Reklama

Reklama

Lakomá Barka

  • USA Mean Barka (festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1986, 16 min

Předloha:

Jan Werich (kniha)

Scénář:

Jiří Kubíček

Hrají:

Jan Werich
(další profese)

Obsahy(1)

Animovaný film, který vznikl podle známé pohádky Jana Wericha z jeho knížky Fimfárum. V Dejvicích žijí samí lakotové a největší držgrešle je Barka, která schraňuje slupky od buřtů a šije z nich záclony, nedívá se do zrcadla, aby se neopotřebovalo nebo si chtěla nechat vrtat koleno, aby nemusela platit za vlak.
Jednu noc zabil učitel Barce prase, protože neměl čím nakrmit svoji rodinu. Barka si myslí, že prase samo pošlo, přesto má podezření a jde si to očíhnout k učiteli domů. Tam ovšem spadne a vypadá to, jako by se zabila. Učitel ji odnese ke Kubátovi do stodoly. Kubát si myslí, že Barka mu krade obilí a začne ji tlouci. Kubát se zachová stejně jako učitel a Barky se zbaví. Ona však druhý den už zase chodí po návsi. (zdeny99)

(více)

Recenze (70)

Elgin 

všechny recenze uživatele

Pan Werich opet napisal (narozpraval) jeden z neprekonatelnych skovstov jeho tvorby - "Barka nepatřila zrovna k těm nejpohlednějším a nejslušnějším, dokonce se o ní říkalo, že si pochutnávala na žížalách. Barka byla odjakživa nejlakomější a nejzávistivější ženská ve městě. Všichni o ní ví, že skladovala šlupky od buřtů a jitrnic a potom z nich šila záclony, dokonce se nikdy nedívala do zrcadla z obavy, aby se náhodou neopotřebovalo. Farář míval psa ovčáka, který mu byl věrným hlídačem, žel, padl do spárů Barce a ta ho umořila hladem. Takto dopadla i další zvířata, například prasata a kočky. Právě kvůli tomuto "občasnému" moření ji neměly rády ani děti a bály se jí. Dětem se také nelíbily její neučesané vlasy, špinavý obličej a obnošené šaty.Zkrátka, Barku nemohl mít v oblibě ani člověk, který ji ještě nepoznal. A ti, co ji již bohužel znali, se jí snažili velkým obloukem vyhýbat. - Naprosto zasluzeny plny pocet hviezd. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

"Nepohádka" Lakomá Barka má v sobě všechnu Werichovu moudrost a ještě k tomu je skvěle natočená. Nemám co dodat. ()

Pořez 

všechny recenze uživatele

Příběh - klasika, výtvarná stránka - výborné, vyprávění pana Wericha - ... nemá absolutně žádnou chybu! Apropo. Už jste někdo zkoušel šít záclony ze šlupek od buřtů? :o) ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Vynikající animovaná pohádka, plná láskyplného humoru - toho jemnějšího i toho drsného. Groteska občas řízlá hororem. Ale s mírou, znáte lidi:-) Kouzelná animace, hra se světlem a stínem. Vše podkresluje skvělý hudební doprovod. A pan Werich si čtení zjevně užívá. Jako dítě jsem měl tuto animovanou pohádku v oblibě a i dnes se na ni rád podívám znovu. Čtvrt století stará záležitost směle strčí do kapsy naprostou většinu současné produkce, včetně novodobého Fimfára a Fimfára 2. ()

SiMMaS 

všechny recenze uživatele

Naprosto špičková záležitost. Hlavně díky úžasnému průvodnímu slovu pana Wericha, který takovéto věci dodává punc! ()

retrogirl2 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně kouzelná klasika, která vás i po těch pár minutách pohltí svou atmosférou. Po přívalu dokonalých 3D počítačových animací je klasické loutkové zpracování příjemnou změnou. A pan Werich je (byl) opravdu mistr českého slova! ()

Margerie 

všechny recenze uživatele

Werich je zkrátka nenahraditelný. Černý humor v animované pohádce, která osloví děti i dospělé. Perlička československé kinematografie. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Uděláno na počest Jana Wericha. A nejen díky jeho vypravěčského umu musel být tento film dokonalý, aby své postavení splnil. ...A splnil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Animačně velmi povedené. Je to příběh svým charakterem spíše pro dospělé, ale o to je zase vtipnější a to včetně mluveného projevu Jana Wericha. Hlavní je, že poukazuje na lidskou malost, ale zároveň na typické české vlastnosti a chování. Mě se líbí také fakt, že hudba se v průběhu mění dle dané situace a neomezuje se jen na obyčejné drnkání po celý filmeček. A je dobrá. A tak maximum nedám paradoxně právě autorovi celého příběhu. Nic proti, ale Jan Werich nebyl úplně skvělým vypravěčem. Teda...já mám pocit, že byli lepší. ()

Reklama

Reklama