Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Recenze (99)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by se měly točit životopisné filmy. Alespoň přibližně. Je tu vidět všechno důležité, Mandela tu není tesán do mramoru jako bezchybný pilíř mravní síly, ale je ukázáno i to, že si s rodinnými věcmi nikdy moc nelámal hlavu (hlavně předtím, než byl odsouzen k - jak jihoafrická vláda doufala - zapomnění). Také je dán značný prostor Winnie Mandelové, včetně toho, jak se nakonec s manželem politicky i lidsky rozešli. Ale také tu některé věci chybí - například zdravotní problémy, které si Mandela uhnal v tom podezřele pohodově vylíčeném mnohaletém vězení, ale na druhé straně to, že nebyl tak úplně odříznut od světa. Je to prostě výborně odvedená filmová práce - ta vždy obnáší určité zatraktivňování a dramatizaci. Nechápu výtky některých uživatelů ve smyslu, že je žádná z vyobrazených apartheidních úchylností (ať už šlo o střelbu do neozbrojených demonstrantů nebo odvlečení matky od dětí a její následné mučení) nijak nezasáhla. Je to jistě možné, ale já to nechápu, protože na mě to fungovalo. A to tak dobře, že jsem si nějak nevšiml, že to trvalo dvě hodiny dvacet. Není možné nezmínit se zvlášť o výkonu Idrise Elby. Ten nastudoval Mandelovy projevy do nejmenších detailů, včetně gest, dikce apod. Přesvědčivost tohoto pokusu o zachycení životní pouti pozoruhodného muže, která by vydala na několik seriálových sezón, je hlavně jeho zásluha. Za mě 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžko se dá něco tomuto životopisnému filmu vytknout. Nelson Mandela má příběh takový, že stojí za to ho lidem povyprávět. Do toho i Idris Elba se snad pro tuto roli narodil. Horší už to bude ale s některými názory, které Nelson veřejně hlásil, a ne s každými se každý z nás dokáže ztotožnit. Stejně tak, jako když se Masaryk pohraničních Němců neptal a určil hranice Československého státu nebo stejně tak, když se prvním prezidentem České republiky stal Havel a každej mu vyčítal přehnanou lidskost. Nelson to s Jižní Afrikou také myslel dobře a prošel si osobním peklem, aby pak mohla vzniknout země, o které celou dobu snil. Ne nadarmo se ale říká, že síla země stoupá a klesá se samotným vládcem. Něco je na tom všem hezké, ale věřím, že plno lidí žijících tam bude tvrdit opak. Vyprávění kamaráda, který tam půl roku žil a prožil si pár hodně špatných situací, mě pak donucuje přemýšlet nad tím, jestli ta současná země je přesně to, oč Nelson bojoval a nebo jestli to nebylo trošku jinak... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,285,637Tržby Celosvetovo $27,296,387Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ režisérsky poctivo spracovaný prierez životom Nelsona Mandelu, silný film a zimomriavkové momentky, výborný Idris Elba... a v podstate ďalšia smutná etapa ľudstva /80%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pravda že vás to nevytrhne a je to o něco málo zbytečně dlouhý film, ale jako lehce vstřebatelný a zapamatovatelný repete života a boje historicky významné osobnosti - bez otravně přílišné glorifikace, se silnou hlavní rolí, včetně dilemat a nuancí v cestě k demokracii, tak že si můžete i popřemýšlet - to dopadlo chvalitebně. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych se v životopisných filmech přímo vyžíval, ale mám je rád a téma tohoto snímku mě dost zasáhlo. Příběh jednoho vůdce, který desítky let, ať už pasivně, či aktivně, bojoval za svou zemi, byl zpracován velmi citlivě a v určitém ohledu i objektivně. Samozřejmě běžný divák netuší, zda-li byl filmem, respektive knižní předlohou, pouze obelhán, nebo se to tak všechno stalo, to co si pro nás však charismatický Idris Elba připravil je velice silný film, který dokáže chytit za srdíčko...90% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja vlastne ani neviem, prečo som tomu dal priemerné hodnotenie. Film ma od začiatku nudil, Nelson Mandela nieje môj obľúbený "hrdina", je to len človek, ktorý strávil snáď viac než polovicu života vo väzení úplne zbytočne. Snímok som si pozrel, lebo sa väčšinu času odohrával okolo 60.tych rokov minulého storočia, čo je pre mňa vždy veľkým lákadlom. Idris Elba je herec, ktorého mám celkom rád, ale ak vyzerá aj dobrý herec vo filme ako blbec, nieje veľmi na čo sa pozerať. Tiež vždy krásna Naomie Harris tu nejak zvlášť nežiarila, i keď opäť hrala skvele. Film má nevyrovnané tempo a radím tento životopisný film k tým menej pútavým. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Nelson Mandela. Bojovník proti rasismu. Pomohl vybudovat lepší svět v Jihoafrické republice, když zabránil krvavé občanské válce. Idealista, který převedl své myšlenky ve skutečnost. Snad až příliš jednostranný film podle autobiografie, ale dává alespoň trochu nahlédnout do života výjimečného člověka a politika. Politika, jehož odkaz dalece přesahuje hranice afrického kontinentu a na jehož pohřeb v roce 2013 neváhali přicestovat prezidenti a premiéři světových mocností i sám papež František. Je nanejvýš trapné, jak se k pohřbu postavila naše politická elita reprezentovaná Jiřím Rusnokem. Tento náš bývalý ministr financí, předseda vlády "odborníků", člen dozorčích rad a současný guvernér Národní banky se v rozhovoru s ministrem Pickem projevil ohledně Mandelova pohřbu takto: _________________Jiří Rusnok: Ty vole teď ještě zase zemřel Mandela. Vlastimil Picek: Kdo tam pojede? Jiří Rusnok: Já doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet. Vlastimil Picek: Protože voni to dělaj tak do deseti dnů. Jiří Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. To jak máme s ním večeři, jo. Teď já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli ještě nebudu muset jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. Ale Mandela, to je zase průser. Ty vole, já nevim, dyť ještě ale. To je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím. Vlastimil Picek: Ale né, speciál. Jiří Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí? Vlastimil Picek: Já to zaplatím. Jiří Rusnok: Tak rozpočet letos to zvládne, ale je to hrozný. Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě říkat, ať tam nejede. Vlastimil Picek Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla? Jiří Rusnok: : No já nevim. Vlastimil Picek: Dyť on má problémy se schodama. Jan Fischer: Ještě tam bude nějaký průser, člověče. Vlastimil Picek: Hele, nám zrušil cestu do Afghoše dvacátýho a poletí tady? Jiří Rusnok: Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli. Hmmmmm Tak to je fakt hustýý Ty Vole. Nakonec poslali Kohouta. Snad ne toho co roky cestoval tajně zadarmo na parlamentní účet..... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Film, který slouží hlavně jako ukázka, nesmyslné historie. Bílý, proti černým a naopak. Příběh, jakých se stala určitě spousta, zároveň však příběh s nejznámnějším černošským aktivistou, Nelsonem Mandelou. Není to zdaleka bezchybné, na mě až moc uhlazené, chybí tomu víc dramatičnosti, ale na jedno podívání je to celkem ok. A Irdis, i když se snaží, tak na Morgena Freemana z Invictuse nemá ani náhodou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mandela je trochu kontroverzná postava a zdá sa, že v dnešnom ponímaní by snáď mohol byť považovaný i za teroristu, hoci s dobrými úmyslami. Avšak nejde tu o hodnotenie jeho osoby, to vyrieši história. Idris Elba je absolútne skvelý vo svojej roli a film sa pozerá dobre, je to životopis spracovaný pre diváka pochopiteľne, pútavo a komplexne. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Černobílá hra, kterou se mi hrát nechtělo. Na jedné straně zlí běloši, na straně druhé chudáci černoši, kterým vlastně nezbývá nic jiného, než se chopit zbraní a bojovat za svoje životy. Taktně je zamlčeno, že pokud by se Mandela a ANC chopili moci, stala by se z JAR jedna z bolševických republik, které by byly slova jako svoboda a rovnoprávnost zcela cizí. Netvrdím, že apartheid byl správným zřízením, ale nedá se na něj nahlížet jen jako na režim, jehož jediným zásadním bodem bylo mlátit černochy. Ať se to někomu líbí nebo ne, tak právě díky apartheidu patří JAR k nejrozvinutějším ekonomikám v Africe. Zatím. Ale podobné věci se neříkají, protože nezapadají o mýtu o Mandelovi. A tenhle film ten mýtus jen přiživuje. Natočeno zručně, Idris Elba výborný a věřím, že pokud se člověk oprostí od averze k uměle vytvořeným modlám, dokáže Chadwickovo dílo ocenit, ale mě to moc nejde. 40% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na 100% suhlasim s tym com napisal maddy. Je to taky plytký zivotopis, ktory napriek tomu, ze mapuje zivot osobnosti, ktora zazila dost krusne chvile, tak ani na chvilu nestrhne a ani potencialne drasave sceny vo vas nevyvoalju ziadne emocie, lebo je to cele natocene neskutocne sterilne. Malu pochvalu si zasluzi jedine Idris Elba, ktory sa snazi podat kvalitny vykon, ale scenar mu neponuka prilis vela prilezitosti naplno zaziarit. Bohuzial ani po informacnej stranke nie je tento film prilis prinosny pretoze sledujeme vsetky udalosti z pohladu Mandely a pohlad ostatnych dolezitych stran tu chyba. Koniec apartheidu v Juhoafrickej republike ovela lepsie zmapoval film Endgame z roku 2009. 4/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Mandela: Long Walk to Freedom je bezpochyby parádní příspěvek do biografického žánru, zabývající se pro mě velmi atraktivním segmentem historie. Je to film, kterému nechybí ani napětí, ani ryzí emoce (výborný soundtrack ). Obsahově by mohl jít ještě o něco více do hloubky, ale rozhodně musím ocenit jistou nečernobílost vyobrazení Mandelových. U životopisných filmů se často naskýtá problém, že divák neví, jak moc jim může věřit a i v tomto případě se diváci dělí na dvě jasné skupiny. Osobně bych rád tomuto vyobrazení uvěřil, jelikož mu nemám ani po filmařské ani po herecké stránce co vytknout. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Najskratovitejšia biografia za posledné obdobie. Už v základoch si scenár na seba naložil pomerne veľké sústo, keď sa rozhodol zmapovať celý život Mandelu, no aj napriek mnohým prezentovaným udalostiam vyznie pomerne plytko. Čo je paradox, keďže mapuje ďalšiu smutú etapu ľudstva, no kvôli tomu, že sa snaží do dvoch hodín vtesnať niekoľko desiatok rokov ani jednej udalosti sa nevenuje v dostatočnej miere. Všetky sú zobrazené povrchne, takmer ako povinná prednáška z histórie, bez širšieho kontextu. Film len tak nezáživne líči jednu udalosť za druhou a všetky dosť jednoducho skresľuje. Pritom silných udalostí má dostatok (streľba do civilistov počas protestu, genocída atď.), avšak ani jedna nedokáže hlbšie zasiahnuť, dejú sa bez akéhokoľvek zaangažovania diváka a výsledok je ten, že aj napriek tomu, že sa jedná o biografiu, tak po skončení filmu nebudete o nič múdrejší ohľadom Mandelovho života ako pred ňou. S tým súvisí aj strata tempa, kde sa film v podstate od začiatku dosť vlečie a tie dve+ hodiny sú nakoniec neskutočne ubíjajúce. Výrazným pozitívom je jedine Idris Elba, ktorý po všetkých Prometheusoch, Pacific Rimoch a iných blockbusteroch dokazuje, že je skutočným hercom. Do role sa vžil a celkovo mu je možné uveriť každý pohyb, gesto, prednášanú vetu. Jeho herecký koncert však sám o sebe nestačí pokiaľ nemá oporu v kvalitnej réžii. A tú mu Chadwick rozhodne neposkytol. Celkovo film neurazí, pojednáva o dostatočne silných udalostiach, po technickej stránke je natočený zručne a na Elbu ho tiahne na svojich pleciach, ale je to podobne nezáživná prednáška z histórie ako Spielbergov Lincoln. Po vedomostnej stránke nijako neobohatí, na to prezentuje udalosti príliš plytko; po tej filmovej zase vôbec nestrhne, nakoľko na to je natočený veľmi nudne. Vyššie hodnotenie si preto nezaslúži. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Po působivém zpracování vrcholu Mandelova života Eastwoodem jsem pochopitelně čekal spíš slabší odvar, který se bude souběžně s při jeho natáčení selhávajícím zdravím jihoamerického prezidenta snažit v prvním plánu ždímat slzy nad jeho velkolepou kariérou. To, co se mi nakonec dostalo do rukou je, když ne opak, tak alespoň ta nejlepší reálně možná alternativa. Oproti zmíněnému Invictu jsou totiž feel-good emoce a naivní idealizace tématu tím posledním, o co ve filmu jde a Long Walk to Freedom se naopak nebojí dotknout se i toho kontroverznějšího, z čeho je Mandela obviňován. Asi bych takto pojatou látku raději viděl rozdělenou do několika epizod, které by se jednotlivým obdobím Mandelovy kariéry věnoval podrobněji, i v téměř dvou a půl hodinovém a nepříliš svižně ubíhajícím filmu jsou totiž všechny poměrně zkratkovité. V rámci možností to ale asi nemohlo dopadnout líp - celosvětový hrdina zůstává i přes naznačené přešlapy spasitelem Jižní Afriky, která má od ideálního stavu i po jeho smrti sice stále daleko, avšak rád věřím, že je mu alespoň o krůček blíž. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Hlavním přínosem snímku pro mne bylo to, že jsem si Mandelu trochu demytologizoval a nenásilně vstřebal trochu informací o moderních dějinách JAR. Jinak je to vesměs průměrné biodrama se strhujícím výkonem Idrise Elby. Mohlo to být horší, nebylo to špatné. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Standardně a solidně odvedený životopis významné osobnosti, kterou si možná díky tomuhle filmu někteří přestanou plést s Morganem Freemanem. Idris Elba podává svůj životní výkon, přesto si ale nemohu odpustit, že film je proveden spíše klasicky, není zde nic až tak zásadně specifického. Silný příběh, ale to byl i bez tohoto filmového provedení. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Elba jako Mandela. Snímek, který bych dal jako povinný na všechny základní školy, ať se ta dnešní mládež taky něco přiučí a zjistí, že to není prdel. Přesně takové životopisné snímky mám rád! ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Nelson Mandela má mé velké sympatie jako žádný jiný prezident. A je možné, že mě to v hodnocení snímku mohlo ovlivnit. V každém případě je jeho příběh strující a prožíval jsem ho od první až do poslední minuty. Idris Elba příjemně překvapil a jeho výkon byl neuvěřitelný. Tak jako závěrečná píseň od U2. 9/10 ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama