Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 4
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (2 421)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Myslim si, ze vetsina uz byla recena, takze jen ve strucnosti. Prislo mi, ze film tak trochu nevi, co chce bejt, jestli regulerni pokracovani pro fandy a nebo remake pro novou generaci divaku. Takze na jednu stranu tu jsou skvely camea a setkavacky se starejma (vetsinou doslova) znamejma postavama, na druhou stranu je to trochu recyklat deje minulejch epizod. Me to nejak zvlast nevadilo, dej ma spad, furt se neco deje, herci jsou super a triky bezchybny, ale kdybych se v tom chtel stourat, tak pribeh zrovna buhvijakej neni, navazani na predchozi epizody je jen tak aby se nereklo a hlavni zaporak je tragickej. Body navic to ziskava za spoustu odlehcenejch az vtipnejch scenek. Takze ve vysledku spokojenost a tesim se na dalsi dil. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nenechme se zmást důmyslnou promo kampaní, kterou svorně papouškuje většina recenzí a ohlasů – nové Hvězdné války nejsou projekt od fanoušků pro fanoušky. Abrams nevytvořil elitářský fanfilm, nýbrž na základě principů fanfikce sice převzal předchozí svět, postavy i příznivcům důvěrně známé momenty, ale zasadil je do nového vyprávění s odlišnými zákonitostmi, které staví na nevytěženém potenciálu originálu a může oslovit i původním kultem nezasažený či přehlížený segment publika. Tím paradoxně je právě ona většina diváků stojící stranou obsesivní adorace Star Wars, neutuchajících flamů na adresu Lucase, ale i masivní lobby hračkářského průmyslu. Abrams spolu s Lawrencem Kasdanem probudili Sílu právě tím, že sérii očistili od veškerého balastu, který na ni navalil nejen Lucas, ale i veškerá popkultura. Stejně tak je neadekvátní vyčítat filmu málo odvahy či hraní na jistotu. Naopak bychom v rámci hlavních hollywoodských studií stěží hledali progresivnější a odvážnější koncept, než plán vytvořit blockbuster podle nerdí modly, kde hlavními propracovanými figurami budou dívka, černoch a párek důchodců. Cesta k oživení franšízy nevedla přes pietní kopírování před-digitálového Lucase, naopak Abrams (přinejmenším pomyslné) přebírá pochodeň George Millera. Nové Star Wars tak spolu s poslední Mission Impossible hrdě následují Zběsilou cestu coby emancipované blockbustery a akční filmy nového věku, kde CGI konečně dostávají své roli postprodukčního nástroje a do popředí vystupuje poctivá práce na place. --- Podrobněji v recenzi pro A2 ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Původní trilogie Hvězdných válek ze 70. a 80. let, v sobě snoubí až dětskou hravost a nadšení tvůrců, s velkolepým příběhem. Ta novější, z přelomu milénia, přidává díky modernějším technologiím i úžasné triky a dějově plynule navázala. Epizoda VII - SÍLA SE PROBOUZÍ, je startérem nové série a režisér Abrams ji uchopil za správný konec. Jakožto velký Lucasův obdivovatel, si vzal to nejlepší ze starších epizod (např. klasické postavy, brilantní technická stránka) a svůj počin ještě vyšperkoval vlastní invencí, několika odkazy a akčnějším, vážnějším pojetím, přičemž ani on nezapomíná na tradičně odlehčenější stránku filmu, která ke Star Wars patří (Přes tu masku vám je špatně rozumět!). Já jsem nadšen, takovou nostalgicko-výbušnou jízdu jsem opravdu nečekal. Je tady nový začátek, nový příběh, nové postavy a pro fanoušky tohoto univerza i... nová naděje! ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Je to podobné rozkročení mezi remake a pokračování jako u nového Star Treka či Jurského světa, ale zatímco tyhle fenomény ve starých vodách dokázaly najít něco nového (případně minimálně energicky variovaly původní filmy), Síla se probouzí na to jde mechanicky a bez vlastního vkladu. Hrozně z toho křičí "jedeme na jistotu, chceme potěšit staré fanoušky a hlavně nabrat tunu nových". Je to špatný film? Ano omylem! Je to film, co si zaslouží hate? Kdepak. Ale spíš než plnohodnotné pokračování to působí dojmem velkolepého pilotu k opravdu drahému a stylovému seriálu. Ok, dnes jsou na to diváci už celkem zvyklí. Já bych ocenil to, kdyby se ten film aspoň TVÁŘIL, že má nějaký konec. Dřív si ze Saw všichni dělali srandu, že je to seriál v kině. Marvel/Disney tenhle trend držej ještě víc a bude hůř/líp (podle toho, jestli to člověku vyhovuje nebo ne). Osobně mě každopádně Epizoda VII moc nebavila. Buď se ve filmu kopírují momenty ze staré/nové trilogie, nebo je tam až nečekaně standardní akce. Ta absence momentu překvapení zamrzí asi nejvíc, protože Abrams prakticky v každém svém filmu/seriálu dokázal nečím ohromit. Což se Epizodě VII vyhlo obloukem. Prakticky každý významnější moment je dopředu tak čitelný, až to bolí. Včetně finální scény. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný fanda Star Wars, ale musím uznat, že vrátit se do starého známého světa světelných mečů a Síly bylo pro mě nad očekávání příjemné. Zavzpomínat na staré události, rozpoznat staré lodě, zbraně i roboty a téměř nepoznat přestárlé postavy... Musím ale poznamenat, že svět Hvězdných válek je mi příjemný kvůli několika skvostným PC hrám (Jedi Knight II, Jedi Academy), nikoli předešlým filmům. V tomto víru nostalgie se mi ani nechtělo nadávat na vlastně docela obyčejný, průměrný a nepříliš zajímavý nový díl ságy. Zatímco rebootovat Star Trek se podařilo s nečekanou chytrostí a nefalšovaným charismatem postav, nové Star Wars nemají vlastně žádné výrazné přednosti. Čtvrtá hvězda patří jen za mé subjektivní a s tímto konkrétním filmem málo související pocity. 7/10 ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama