Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (99)

campix 

všechny recenze uživatele

Bylo jenom otázkou času kdy vznikne nějaký hollywoodský spektákl o muži, který byl opravdovým hrdinou a učinil vládě apartheidu konec téměř jen tím, že strávil obrovský kus svého života ve vězení. Co se týče života, činů a osobnosti, tak nemohu říci ani slovo. Ale mám s filmem pár problémů. Tvůrci si prostě ukousli velké sousto, když chtěli zmapovat celý život Nelsona Mandely a film je tak poměrně dlouhý a nemá potřebný drive. Dále herecké obsazení je kvalitní, jenom mě štve u těchto velkou část mapujících životopisů, když se tvůrci nepoperou kvalitně s maskami. Pro mě klasický životopisný film. Rozhodně bych si ho dokázal představit kvalitnější. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

To je mi zase trapas pane režižére. Mandelova autobiografie pohledem filmovych oci Justina Timbrdwicka, kde staci natocit nejakou cernobilou jednostrannou nespravedlnost, smutne zabery z vezeni a par citaci a jde se na dotocnou! Mandelova autobiografie a celkovy pohled na svet je filozoficky tak poutave dilo, na ktere slaboduchy scenar ani dirigentska taktovka nestacily. Mozna kdyby se nedelalo tolik prestavek na pravidelné čajové dychanky... Stale dokola delaji z divaku idioty a predkladaji lidem dramaticky jednostranne zapletky, kde je kazda strana mince zvyraznena natolik, ze by ji poznal i katolik. Neni divu, ze zde place nejedna venkovska dorostenka, ktera vychodila pet trid zakladky na deset let. Chybi mi zde propracovanejsi psychologicke procesy, celkovy nadhled nad celou tou problematikou. Mozna k tomu vsemu prispel i naprosto zcestny vyber hlavniho hrdiny bouchacem Idrisem Elbou, kteremu jsem to nezral od zacatku filmu. Vzpomente si na Eastwoodovo Invictus, v tomto dile stacil jeden pohled do oci Morgana Freemana a videli jste vse... ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja vlastne ani neviem, prečo som tomu dal priemerné hodnotenie. Film ma od začiatku nudil, Nelson Mandela nieje môj obľúbený "hrdina", je to len človek, ktorý strávil snáď viac než polovicu života vo väzení úplne zbytočne. Snímok som si pozrel, lebo sa väčšinu času odohrával okolo 60.tych rokov minulého storočia, čo je pre mňa vždy veľkým lákadlom. Idris Elba je herec, ktorého mám celkom rád, ale ak vyzerá aj dobrý herec vo filme ako blbec, nieje veľmi na čo sa pozerať. Tiež vždy krásna Naomie Harris tu nejak zvlášť nežiarila, i keď opäť hrala skvele. Film má nevyrovnané tempo a radím tento životopisný film k tým menej pútavým. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych se v životopisných filmech přímo vyžíval, ale mám je rád a téma tohoto snímku mě dost zasáhlo. Příběh jednoho vůdce, který desítky let, ať už pasivně, či aktivně, bojoval za svou zemi, byl zpracován velmi citlivě a v určitém ohledu i objektivně. Samozřejmě běžný divák netuší, zda-li byl filmem, respektive knižní předlohou, pouze obelhán, nebo se to tak všechno stalo, to co si pro nás však charismatický Idris Elba připravil je velice silný film, který dokáže chytit za srdíčko...90% ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Důstojná pocta nedávno zesnulému Mandelovi (film samotný měl přemiéru ještě za jeho života), která sice v zájmu umělecké dramatizace není plnohodnotným životopisem, především pro svou chronologickou epizodnost, přesto základní pohled na jeho život podává s plnou dávkou výborného nákresu dobové atmosféry Jihoafrické republiky v dobách apartheidu a s funkčním napětím i emocemi. Zážitek je násoben výborným filmovým řemeslem a skvělým výkonem Idrise Elby. Líbivou tečkou je píseň od U2 v závěrečných titulcích. 90% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)
  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)
  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama