Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film z roku 1973 zachycuje skutečný příběh Tatranské horolezecké expedice Himálaje 1969. Vypráví o partě kamarádů, horolezců, kteří se vydali do Himálaje, aby tam zdolali jednu z nejvyšších hor světa, osmitisícovou Nanga Parbat. Polodokumentárním způsobem zachycuje cestu mužů, která je lemovaná problémy s místními průvodci, horšícím se počasím, ale i rostoucími rozpory mezi nimi. Každý z šesti mužů má své problémy, ale společný cíl překonat obtížnou horu je stmeluje. Bude však touha zdolat jednu z nejnebezpečnějších hor na světě silnější, než život? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, ale bohužel odfláknuté. Raději bych si toto poslechla v rádiu a byla bych tím naprosto fascinovaná jako malý Vašek z filmů od Marie Poledňákové a nebo bych si to klidně přečetla jako nějaký dobrodružný román. Bylo by to totiž mnohem zajímavější. Záběry hor byl moc pěkné. Nakonec mi z toho všeho vyšel jako nelepší Jiří Adamíra, který měl funkci vyprávěče. Jeho hlas byl úžasně charismatický. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na Horolezce jsem dnes narazil náhodou. Absolutně jsem netušil, že vůbec něco takového bylo natočeno. Pár komentujících to tu slušně zdrblo, ale nevím co čekali. Že pojedou herci natáčet v roce 1973 do Himalájí a tam polezou na osmitisícovku? V rámci nákladů na  - televizní incenaci? První co asi každého kdo na to nebude koukat s despektem ohromí je nasazení herců. Myslím si, že se podařilo vybrat skvělou sestavu jimž jste jejich role horolezecké expedice věřili. Svým podmanivým hlasem navíc celou výpravu coby vypravěč doprovází pan Adamíra a mně se strašně při tom vybavilo LP Supraphonu Robinson Crusoe co jsem poslouchával jako malý a kde byl také vypravěčem. Pche, kam se na tyhle hlasy starých mazáků a jejich přednes hrabou někteří předčítači dnešních audioknih... Příběh sám má pravda vratké nohy, když už jsme na ledovci, a místy je opravdu hodně konverzační. Já jsem ale od toho ani nečekal nějaké survival drama o náročném výstupu, ale naopak. Užíval jsem si to skvělé herectví všech. A musím pochválit i tvůrce, protože v kombinaci s dobovými barevnými záběry ze skutečných míst, se jim celkem dobře podařilo navodit dojem, že herci jsou opravdu v Himaláji. Tohle vše by mi docela i stačilo, ovšem celý ten polárkový dort má ještě na sobě třešničku a tou je hudba Karla Svobody. Tenhle génius vzal svojí nádhernou skladbu Gruene Wiese a několikrát ji upravil tak, že šla použít ve všech možných místech filmu ať už šlo o momenty klidné, či dramatické. Byl to prostě borec. Celkem tedy velké překvapení a za mne veliká spokojenost. Tříska, Brzobohatý, Kanyza, Vicena, Hlušička a dokonce i mladičký (dnes notně zmatený)  Vyskočil byli super. Dávám tedy šerpům k odnesení za 4 krabice zásob. * * * * ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy na tému horolezectva ma vždy priťahovali a musím dodať, že ma zatiaľ žiadny nesklamal. Jednoducho hory i turistiku milujem a hlavne príbehy o horolezcoch nepotrebujú žiadne umelé prísady v podobe akčných scén, ale výnimky ako Cliffhanger sa nájdu. Napätie sála z každého ich kroku, pretože v týchto výškach ide o život. Tento tv film výborne vykreslil vyhrotené situácie i ponorkové stavy, ktorým sa v týchto podmienkach nedá vyhnúť. Dosť chýbajú širokouhle zábery a panoráma Himalájí, no z tv rozpočtu to iste nešlo. Je poznať, že sa točilo v domácich podmienkach. 70%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Rozhlasová hra, kterou někdo přenesl do stanu a nechal nebohé herce deklamovat tupé dialogy. Během stupidních rozhovorů hlavních aktérů někdo mlátil do stanu, aby markýroval vítr. Otřesně statické a nezáživné. Šefrankovi nelze upřít téměř světový rekord, natočil dobrodružné drama tak, že největším dobrodružstvím je čekání na závěrečné titulky a dramatem to, zda divák dočká konce v bdělém stavu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelnost je kromě dokumentárních prostřihů malá a místy až směšná, dramatičnost šustí papírem a Brzobohatý špatný až běda... Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (* 25.12.1939 † 26.05.1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek který se tragédii na Makalu věnuje je Vynes na horu svoj hrob. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (25. 12. 1939 – 26. 5. 1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst, kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek, který se tragédii na Makalu věnuje, je Vynes na horu svoj hrob (1979). (sator)

Reklama

Reklama