeho herecké filmografii není časté. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

V dětství na mě tahle volná trilogie z krásného prostředí šumavských hvozdů působila kupodivu dost depresivně. Nebylo však možné se jí vyhnout, v televizi ji totiž reprízovali každou chvilku. Hajného Straku v podání Gustáva Valacha jsem z duše nesnášela a Tomáš Holý coby jeho vnuk Véna mi taky moc k srdci nepřirostl, jak byl pořád protivný. Když už nic jiného, tak jsem se kochala alespoň hezkou přírodou a zvířátky, kterých se tu dalo spatřit poměrně velké množství. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Hájovna je ve skutečnosti Klostermannův dům a nachází se v Srní. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Tomáš Holý (Vašek) se nemusel učit nazpamět texty, stačilo, když věděl, co tam má zhruba být. (cariada)

Reklama

Reklama