Reklama

Reklama

Sex, Death and the Meaning of Life

(seriál)
všechny plakáty
Velká Británie, 2012, 3x47 min

Obsahy(1)

Richard Dawkins je britský etolog a evoluční biolog, který se proslavil především ostrým vystupováním proti náboženství a kreacionistickému pohledu na svět. Ve třech částech dokumentárního cyklu Sex, Death and the Meaning of Life se zaměřuje na kontroverzní témata jako je povaha morálky, smrt a smysl života a pokouší se zodpovědět, jak by vypadal svět bez náboženství, jaké důvody by nás v takovém světě vedly ke konání dobra a v čem by bylo možné hledat smysl lidské existence. (Charlie84)

(více)

Recenze (8)

selviskhed 

všechny recenze uživatele

V prvním díle se krátce objeví například Steven Pinker, neurovědkyně Kathleen Taylorová nebo odborník na pocit znechucení David A. Pizzaro. ___ V slabším druhém díle najdete například krátký rozhovor s Dawkinsovou mámou a emočně velmi náročný rozhovor s mladými věřícími rodiči, kteří právě využili služeb hospice pro čerstvě narozené děti u kterých se předpokládá, že zemřou do několika hodin po porodu. ___ Nejlepší scénou třetího dílu je asi ta, která se odehrává v knihovně cisterciáckého kláštera a týká se knih od Hawkinga a Sagana a dokonce jedné přímo od Dawkinse. Krom toho třetí díl obsahuje asi čtyřminutový rozhovor s Gervaisem. Poselství dílu týkající se smyslu života je ale pro radikálnější čtenáře Alexe Rosenberga než jsem já asi trochu naivní. ___ Kompletní seriál s anglickými titulky lze najít na youtube ZDE. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že většina toho, co Dawkins říká by se měla promítat na základních školách. Ale nesouhlasím s některými dalšími lidmi v tom, že druhý díl je nejslabší, nebo dokonce zbytečný. Naopak, závěr druhého dílu pro mě byl jednoznačně nejsilnější pasáží ze všech tří epizod. Spousta myšlenek, představených v necelých 150 minutách, je natolik zajímavých, že pořadu bohužel nestačí stopáž. Občas se Dawkins o něčem rozvykládá, jen aby to pak zakončil jednou větou, nepodávající dostatečné vysvětlení a uzavření kapitoly. Chvílemi vypadá, jako sama sebou se opájející intelektuál, ale vzhledem k tomu, že jeho příjmení je prvním slovem v názvu pořadu (což ČSFD nějakou šikovnou náhodou dokázalo opomenout, i když je to jak na IMDb, tak alespon pětkrát v každé epizodě), je zaměření se na Dawkinsovu osobu poměrně logické. Nekonfrontační tón je změna, neříkám, že k lepšímu či horšímu. Každopádně, některé myšlenky jsou natolik silné a témata zajímavá, že jsem se u druhého dílu rozhodl dát plné hodnocení. Doporučuji každému, koho zajímá vědecký pohled na život, jeho smysl, smrt a vůbec. ()

SirJames 

všechny recenze uživatele

nejlepší forma Dawkinse, kterou jsem potkal. skvěle poskládaný, zajímavý i pro lidi, co viděli jiný jeho věci a už ho znají. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Dawkins, jak ho máme rádi. Na jednu stranu oceňuju, že ubral na agresivitě, na druhou je někdy až k smíchu, jak se snaží k věřícím přistupovat citlivě, neurážet je a jak mu to hrozně nejde:). Nic to ale nemění na faktu, že to, co říká, by se mělo promítat na základních školách. Alespoň jako protiváha rozdávání malých modrých knížek Starého zákona určitě. ()

Baerdeller 

všechny recenze uživatele

Jeden díl výborný, druhý vaří z vody, třetí zcela zbytečný... Své intelektuální ego si budu honit nadhodnocováním nějakého jiného dokumentárního seriálu... ()

Reklama

Reklama