Reklama

Reklama

Agenti S.H.I.E.L.D.

(seriál)
  • USA Agents of S.H.I.E.L.D. (více)
Trailer
USA, (2013–2020), 97 h 8 min (Minutáž: 41–45 min)

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Hrají:

Clark Gregg, Ming-Na Wen, Chloe Bennet, Elizabeth Henstridge, Iain De Caestecker, Brett Dalton, Nick Blood, Henry Simmons, Adrianne Palicki, Luke Mitchell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(136)

Existence superhrdinů a mimozemšťanů se stala veřejně známou a svět se snaží vyrovnat s touto novou realitou. Pod vedením agenta Phila Coulsona tak vzniká nový tým specializovaných mužů tajné organizace S.H.I.E.L.D, kteří se s touto realitou musí utkat. (TV Nova)

Recenze uživatele VanTom k tomuto seriálu (8)

Agenti S.H.I.E.L.D. (2013) 

První seriál patřící do Marvel Cinematic Universe vzbuzoval od svého oznámení ohromná očekávání, kterým ovšem po většinu úvodní série nedostál. Neslané nemastné, dětinsky komiksové epizodické zápletky spoléhaly líně pouze na ono napojení na filmové bratříčky, jinak neupoutaly. Sledovanost se tak (zaslouženě) propadla, přestože sezónní finále se kvalitou vyšvihlo na úplně jinačí level. Tvůrci poté přešli na model několika (2-3) propracovaných, provázaných dějových bloků za sérii, pokaždé tematicky i stylově odlišných, ale nadprůměrnou úroveň si udržujících – čemuž pomohlo i téměř kompletní odpoutání se od filmů a nastoupení vlastní cesty. Pokažený začátek se však nikdy nepodařilo dorovnat, takže i když si Agenti své spokojené fanoušky našli (jeden z nich píše tento text ;-)), Damoklův meč zrušení nad nimi visel neustále. Přesto to dotáhli na pěkných 7 řad a došli uspokojivého uzavření. Více v komentářích u jednotlivých sérií. ()

Série 1 (2013) (S01) 

Očekával jsem tedy mnohem víc, než jen komiksově prostoduché, nesouvislé, lehce mysteriózní případy okrajově naroubované na filmové Marvel univerzum. Tohle totiž připomíná dětskou light verzi Akt X bez atmosféry, neotřelých zápletek a zajímavých postav (postupně i Coulson upadá). Na slabý oddychový průměr tak Agenty vytahují občasné dobré hlášky, svižné tempo, výprava, hudba. A především závěrečných 6 epizod, kde se v souběhu s druhou sólovkou Kapitána Ameriky objevuje Hydra, napětí, zvraty, a seriál náhle vystřeluje o třídu výš. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Úplně jiné kafe, charaktery se profilují rozhodněji, životněji a tím celkově zajímavěji, propracované kontinuální zápletky (boj s Hydrou, tajemné mimozemské město, "pravý" S.H.I.E.L.D., Inhumans) jim ani divákovi nedávají vydechnout a velmi se zlepšilo i podání akce; prostě v S2 nabírají agenti opravdové grády! ()

Série 3 (2015) (S03) 

Příběhově se sviští neskutečnou rychlostí (zápletky, co by se jinde táhly klidně půl sezóny, jsou obratem dořešeny na začátku následujícího dílu), takže scénář nepřestává překvapovat. A (skoro) všechny postavy už řadím do výkladní skříně Marvelu. Ve 2. polovině si sice s mocným Inhuman záporákem Hivem ukousli tvůrci velké sousto, no naštěstí jim zcela nezaskočilo. ()

Série 4 (2016) (S04) 

Agenti drží nastolené tempo i kvalitu, jenom zpočátku jakoby honí příliš zajíců naráz: nové vedení agentury, veřejnost proti Inhumans, zběhlá Daisy (která neví, co chce), vztah Fitze a Simmonsové. Na největší hrozbu, mocnou magickou knihu Darkhold a skupinku smrtících "duchů" vědců, již si s ní zahrávali, se pak zdánlivě tolik nesoustředí. Což zamrzí nejvíce kvůli nepříliš využitému Ghost Riderovi. Poté se ještě uhne k nebezpečné Aidě a mně vůbec ne oblíbené zápletce: nahrazování členů týmu robotickými kopiemi LMD. Naopak úchvatné "what if" zřízení ve virtuální Konstrukci, v níž fašistickou rukou vládne Madam Hydra (víceméně v trojroli po celou sezónu excelující Mallory Jansen) a vrací se několik starých známých (v často překvapujících souvislostech), přináší pár možná dosud nejlepších epizod celého seriálu. ()

Série 5 (2017) (S05) 

Po slibném začátku mě dění ve vesmíru v daleké budoucnosti u sutin zemětřesením rozervané Země pod nadvládou Kree už tolik nebralo, přestože se nepolevovalo a scénáristé drželi konstantně vysoko zvednutou laťku. Zdánlivě oddělená druhá polovina (nejprve opět vs. Hydra) na něj těsně navazovala; respektive mu předcházela snahou mu zabránit - což ukazovalo na ambiciózní a promyšlený "nadpozemský" epos. Přestože zdaleka ne bez výhrad, i v páté sezóně patřili Agenti k nejlepším komiksovým seriálům (postavami, zápletkou, ale třeba i triky nebo vzhledem). ()

Série 6 (2019) (S06) 

Další vydařená sezóna svým každým dílem dokazovala, o kolik napřed po všech stránkách (scénáře, postavy, režie, akce) jsou Agenti vyspělejší než třeba konkurenční "Arrowverse". V rozmáchlé vesmírné zápletce mi chvíli trvalo se zorientovat, jelikož všichni byli rozlítaní po všech čertech (a také proto, že na předchozí série navázala velice těsně a se spoustou odkazů), ale posléze chytla pevný směr (mimozemská invaze - Izel, Coulsonův odraz - Sarge). ()

Série 7 (2020) (S07) 

V první polovině značně rozháraná série skákala ob dva díly do různých period 20. století, čemuž přizpůsobovala formální styl, žánr i podobu (viz černobílý noir či osmdesátkový krvák). Hrála si tak sice zábavně, ovšem ústřední nit pronásledování Chronicomů/Chronicomy pro zachování/vymazání z časové osy tím sem tam ztrácela. Ve správnou chvíli však zabrala (vynikající 9. epizoda v časové smyčce), nový přírůstek (Daniel Sousa z 'Agentky Carterové') do týmu skvěle zapadl a akční finále se vyloženě povedlo včetně emotivního dovětku. Agenti se tak po strastiplných 7 letech důstojně rozloučili… a budou mi chybět. ()

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Nick Fury dostane vlastní seriál

Nick Fury dostane vlastní seriál

29.09.2020

Samuel L. Jackson je připraven vrátit se ve vlastním seriálu na streamovací službě Disney+. Jeho postava Nicka Furyho by se měla dočkat nového seriálu, který napíše Kyle Bradstreet (Mr. Robot). Zatím… (více)

Marvel TV žije dál

Marvel TV žije dál

15.08.2019

Když se řekne Marvel, spoustu lidí okamžitě napadne Kevin Feige, šéf filmové divize. Jenže pak je tu i Marvel TV, mladší bratříček, který má na svědomí například Agenti S.H.I.E.L.D., nebo všechny… (více)

Jak seriály změní marvelovské univerzum?

Jak seriály změní marvelovské univerzum?

30.06.2019

Šéf Marvel Studios Kevin Feige stále dává rozhovory v rámci PR kolečka před novým Spider-Man: Daleko od domova a jeden z nich se teď stočil i směrem k blížícím se seriálům na streamovací službě… (více)

Reklama

Reklama