Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu se znovu setkáváme s hajným Strakou, který moudře zasvěcuje svého vnuka Vaška do tajů a zákonů přírody. Vašek si znovu užívá prázdnin v dědově hájence. Klid lesa však narušuje neustálé přelétávání helikoptéry, která pomáhá dopravovat materiál na stavbu rekreačního střediska. Ničí stromy a plaší zvěř. Dědu však trápí i to, že má dělat průvodce při lovu muflona generálnímu řediteli. Avšak vždy, když vyjdou na lov, stádo je něčím vyplašeno. Děda zjistí, že to byl Vašek, kdo poplašným signálem stádo varoval. Ale díky Vaškovi dojde ke smíru mezi ředitelem a dědou. Také jeho otec se po dlouhých letech usmíří s dědou, svým otcem… (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Poslední z řady příběhů Veny a pana Straky. Poněkud plytké a slabší, než díly předchozí. Nevím, co bych k tomu více dodal. Jde o spor lesníka a člověka, kterému jde o pokrok na úkor přírody. Maličko trapné a kýčovité, ale ta příroda je opět velmi krásná. Bohužel v dialozích to malinko vázne a už tu ani není toliko humoru. 60% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Třetí a poslední pokračování pražského kluka Vaška Straky na krásné Šumavě. Kvalita poměrně stejná, jako u předchozích dvou snímků. Tentokrát se naši známí zaměřují na boj za záchranu zvěře, lesa a životního prostředí. A objeví se i Vaškův táta, "fantom" předchozích dílů. Zkrátka klasika, na kterou se nechá dívat pořád. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl příjemné oddychové trilogie pro děti i dospělé ze Šumavy. Tomáš Holý opět přijíždí na prázdniny na Šumavu. Tentokrát se se svým dědou soustředí na boj za záchranu zvěře, jenže v závěru to Véna až moc přehání. Jeho plašení zvěře při lovu je vrcholem celého dílu. [9637. hodnocení, 108. komentář, 61%] ()

topol999 

všechny recenze uživatele

Nijak neshazuji ochranu přírody, ale ve zdravé míře prosím. Ty ekoaktivisty bych nakopal někam..... Ale vystavit na tomto tématu celý film, je troufalý krok, který se dle mého soudu nevyvedl. V Jezevčí skále byl děj soustředěn na kontrast mezi městským a venkovským životem a boj s nebezpečným jezevcem. Ve II. dílu se hledal pytlák, a ve třetím díle je zápletka? Vlastně žádná.... Pilous má přivítat nového ředitele (no super), Straka bojuje proti vrtulníku, který plaší zvěř, a malý Véna se snaží zabránit odstřelu muflona, na kterého dostal zálusk papaláš ze závodů (tohle mě bavilo). Bohužel.... Kde chybí smysluplný děj, pointa, a naopak hrají prim nesnesitelné postavy (tentokrát ještě mnohem více prudí Čahoun a Pilous), tak tam je zle. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Ani hodnocení posledního dílu téhle trilogie není příliš jednoduché. na jedné straně by to člověka svádělo k odsudku, protože celá "politická zápletka" je, přes zdánlivou "protirežimnost", vlastně strašně krotká a tkví přesně v tom, co tehdy režim toleroval a dokonce nepřímo doporučoval, totiž kritice jednotlivých "zlořádů". Podstatné bylo nekritizovat celý systém a prostě poukázat na skryté "záškodníky". V tomhle případě navíc jde o záškodníka domnělého, protože se nakonec ukáže, že onen ředitel je "fajn chlap". Špatní jsou tady spíš ti, kteří mu nadbíhají, protože z toho tuší nějaké výhody. Na druhou stranu, lidé tehdy podobné "kritické ostny" vnímali poměrně silně a tak i drobné zmínky, například poznámky o tom, "že se s tím stejně nedá nic dělat", obecné poukazy na "drobnou korupci", ale třeba i jen záběr spícího osobního řidiče v červené T 613... Celkový dojem: 65% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Tomáš Holý (Vašek) se nemusel učit nazpamět texty, stačilo, když věděl, co tam má zhruba být. (cariada)
  • Hájovna je ve skutečnosti Klostermannův dům a nachází se v Srní. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama