Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poltawa, Ukrajina, počátek čtyřicátých let. S invazí německého wehrmachtu byly náhle ukončeny dobré vztahy mezi Němci a Rusy. Ovšem to neplatí pro děti, které jsou už pár let dobří kamarádi: Němka Hanna Reich a židé Abrascha Kaplan a Larissa Brodsky. Všechny tři pojí láska ke klasické hudbě. Abrascha a Larissa jsou navíc nadaní muzikanti. Obě děti jsou v Sovětském svazu známé a komunistická partaj má v plánu je poslat do USA. Jenže těsně před jejich odjezdem se politická situace radikálně změní: Nacisté vyhlásí válku Sovětskému svazu. Dětem je něco mezi dvanácti a třinácti lety a absolutně nechápou vlnu šílenství a brutalitu dospělých. Jediná cesta, jak utéct před katastrofou je navzájem si pomoci a získat si srdce dospělých prostřednictvím svých výjimečných hudebních schopností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další ryzí německá záležitost, která se sama snaží zodpovědět traumata samotné druhé světové války. Líbí se mi, jak se Němci k tomu všemu postavili. Je totiž vidět, že se snaží naprosto objektivním okem přihlížet na okolnosti tehdejší doby a o tom je vlastně i příběh zázračných dětí, které ale zase tak šťastné dětství neměli. Ve všech ohledech je to ale povedený film, který se chvílemi možná až moc táhne, což je u dramat častý jev. Hudba nádherná, herci naprosto skvělí, o to víc si jich člověk váží, když ví, že to jsou ještě děti no a samotný příběh? Ten snad dokáže napsat jenom samotná válka! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PO HUDEBNÍM VYSTOUPENÍ DVOU MÍSTNÍCH ZÁZRAČNÝCH DĚTÍ, BUDE VE FOYERU PODÁVÁNO OBČERSTVENÍ. K PITÍ DOPORUČUJI VYNIKAJÍCÍ PIVO. TOTO PIVO DOPROVODÍ NAŠE POSTUPUJÍCÍ VOJSKA. HEIL HITLER!.…“ /// Babičko vyprávěj…. ,,to bylo tenkrát v roce 1941. Němci napadli Rusko a my, děti, jsme moc nechápali, proč by mělo dostat přátelství jinej význam“… Židi začínaj dobrovolně chodit na vlak a náckovskej velitel s citem pro vážnou hudbu, má v kapsičce pár zajímavejch nápadů, neboť nauka o rasách se ani před kulturou nezastaví. Pohled na válku dětskejma očima, kterak bojovali za to, co milovali a hráli jako o život. Zajímavej příběh z Ukrajiny o počátku války. Němci umí skloubit vážnou hudbu a válku. Němci umí skloubit válku a přátelství. Němci umí vyprávět o válce a dětech. Němci umí. A proto dám radši vo hvězdu víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Baví mě filmy věnovaný židovskejm děckám. 2.) Přemejšlím, jak motivovat parchanty v Lidový škole umění. 3.) Thx za titule ,,mark82“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od Zázračných detí som nečakal žiadne zázraky, ale krátky tv spot na STV1 sľuboval i akciu a ja som akosi čakal trošku dramatickejší príbeh. Poteší ma však každý film z tohto obdobia, ale tu niekto šikovne nastrihal do spotu jedinú akčnú scénu, ktorá vo filme je. Nevadí, i príbeh o talentovaných deťoch mi dal to, čo v týchto filmoch hľadám- iný pohľad na známe udalosti. V mnohých miestach to chcelo pritlačiť na emócie, alebo vytrieskať z hercov výkon, z ktorého by občas zamrazilo, ale nepodarilo sa. Možno by pomohlo vidieť film v pôvodnom znení s titulkami. Všetko kolíše tesne na hranici priemeru, štvrtú hviezdu tradične dávam pre moju slabosť pre vojnové príbehy. Chápem i priemerné hodnotenia. Čakal som trochu viac, ale sklamaním by som to nenazval. 70%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice poutavý civilně natočený film, v němž se emoce nechávají na divákovi a necpou se mu exaltovanými výkřiky a záběry. Zajímavé je už prostředí židovsko-německo-rusko-ukrajinské v počátcích druhé světové války, kdy Němci vítězí, Ukrajinou současně okupují i osvobozují a Židé standardně nepatří nikam. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Máme tu silný príbeh o deťoch, ktoré nechceli nič iné len si žiť svoj život bez predsudkov a nenávisti. No dospelí boli proti... Škoda že celé spracovanie na mňa pôsobilo dramaticky mdlo a s veľkým odstupom od postáv, ktoré mimochodom neboli nijak výrazné, vrátane tých detských. Chcelo to väčšiu dramatickú hĺbku jednotlivých situácií a väčší ponor do postáv. Verím tomu, že v tom prípade by emotívna stránka snímku bola niekde inde. Takto ide len o pohodlné pozeranie obohatené o pár hudobných scénok, celkovo však nečakajte žiadnu inú pridanú hodnotu alebo nejaké výraznejšie dramatické opojenie. Len priemer. 60/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jímavý příběh trojice přátel je doprovázen krásnou hudbou. Žádné nepřiměřené tlačení na pilu, žádná povrchnost, jen ve vzduchu visí Larissina otázka, proč je nyní Hanna jejich nepřítel, a Abrašova odpověď, že dospělí jsou hloupí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší nemecký pokus o umelecké stvárnenie rozporuplnej doby. Pokus poctivý a celkom úspešný. Je prirodzené, že kto chce, môže vo filme nájsť viacero problémových miest, ale sympatické je už vôbec to, že toľko rokov po vojne sa ešte nakrúcajú filmy, ktoré reflektujú zložitú dobu a vzťahy, ktoré sa v nej utvárali. Krásna hudba filmu i deju hodne pomohla. Inak by v ňom bolo viac cítiť istú schematickosť. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma, ale len s malou dramatickosťou. Myšlienky, ktoré chcel film riešiť boli položené správne a správne vyložené. Deti sú tým zrkadlom pre dospelých, pretože nerozlišujú ľudí podľa iných kritérií, ako je dobro a zlo. Ale celkovo to bolo bez toho zásadného prežívania divákom. Bez toho pocitu, vďaka ktorému si film zapamätáte nadlho, ak nie navždy. Tu to chýbalo a pri tom množstve vojnových drám sa snímok len stratí a dostane do zabudnutia. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu se tady Němci drželi spíš zpátky, takže na nějaké scény, při kterých tuhne krev v žilách, rovnou zapomeňte. Víc než o cokoliv jiného se tady jedná o to, že i během hrůz II.SV k sobě mohou Němci a Židé cítit přátelství. Dalo se tu sice přitvrdit, přidat na válečné atmosféře a vytřískat tak z příběhu víc emocí, ale díky nádherné hudbě a dobrým hercům se dalo ledacos přehlédnout. Wunderkinder sice nepatří k těm nejlepším německým válečným filmům, ale pořád se jedná o solidní standard, který jsme od našich západních sousedů zvyklí. 70% ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, v ktorom vám zázračné židovské dietky naservírujú nielen nádhernú klasickú hudbu, ale aj úprimné priateľstvo, za ktoré sa oplatí bojovať. Bojuje sa tu ale hlavne o holý život, a preto nechýbajú intenzívne emócie a napätie, ktoré je výborne vystupňované až do úplného záveru. Trošku mi však vadil zidealizovaný pohľad na situáciu na východe a vľúdnejšie správanie sa fašistov. A aj keď je poznať nemecký rukopis, bola som týmto dojemným dielom milo prekvapená. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh o přátelství navzdory dějinám. 1) Mimořádně nadaný (a velmi přitažlivý, dodávám) houslista (druhé dítě bulharských rodičů, oba jsou rovněž houslisty) Elin Kolev (již ve svých 12 létech koncertoval v Carnegie Hall) byl vybrán v konkursu do role Abraši ve svých 14 letech. Všechna hudební čísla ve filmu hrál osobně. 2) Nesedne mi, že Ukrajinci ve filmu hovoří německy. U americké produkce bych se nedivil, ale zde v Evropě bych očekával větší míru empatie. Sovětší důstojníci NKVD se chovají jako Němci a i tak mluví. Inu, co se divím - jsou to Němci...jenom v sovětských uniformách. 3) Zaujala mě i postava velitele SS-Standartenfuhrera Schwartowa v podání 64letého Konstantina Weckera, jednoho z nejoblíbenějších německých písničkářů, skladatele, autora a jak vidět, i výborného herce. ()

snob 

všechny recenze uživatele

To německé sebemrskačství za druhou světovou už se pomalu stává takovým... no... unavujícím. Obzvláště, když ve filmu září dětské hvězdy, na jejichž příkladu si máme uvědomit, že zlo je opravdu velké, velké a o to větší, když musí trpět ty nevinné duše. Kdy už si Němci konečně o druhé světové začnou točit komedie - tu osvěžující a smířlivou sprchu, která z lidí dělá skutečně lidi. Utrpení z lidí lidi nedělá. Obzvláště ne neustále připomínané utrpení. Samotný film byl takový bez citu, bez emocí, bez skutečného příběhu. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Toto je, vážení, velice dobře napsaný příběh. Velice dobře zahraný dětskými herci a hudebníky. Velice dobře a střídmě atočeno, možná až moc střídmě. Hudebně vyvedené dílo. Zkrátka dobře provedené řemeslo ve všech oblastech. Další generace německých rodáků se po svém vyrovnává s břímětem, které zanechal vrah a sebevrah Hitler. Muž kterého nikdy nemohli potkat. Dal bych snad i pět hvězd, kdyby se jednalo o jediné dílo na podobné téma, takto by se dalo uvažovat dokonce o třech kouscích. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Príbeh, pri ktorom mrazí, a znovu je to pohľad detí na vojnu. Židia ukrývajú Nemcov, Nemci ukrývajú Židov a keď je fašistický plukovník milovnikom umenia a hudby, nebude to znamenať, že by bol jemnejšim človekom. Na záver som pochopil, čo to znamená hrať ako o život a nemusí to byť vôbec v Carnegie Hall. Keď sa vo filme hrá alebo koncertuje, vždy som ochotný zaokrúhliť hodnotenie smerom nahor. –––– Odteraz ste reprezentanti Sovietskeho zväzu. Musíte sa vždy správať tak, akoby bol pri vás súdruh Stalin. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Fiktivní příběh tří dětských talentovaných hudebníků Němky a dvou židů žijící v sovětské Poltavě. Hitler napadne SSSR - utíká německá rodina. Hitler obsadí Ukrajinu a utíkají židé. Dojemný zajímavý námět u mne jako fandy filmů z období IISV sráží určitá nažehlenost tv filmu, naivita dětského filmu ( pár hloupostí - viz. že talentovaní mají jet na turné do USA a mohou si vzít sebou celou rodinu i s prarodiči - to by fakt v SSSR nešlo) a nerealističnost. Pokud máte rádi filmy typu Chlapec v pruhovaném pyžamu, tak dáte jednu hvězdu navíc. ()

Šípek 

všechny recenze uživatele

Po čase opět německý válečný film, co stojí za zmínku. Je úžasné, jak objektivně se s tématem dokázali zase poprat. Klasická hudba do filmu zapadá naprosto dokonale. Navíc ty děti hrají skvěle, myslím tím zejména na jim svěřené hudební nástroje. Například představitel hlavní role Elin Kolev platí již dnes v Německu za skutečně nadaného houslistu. Tak nějak mi film připadá jako taková variace na téma The Sound Of Music, samozřejmě poněkud více komornější a tragičtější, což se ale k tématu dost hodí. Shlédnutí tohoto kousku bych považoval za skoro povinnou historickou exkurzi. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Mierne zidealizovany pohlad nemeckeho rezisera na to,ako vyzerala Ukrajina v 40tych rokoch.Deti v bielych koseliach,ziadna spina ani blato.Nastup fasizmu a polovanie na zidov vyrozpravany cez pribeh 3 deti,nemeckeho dievcatka a 2 zidovskych ukrajinskych talentovanych deti.1500 000 zidovskych zabitych deti sa musi pripominat znovu a zas,tak hodnotim Zazracne deti 4hviezdami. ()

Reklama

Reklama