Reklama

Reklama

Lakomá Barka

  • USA Mean Barka (festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1986, 16 min

Předloha:

Jan Werich (kniha)

Scénář:

Jiří Kubíček

Hrají:

Jan Werich
(další profese)

Obsahy(1)

Animovaný film, který vznikl podle známé pohádky Jana Wericha z jeho knížky Fimfárum. V Dejvicích žijí samí lakotové a největší držgrešle je Barka, která schraňuje slupky od buřtů a šije z nich záclony, nedívá se do zrcadla, aby se neopotřebovalo nebo si chtěla nechat vrtat koleno, aby nemusela platit za vlak.
Jednu noc zabil učitel Barce prase, protože neměl čím nakrmit svoji rodinu. Barka si myslí, že prase samo pošlo, přesto má podezření a jde si to očíhnout k učiteli domů. Tam ovšem spadne a vypadá to, jako by se zabila. Učitel ji odnese ke Kubátovi do stodoly. Kubát si myslí, že Barka mu krade obilí a začne ji tlouci. Kubát se zachová stejně jako učitel a Barky se zbaví. Ona však druhý den už zase chodí po návsi. (zdeny99)

(více)

Recenze (70)

rt12 

všechny recenze uživatele

Geniální pan Werich, si jen tak pro potěchu napsal pár pohádek a vzniklo Fimfárum. Lakomá Barka je jednou (nezaměnit, ne jedinou) z povedených, páč povedené jsou všechny. Vše vkusně zpracované a naštěstí namluvené charismatickým hlasem Jeníčka. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Nejenom že Werich byl úžasný vypravěč i zpracování je také velmi dobré, ale to všechno se dalo očekávat. Co mě mile překvapilo, byla úžasná hudba. Když se učitel krade na faru je to podbarveno skvělou melodií, která by mohla klidně znít v nové Mission: Impossible. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 5* tento loutkový film je součástí celovečeráku Fimfárum a patří k nejznámějším, protože byla natočená nejdřív. Neznám nikoho, kdo by v minulém století napsal tolik nápaditých a navíc i poučných pohádkových příběhů na takové vysoké úrovni jako Jan Werich. Výpravná stránka je povedená stejně jako u ostatních pohádek. Podle mě patří k těm nejvtipnějším a český naturel z ní úplně srší ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem shlédl tuto inteligentní pohádku. V době šílených dabingů, kdy na nás zejména americká produkce valí jeden film za druhým a česká studia aby stíhala dabingem najímají někdy snad až nemožné, působí vyprávění Jana Wericha jako balzám na duši. Musím ale také ocenit i stránku výtvarnou a jako celek je to tedy dokonalé. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jan Werich věděl o té typicky české vyčůranosti a hamižnosti ještě daleko dřív, než se v našich končinách rozbujela do nevídaných rozměrů. Důkazem budiž jeho geniální moralitka Lakomá Barka z Dejvic. S nezaměnitelným vtipem a nadhledem ťal do živého a naprostá většina jeho postřehů platí dodnes. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Stále jsem čekal, až bude potrestána rodina školníka, ale nedočkal jsem se, asi jsem chtěl mít z Lakomé Barky pohádku, k čemuž má zatraceně daleko. ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Další super pohádka odvyprávěna panem Werichem. Jsem rád, že se zachoval vizuál, tak jako u "Až opadá listí z dubu". Dávám 100% ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Skvělé spojení Werichova vypravěčství a povedené animace. Ostatní povídky z Fimfára jsou "zkaženy" právě vizuální stránkou, Barka je naopak vizuálně úchvatná. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Fimfárum, autentický vypravěč a tato výtvarná stránka jsou jedinou cestou, jak důstojně zacházet s (nejen) pohádkovým odkazem Jana Wericha. Tleskám ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Dávám za "pět", neboť Werichovy pohádky podkreslené jeho vynikajícím hlasem jsou prostě "k sežrání":-) ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Předloha pana Wericha převyšuje formu pohádky pro děti. Sám Werich Lakomou Barku pojal spíše coby satiru na lidskou lakotu a hloupost a to podal v pohádkovém hávu. Navíc Pospíšilová mělo dost bohatou představivost a talent, tak námět přímo vyšperkovala hravostí a kultivovaností svého filmařského projevu. ()

Reklama

Reklama