Reklama

Reklama

Zítra

(studentský film)

Obsahy(1)

Ve chvíli kdy se Viktor Kostka (Jarek Hylebrant) vyrovnal se zákeřnou psychickou nemocí a počal potomka se svojí osudovou láskou (Andrea Kerestešová), vypadalo to, že už mu nic neschází k tomu, být doopravdy šťastný. Když pak obdrží tajemný vzkaz od neznámého slepce (Marian Roden), netuší, že začíná nejtragičtější den jeho života. Krátký snímek na motivy povídky Vítězslava Jareše natočil Ladislav Plecitý, posluchač režie a scenáristiky na Filmové Akademii Miroslava Ondříčka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Páni, smekám pane Plecitý, smekám.Bezpochyb jeden z nejlepších studentských filmů porevoluční dekády.Plecitý sice pracuje s docela kýčovitým příběhem a nevyhne se pár nezbytným klišé, ale podstatné je, jak s tím daným tématem pracuje.Výborné stupňování napětí ( sakra ani nevim, jestli sem někdy viděl napínavý studenstský film ) , výtečná kamera, hutná atmosféra umocňovaná grandiózní hudbou, slušné herecké výkony.Celkově vůbec vizionářský přístup a po dlouhé době ve mě vzplanul plamínek naděje, že mladý český filmový student má co říct a může být přínosem pro český film do budoucna.Doufám, že si Plecitý vybere k další tvorbě originálnější látku, protože jako režisér má teda jako kurva co nabídnout!Překvapení, bavilo to, super práce, tleskám.80%. K vidění zde: http://www.youtube.com/watch?v=58Mo6gCvuOA&feature=player_embedded Fehu...doufám, že z toho rejža nevyroste :) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Nemám problém napálit plné hodnocení, protože tohle je v rámci studentských filmů snad maximum možného. Silný příběh (je vidět, že je podle předlohy), výborné herce hrající výborně (jestli se to teda po těch "pár" minutách dá posoudit). A co je snad nejzajímavější, ono to opravdu vypadá jako regulerní kinofilm (jestliže existuje něco něco jako ten mýtama opředenej filmovej look, tak je to právě tuto), který vypadá, že byl dažší než tři Troškovo filmy dohomady. Ani nějak moc nezamrzí jednoduchost děje (dvacet minut je bohatě příběhem zaplněno). Hluboce se tvůrcům klaním a doufám, že seženou pořádný scénář a natočí (minimálně) pro čt nějakou pořádnou psychologickou detektivku s náznakem trilleru. PS: kolik znáte filmů, které mají film o filmu dlouhý stejně jako film samotný? (o=´ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi, než si povzdechnout nad tím, co produkuje ČT za spousty peněz. Jak je možné, že někomu stačí talent, byť nepochybně obrovský, a televize ani za nehorázné daně, kterým přezdívá koncesionářský poplatek (jako kdyby někdo mohl říci, že nechce být koncesionář), nenatočí ani z desetiny tak kvalitní film? Pokrývky hlav dolů, pane Ladislave Plecitý! Tenhle snímek měl všechno, co má mít výborný "velký" film. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Strašně rád podpořím česká studentská díla, pokud se povedou a tohle se opravdu povedlo. Jednoznačných 5 hvězdiček a dosud nejlepší český studentský thriller, co jsem viděl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byl Marián Roden, bezesporu. Celkově však snímek trpí nevyrovnanou dynamikou vyprávění, kdy po poměrně dlouhém úvodu přijde jedna vysvětlovací - ústní - vsuvka a nakonec odhalení, ale opět odvyprávěné, jen s částečným pokusem vyprávět obrazem. A chudák Jarek Hylebrant tady vlastně nemá co hrát a většinu času sedí nebo leží a zírá do prázdna. Příběh je jen na efekt, nějakou psychologii postav nečekejme, i když i ta by se dala ve dvaceti minutách načrtnout. Největším filmovým minusem je však to, že sice zde máme hezky zakomponované celky, ale příběh samotný se obrazem nevypráví, což je podobné, jako kdyby v knize chyběla písmenka. Přitom stačilo natočit při scéně v bytě jednu hádku navíc nebo v baru jednu scénu navíc, aby pointa vyzněla nikoliv v podání rozhlasovém, ale skutečně obrazovém, tedy filmovém. Skutečně dobrý filmař si totiž vystačí s minimem dialogů a „špalků“. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Podle mě opět výborná práce, která dokazuje, že studentské filmy můžou mít poměrně vysokou úroveň (pokud nejste rejpalové a nečekáte, že ve dvacetiminutovém studentském filmu uvidíte trhák roku) ... :) ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

rozhodně zajímavý počin, kterému ale moc nesvědčí, že se snaží tvářit jako něco víc, než ve skutečnosti je.. celé se to rozjede v hodně zajímavé atmosféře, která je dobře stupňována až do odhalení pointy, jenže druhá polovina tohoto kraťasu už pak nemá moc co nabídnout.. troufám si ale tvrdit, že o Ladislavu Plecitém ještě uslyšíme.. ()

Moena 

všechny recenze uživatele

A že mě to ještě vůbec překvapuje! Studenti filmových akademií dokáží za "domácí úkol" natočit poutavější a originálnější film než v médiích protěžování starší mazáci z branže s hromadou peněz v ruce. Rozhodně to nejsou žádné oscarové postavy, ale má to naprosto skvělou atmosféru takže přimhouřím jedno očko a dám plnej počet, protože je to důkaz toho, že film nestaví na penězích, ale stačí nápad, kamera a trochu nadšení. Ke shlédnutí ZDE. PS: Za zmínku určitě stojí i Film o filmu. Líbí se mi především práce na efektech, takhle to vypadá hrozně jednoduše, jako ořezávání v malování... ale realita asi bude trochu jiná. Jinak při natáčení filmů si asi člověk užije dost srandy co? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Chvalim neznameho rezisera Pleciteho, ktory natocil fakt kvalitny film s vybornym scenarom. Musim pochvalit hlavne budovanie napatia a atmosferu. 81 % ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

"Víte, že jsou v životě dvě tragédie? První, když něčeho nedosáhnete"......"A ta druhá?"..."Když toho dosáhnete." ...........mám ráda studentské filmy,někdy obsahujou zajímavé myšlenky a držím Ladislavovi v tvorbě palce,aby se tragédie nekonala vůbec,když se rozjíždí tak fajn :-) ()

Savel 

všechny recenze uživatele

Schizofrenní báchorka, která mě nezaujala ani formou ani obsahem. Jediným fajn momentem byl Marian Roden v roli slepce. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Hodnotit něco na čem jsem se podílel je sice asi sprosté ale já to udělat musím :). Hlavně z toho důvodu, že je to prostě nejlepší Láďův film budující atmosféru smrtícím tempem. A protože takový film si zaslouží nakopnout...aby nakopl další a další k tomu, že se brzy dočkáme podobného žánru na plátně kin v podobě celovečeráku. Samozřejmě, že je pořád co se učit...ale už je toho stále méně a méně :). Pro milovníky thrillerů a mysteriozna povinnost! ()

Fanosh 

všechny recenze uživatele

U studentských filmů jsem zvyklý na určitou stránku inovace nebo snad i originality. U tohohle snímku jsem si nebyl jistý už přes počáteční huhlání hlavního představitele. A pak vůbec celkové ozvučení postav, kde jsem si některé části musel pouštět znovu abych vůbec rozumněl. Naštěstí to šlo, protože být na tom v kině asi bych půlce v takového filmu odešel. To si toho nikdo ze zůčastněných nevšimnul? Když už jsem u těch zůčastněných, tak v hereckých výkonech stojí za zmínku snad jen role psychiatra. A všechny do kapsy strčí "tajemný" slepec Roden mladší, který do sebe láme tequilu jako kdyby to byl sirup proti kašli. O vedlejších rolích zakoktaného fízla nebo nejvíc přihřátého barmana v dějinách filmu ( a k tomu točí gambrinus ) se snad nedá ani bavit. I Dejdar jakoby zapomněl hrát a tak polovinu replik prodýmí jak nezbedný kotel nebo předstíraně frajersky prosmrká nebo proodplivá, nebo co že to tam dělá. Scénář si pohrává z myšlenkou dobra a zla v každém z nás a čeho všeho by jsme mohli být schopní udělat a pro co. I když jsem celou dobu měl zdání, že už jsem příběh někde četl a rozhodně to nebyla povídka Vítěszlava Jareše podle které je scénář. Některé scény mi přišly jako vata a bohužel to, co mě zajímalo zůstalo nerozvynuto. Po režisérské stránce, jde spíš o kopírování západního stylu, který momentálně frčí na každé správné televizi v podobě seriálových záběrů a flashbacků. Celkově nic s čeho padnete na zadek, spíš taková půlnoční oddychovka. Nakonec se vrátím k začátku ono to počáteční logo "vytváříme kulturu z ničeho" je poněkud zavádějící a tak trochu to zavání narcismem. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Hodnotit děj není vzhledem k tomu, že jde o adaptaci, zcela na místě. Jak je syžet vystavěný v předloze nevím, tudíž těžko říct, jestli zásluha o jeho zajímavé filmové zpracování přísluší autorům filmu, ale dejme tomu, že ano. Nezačínat začátkem, ale někde uprostřed příběhu, to není nijak novátorský postup, přesto se mu jeho atraktivita nedá upřít, i v tomto filmu plní funkci budovatele napětí. Napjatou atmosférou je film prosycen, což je pro mě nejvýznamnější režisérův přínos v tomto filmu. Napětí je budováno zejména vynikající hudbou a svižným střihem, film má celkově tmavší ladění a výsledné napětí nic výrazně nenarušuje. A že udržitelnost napětí rozhodně nepatří k nejjednodušším filmařským úkonům uzná snad každý. Herecké výkony lehce kolísají, ale od soudobých českých (ať už profi, nebo amatérských či půl tak, půl tak) herců to zas až tak nepřekvapí. Snaha je ale vidět a tenhle film si určitě zaslouží nejen pozornost, ale také vyšší hodnocení. Ladislav Plecitý už za sebou několik "pokusů" má, není jich ale tolik, aby se dal považovat za ostříleného filmaře, a už tím tento film nabývá určité hodnoty. Na v podstatě ještě skoro začínajícího filmaře je to velice zdařilý pokus, na který by se nezmohlo ani mnoho z režisérů "(kéž by) končících". ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Příběh paráda, scénář, kamera a další věci okolo celkem taky, prostě na české poměry nadprůměrná záležitost. Snad jen to mohlo být o stupínek lépe (uvěřitelněji) zahrané. 4* ()

Aannička 

všechny recenze uživatele

Super herci, úžasné prostředí, kamera, střih, hudba. Studentské dílo, které si zaslouží naši pozornost. Velice talentovaný mladý začínající režisér. Držím pěsti pro hodně štěstí pro skvělá další budoucí díla!!! Budu se velice těšit. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Tohle nejde hodnotit jinak. Kdyby aspoň většina český profi-filmů byla takovéhle kvality... Výborná kamera, skvělá atmosféra, neméně lepší hudba. Opravdu výborné a těším se na celovečerák režiséra. Doporučuji určitě i film o filmu, obzvláště pro mě jako laika - speciální efekty. Jen škoda, že u filmu o filmu často přebíjí hudba slova (ale o je "jen" film o filmu, tak nevadí). ()

mentos. 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nevím. Na český a ještě studentský film je to hodně dobré. Dalo se to udělat líp? Asi jo, ale možná je kouzlo v tom "amaterismu". Od začátku snímek navodil poměrně napínavou atmosféru a navíc ta celkem zdařilá pointa mě přesvědčila o tom, že to bylo celkem dobrý. Vlastně proč něco takového nepodpořit? Když se budou podobné filmy točit i v budoucnu (myslím filmy, kterou mají alespoň hlavu a patu) budeme možná konečně pyšní na českou kinematografii 21. století. Co mě ale zamrzelo? Dejdar! Proč ho teď všude cpou? To nepochopím. ()

Reklama

Reklama