Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film z roku 1973 zachycuje skutečný příběh Tatranské horolezecké expedice Himálaje 1969. Vypráví o partě kamarádů, horolezců, kteří se vydali do Himálaje, aby tam zdolali jednu z nejvyšších hor světa, osmitisícovou Nanga Parbat. Polodokumentárním způsobem zachycuje cestu mužů, která je lemovaná problémy s místními průvodci, horšícím se počasím, ale i rostoucími rozpory mezi nimi. Každý z šesti mužů má své problémy, ale společný cíl překonat obtížnou horu je stmeluje. Bude však touha zdolat jednu z nejnebezpečnějších hor na světě silnější, než život? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Podmanivá a působivá hudba Karla Svobody mi pomohla dostat se do toho správného rozpoložení/naladění ke sledování snímku o československých horolezcích a jejich vyčerpávající cestě na Nanga Parbat.. Postupné zdolávání problémů a potíží (zdravotních, psychických a k tomu neúprosná nepřízeň počasí) mě k nim dokázalo připoutat a v závěru mě měli na lopatě.. To poslední rozhodnutí muselo být hodně těžké, celá výprava má můj obdiv a jedním dechem musím dodat, že i herci si zaslouží pochvalu, natáčení určitě nebylo nic jednoduchého.. ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Natočit Himaláje v Tatrách, tak to je náhodou dobrá komedie. Jenda Kanyza chytrej jako vždy, takže jako čtyři, Karel Hlušička vyjímečně bez politických agitek a Ivánek Vyskočil nezklamal jako radioamatér s vousem pionýra. Pan Brzobohatý a pan Tříska to příjemně narovnávají a vyprávění pana Adamíry excelentní jako vždy. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelnost je kromě dokumentárních prostřihů malá a místy až směšná, dramatičnost šustí papírem a Brzobohatý špatný až běda... Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (* 25.12.1939 † 26.05.1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek který se tragédii na Makalu věnuje je Vynes na horu svoj hrob. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Úsměvný filmík mi přijde nevěrohodný i na svou dobu vzniku. 1) Nepřekvapuje tehdy běžná neznalost angličtiny ani neúcta k mínění lokálních nosičů. Jsou to prostě Himaláje z televizního studia na Kavčích horách._____ 2) Kde to natáčeli? Tatry a Šumava?_____ 3) Naivní chování, přihlouplé dialogy. Pokud horolezci byli skutečně takoví, jak je líčí film, je na podiv, že přežili._____ 4) Více info o expedici na české Wikipedii. 5) Výstižný koment: Snorlax*. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, ale bohužel odfláknuté. Raději bych si toto poslechla v rádiu a byla bych tím naprosto fascinovaná jako malý Vašek z filmů od Marie Poledňákové a nebo bych si to klidně přečetla jako nějaký dobrodružný román. Bylo by to totiž mnohem zajímavější. Záběry hor byl moc pěkné. Nakonec mi z toho všeho vyšel jako nelepší Jiří Adamíra, který měl funkci vyprávěče. Jeho hlas byl úžasně charismatický. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Jan Tříska ztvárnil životní úděl horolezce RNDr. Jana Kounického CSc., (25. 12. 1939 – 26. 5. 1973), který po pádu na Makalu ochrnul a po šesti dnech zemřel, protože z míst, kde byl, ho nebylo možno dostat dolů. Další snímek, který se tragédii na Makalu věnuje, je Vynes na horu svoj hrob (1979). (sator)

Reklama

Reklama