Reklama

Reklama

Až opadá listí z dubu

  • angličtina When the Leaves Fall from the Oak (festivalový název)
Animovaný / Komedie / Fantasy / Krátkometrážní
Československo, 1991, 26 min

Obsahy(1)

Animovaný film, který vznikl podle známé pohádky Jana Wericha z jeho knížky Fimfárum.
Čupera propil téměř vše co měl a zadlužil statek. Na jeho poli byl zanedbaný úhor a kdyby měl peníze, tak by se opět opil. Najednou se na jeho poli objeví čert. Ten mu slíbí, že se o jeho pole postará. Čupera se mu musí ovšem upsat tím, že mu dá to, co má doma a právě o tom neví. Čupera se čertu upíše. Přiběhne domů a v chalupě má čerstvě narozeného syna. Úroda na Čuperově poli byla poté rok od roku větší, až se k němu jezdili radit odborníci z celého světa. Za pět let Čuperu přijde navštívit čert. (zdeny99)

(více)

Recenze (45)

cariada 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je perfektní, podání Jana Wericha je nazapomenutelné. Děj pohádky kdy chasník neustále chlastá a nic se mu nedaří až se upíše četru, jenže je tak chytrý a do pekla se mu nechce, tak si vymyslí lest, že se má čert pro něj vrátit až opadá listí z dubu, čert je spokojený, jenže chudák neví, že listí z dubu nikdy neopadá. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Pane Cupera a to vite, ze jsi projdete peklem nez prestanete pit???!!! Naozajstny skvost kde sfilmovanie predci kniznu predlohu napisanu panom Werichom. Pre mna osobne je to najlepsi diel z celej serie Fimfarum. Svele vykreslena atmosfera malebnej dedinky a jejich miestnymi obyvatelmi. Uzasne ako sa z vyhlaseneho alkoholika stava abstinent pomocou pekelnej metody. Nezabudnutelne!!! Vrelo doporucujem. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Až opadá listí z dubu a Chlap, děd, vnuk, pes a hroby byly z Fimfára moje nejoblíbenější pohádky. Opadané listí nám mamka nejen četla, ale často i vyprávěla. I po těch letech, a nejen u této pohádky, mě lehce irituje ta rétorika, podle které pro pekelníka nabízejícího smlouvu i chlapa, jemuž ji nabízí, je dítě jenom nějaké "to". Miminko rozhodně jen nějaké neurčité "to" není, a ta smlouva je tak z podstaty věci neplatná od samého počátku. Což tedy nemění nic na tom, že tahle pohádka je opravdu skvělá nejen jako text, ale i ve své loutkové podobě. ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, ale v reálu si už hodně lidí myslelo, že přechytračí čerta a nakonec to s nimi špatně dopadlo... Proto je třeba si spolu J. Cimrmanem (viz jeho stať v časopise Doutnák) povzdechnout, naše pohádky klamou: ve skutečnost hloupý Honza nedostane princeznu za ženu a člověk bez pomoci nepřechytračí ďábla. ()

walmezak 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nejsem příznivce českého filmu, obzvláště pak toho animovaného, tenhle snímek mne velice nadchnul. Byť Grafika snímku není příliš dokonalá, ba dokonce ani na 90.léta, ve kterých snímek vznikal, ale scénář a samotná myšlenka filmu je téměř dokonalá. I přes drobné logické nedostatky, bych tenhle snímek hodnotil poměrně vysoko. Dle mého pohledu nejlepší povídka z Fimfára. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy knihy "Fimfárum" od Jana Wericha. (R´Hell)
  • V průběhu léčby v pekle je Čupera zmražován až na teplotu -500 °C, což by ale ve skutečnosti nebylo možné, jelikož nejnižší teplota, které lze dosáhnout, je hodnota absolutní nuly -273 °C. (me116)

Reklama

Reklama