Labyrint mysli
Španělsko / USA / Velká Británie / Francie, 2013, 99 min
Psychologický / Thriller / Drama
Španělsko / USA / Velká Británie / Francie, 2013, 99 min
Helo
Dát to do rukou někomu mocnějšímu, mohl z toho bejt skvělej inceptoidní thriller. Což o to, ono je to řemeslně zvládnutý, zahraný taky super a vymyšlený jak by smet... ale na indície vedoucí k rozuzlení je během celýho filmu poukazováno moc okatě a doslovně, takže v půlce už většině lidí dojde, čím to vlastně bude vrcholit. Dobře - hlavní pointa musí dojít, ale co se týká psychologickýho rozboru Anny, tam si člověk až do poslední chvíle zase tak jistej bejt nemůže díky výborný skoro až étericky démonický Taisse.(17.5.2016)
Fr
,,NEJSEM SOCIOPAT. JSEM JEN NATOLIK BYSTRÁ, ABYCH TAK PŘEMÝŠLELA...“ /// Po parádním atmosférickým úvodu nastává čas seznámit se (v rychlosti) s agenturou Mindscape. Paměťoví detektivové – zdá se to bejt super nápad… navíc je tady ten případ labilní, nadaný a strašidelný dívky Anny. Mám velmi (kurva hodně!) rád tuhle atmosféru. Včetně toho, jak si mě připravujou, abych jim nespadl z lopaty, až ze mě začnou dělat čuráka. Přesně na tohle se těším! Vzpomínky nejen že maj krásnou atmošku, ale jsou tam emoce a hlavně jedou v rychlosti, takže nezdržujou píčovinama. Taky se tady nepitvá agentura, ale jde jen a jen vo Annu. Pokuď jste zvyklí dávat pozor (nebo prostě jen máte vyšší IQ), zřejmě nebudete mít problémy s tím, komu uvěřit. NO A CO! Baví mě na hra na čuráka, Mark Strong a mladá Farminga dělaj co uměj, takže si přeju jen jedno: nezkurvěte závěr! Atmosférickejch (malejch) filmů není nikdy dost! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám strach z transference. 2.) Sem dost dobrej ve zkoumání lidskejch vzpomínek. 3.) Thx za titule ,,DoubleJo“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *(18.5.2014)
Happens
Začátek tak nadupaně staví laťku velice vysoko, snaží se jí v průběhu filmu udržet. Psychopatické hrátky dcery (čti oběti, čti zla) klienta s "terapeutem" (čti paměťového detektiva) v propracovaném plánu útěku. Pozorný divák si již brzy všimne, která bije, kdo je vinen a kdo ne, pozornější divák odhalí "šokující" koncovku filmu. No a co? Užíval jsem si atmosféru, děj i zoufalost. Mrzí mě konec, kdy bych viděl dvojitou pointu jako zajímavější, neb to i více sedí na naservírované chyby ve vzpomínkách detektiva, a to jako skutečného vraha detektiva, jenž využívá zkušenosti ze své práce a manipuluje ostatními detektivy, aby se dostal ven.(5.4.2017)
schizmo
Ze začátku nadějně tvářící se mysteriózní thriller, který ale brzy ztrácí dech a konec ukáže mnohem prostější rozuzlení, než by si kdo přál. Herecky sice životaschopné, teorie mindscape vzrušující, ale režisérská taktovka nemává dostatečně silně, aby to celé udržela v dostatečném tempu, aniž by to začalo nudit. Navíc jsem moc nepochopil tu evropsky vypadající produkci (směle bych to tipnul na španělsko), když jde o americký film. Z mého pohledu skvělý nápad, ale jako už mnohokrát, nedostatečně rozvinut...(22.8.2014)
VanTom
"Paměťový" detektiv (tzn., že prozkoumává lidem vzpomínky) dostane zdánlivě jednoduchý úkol - donutit bystrou mladou dívku přestat držet "hladovku". Což se samozřejmě zkomplikuje a proniknutím do její minulosti musí vypátrat, zda se jedná o sociopatickou vražedkyni nebo o labilní zneužívanou puberťačku, zda se opravdu trápí nebo s ním manipuluje. A přes notnou nedotaženost to bylo celkem zajímavé a mělo chvílemi i slušnou atmosféru, proto ty 3 hvězdičky dám, přestože jsem měl značný problém nepospávat.(22.1.2016)