Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Diskuze

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

I když teď koukám, že Avatar měl výrazně rostoucí tendenci, takže se to nedá porovnávat...

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Jinak třetí víkend už Star Wars nepřekonalo Avatar za daný víkend, zato první dva víkendy ano, takže zájem už opadá. Pokud se něco nestane, řekl bych, že Avatar už nepadne, půjde-li to konstantně dolů...

na příspěvěk reagoval HoneyBunny

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

to je možný, ale tenhle neukázaný děj není podstatný :) - nechybí. Co bylo důvodem, řečeno bylo... :)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jerry12

narativ je vyprávění, nikoliv vyprávěné. my se bavíme o obsahu. BTW souhlasím s Rypicongem, že v těch filmech je hodně vodítek k Anakinově vývoji.

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

Ale vždyť jsem to psal, tohle mělo zásadní vliv...

nemá otce, byl otrok,  byl odloučen od matky, jeho první Jedi co poznal byl zabit, rada se k němu postavila odmítavě, poznal osobu do který se hned zamiloval a ta musela odejít z jeho života...

Nebo potřebuješ do detailu vidět jak toto všechno měla na něj vliv a jak se postupně měnil ?

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Jinak s tímhle naprosto souhlasím, přerod od Anakina z II. epizody k Vaderovi je tam předveden se vší parádou. Ale mě by zajímal i ten vývoj mezi I. a II.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Počkej, já se nebavím o postupné transformaci Anakina ve Vadera. Já se bavím o změnách, které proběhly uvnitř Anakina mezi I. a II. epizodami, protože v I. epizodě Anakin končí pořád jako zlaté dítě a už na začátku II. epizody je to encyklopedický spratek.

na příspěvěk reagoval Rypicong

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jerry12

myslíš chyb v kontinuitě... což není totéž, jako chyba v narativu. to bys snadno vychytal tak, že bys prostě konzultoval někoho, kdo se v tom vyzná.

na příspěvěk reagoval jerry12

CCCPrincess

CCCPrincess (hodnocení, recenze)

jerry12

No u mě osobně postavu Anakina hodně zachránil CW, tam pomalu ale jistě směřuje ke svému konci a funguje to víc jaka E1-2 co se týká jeho charakteru.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Eodeon

No jak jsem psal, mně se právě moc zajímavý nezdá, resp. se mi nezdá dostatečně zábavný. Ale z hlediska vývoje Anakina bych to rád viděl. Docela bych si dovedl představit, že by to byl třeba středometrážní film, kolem hodiny. A že by to bylo málo zajímavé, to je bez diskuzí, to už jsem taky říkal předtím, nicméně aspoň by to zadefinovalo tu proměnu, která mi tam prostě chybí. Je to moc velký skok. Já vím, že nejde na pár hodinách rozvádět postavu tak dokonale a precizně, jako to dělá třeba Gilligan s Walterem Whitem, ale myslím, že to šlo udělat trochu lépe a důsledněji... čímž ale neříkám (v návaznosti na to, aby si někdo nemyslel, že to chci tvrdit), že bych to udělal líp :D A fan fic bych napsat mohl, tady bych ani nemusel udělat tolik narativních chyb :D

na příspěvěk reagoval Eodeon

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

 

vždyť to tam ale je...  je to krásně rozloženo do všech tří dílů...

1. nemá otce, byl otrok,  byl odloučen od matky, jeho první Jedi co poznal byl zabit, rada se k němu postavila odmítavě, poznal osobu do který se hned zamiloval a ta musela odejít z jeho života...

2. v životě miloval pouze 2 osoby a to ženy, celou dobu myslel na matku a měl noční můry, matka mu v tomto díle zemřela,  že nebyl dost silný aby jí ochránil, vinil z její smrti svůj odchod k Jedi a učitele, který mu celý tréning vštěpují jak se má od toho oprostit druhá jeho životní osoba ho odmítala, miloval jí od prvního okamžiku - proto ta narážka jestli je anděl, láska - to nejsilnější  v něm propukla dříve než v sobě ucítil sílu a než se stal Jedi, Obi-Wan byl přísnej učitel - to asi také na jeho povahu mělo vliv.

3. začal opět trpět nočníma můrama - smrt Padmé, žil tajný druhý život - bál se že se to provalí, čekal potomky - z reakce ve filmu z toho nebyl moc nadšený, Rada Jedi ho schazovala a Palpatin schválně přilejval vodu do ohně, Palpatin ho hodně ovlivnil, hodně v něm bylo zakořeněný to, že chce bejt nejmocnější Jedi... Jak už byl rozpolcenej, tak podle něj ho i Padmé zklamala, že přivedla Obiho, aby ho zabil... Proto i Obi říká: tak jsi ztracen...

PS: v E1 byla i narážka, kdy jeho matka říká, že je hodný a rád pomáhá druhým  a rozdal by se, mělo ho to ukázat jaký byl před všema následnýma situacema které ho ovlivnili...

na příspěvěk reagoval jerry12, jerry12

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jerry12

prostě mi ten námět přijde slabý, málo zajímavý. umím si představit spoustu zajímavějších, které by měly vzniknout místo toho. ale takové spin-offy nejspíš natočeny budou. BTW pokud se ti ten námět zdá tak zajímavý, napiš fan fic ;)

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Je to asi nereálné, ale no řekněte, kdo by o to nestál? Ačkoli už by se to muselo obejít bez Christiensena, protože kdyby na tenhle spin-off mělo reálně dojít, byla by to až otázka příštího desetiletí a to už bude Christiensen "dědek". Ale kdyby se našel někdo, kdo je opravdu hodně podobný něčemu mezi Lloydem a Christiensenem, bylo by to fajn a aspoň by nahradil prkenného Christiensena. Možná by ho mohl hrát zase Lloyd...

na příspěvěk reagoval Fordzy, CCCPrincess, mecano

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

To ano, to také nepopírám, jen jsem konstatoval, že bych se byl rád dočkal nějaké "meziepizody" mezi Skrytou hrozbou a Klony útočí, to by mohl být zajímavý spin-off pro všechny fanoušky Dartha Vadera, protože ten spin-off by ukázal, kdy, jak a proč začalo docházet k tomu přechodu mezi roztomilým odhodlaným Anakinkem z I. a debilním kreténem z II. Ono se to řekne jednoduše, že mu začala stoupat do hlavy narůstající moc, ale to se psychologicky neděje nikdy bez příčiny, bylo by docela fajn vidět spin-off soustředíc se výhradně na Anakina a jeho chování, jednání a vůbec jeho osobnostní vývoj, tak hloubkový, jak by to jen šlo v rámci zachování vyprávění do pozdějších epizod. Ale s tím, že v jedné epizodě je Anakin skoro vzorový posel budoucí harmonie v galaxii a v další epizodě už je to bezprecedentní spratek, u kterého lze přímo pozorovat předpoklad ke konvertizaci na Temnou stranu, se nemůžu spokojit.

na příspěvěk reagoval Rypicong

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

psal jsem, že je tam plno informací důležitých z hlediska vývoje povahy Anakina, ne že je tam vývoj povahy Anakina, to je rozdíl. Je tam to důležité, že nemá otce, byl otrok,  byl odloučen od matky, jeho první Jedi co poznal byl zabit, rada se k němu postavila odmítavě, poznal osobu do který se hned zamiloval a ta musela odejít z jeho života... atd.

Jsou to vtípky nechci říct typické, ale svojí povahou  se hodně objevující v  teenagerovských komedií - já tam dělal uklízeče, je mi zima, je to bomba - proč jsi mi to neřekl dříve. Ale o sortování mi ani tak nešlo, jako spíš o vysvětlení, proč jsou dětinské vtípky NOK a řekněme dospělejší OK. Protože když se podívám na původní trilogii, tak má taky mraky situací které jsou dětinské...

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Napadla mě zajímavá teorie. Co když nic jako galaxie vůbec není? Co když na konci IX. epizody zjistíme, že všechno, co se ve světě Star Wars odehrálo, se vlastně nestalo, ale celé se to pouze odehrávalo v hlavě Jar Jar Binkse?

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Z hlediska Anakina tam žádný zásadní charakterový vývoj není, leda dějový, a ano, nutný vůči další epizodě, ale skok mezi první a druhou epizodou z hlediska Anakina jako charakteru byl velmi nešťastný, protože přeskočil tu část, která by možná zabrala hodně místa a možná by ani nebyla tak zábavná, ale aspoň by jasně ukázala, PROČ se z Anakina začala stávat sobecká egocentrická děvka. Místo toho je to tam jen zlehka řečeno a vysvětleno tím, že začal mít problém ovládat svoje ego spolu s narůstající mocí. To mi nestačí, chtěl jsem víc a nedostal jsem to.

Můžeš mi prosím objasnit, co je na těch vtípcích "teenagerovské"? Jako, v jakém smyslu ti takové připadají?

A co se týče pořadí, to je velmi sporné. Doteď to bylo jednoduché, komu nevadilo, že nebude koukat chronologicky, je kvůli zvratům lepší varianty 456123, kdo chtěl jít posloupně s příběhem, 123456, nicméně teď? Asi by bylo nejlepší koukat 456123789, i když je to tedy z hlediska chronologie pakárna...

na příspěvěk reagoval Rypicong

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

Rozhodně E1 není zbytečná, je v ní více důležitých informací, než si plno lidí myslí, hlavně z psych. hlediska a vývoje povahy Anakina.

Dětinské vtípky v E1 ? jaký je rozdíl mezi teenagerovskýma vtípkama v E7, kterých tam na můj vkus bylo až moc a hlavně se do SW nehodí, viz Finnovo černošské povykování jak jim to nandal ( to černošské neberte jako rasistické, ale šlo mi o vyjádření stylu, jakým se radoval, takové to typické radování černochů + gestikulace, kterou s oblibou používají Hip-Hopeři. 

Nedá se říct, jestli je lepší SW sledovat v pořadí 123456 nebo 456123, každé má své pro a proti a záleží na konkrétním divákovi, jak na to bude reagovat. Hlavně každá trilogie dokáže fungovat samostatně.  

A když se tu bavíme o postoupnosti jak koukat na epizody, jak se teda nyní bude koukat ? 456789123 ? nebo 456789 a prequel vynechat ? to je krapet píčovina...

na příspěvěk reagoval jerry12, mecano

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Fordzy

spíš bys na té zemi skončil ty. ale nemůžu to k žádnému souboji přirovnat, protože si nepamatuju na žádný případ, kdy by si jeden z účastníků souboje naběhnul na vlastní světelný meč :P

na příspěvěk reagoval Fordzy

Fordzy

Fordzy (hodnocení, recenze)

jerry12

To není souboj.My normálně přátelsky diskutujeme i když se neshodneme..Ale je pravda, že kdyby to byl souboj světelnými meči, tak by Eodeon skončil na zemi jako Qui Gon. :D

A vyprošuji si aby jsi mne nazíval Darth Fordzym, já vždy kopal za Světlou Stranu. :D

na příspěvěk reagoval Eodeon

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

To je normální souboj světelnými meči mezi Jediem Eodeonem a Darthem Fordzym :D

na příspěvěk reagoval Fordzy

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Fordzy

oni dost dobře ani nemohli, když tou dobou jsou prequely v podstatě šedesát let stará historie.

Fordzy

Fordzy (hodnocení, recenze)

Eodeon

To také ale jistě se chtěli zavděčit fanouškům původní trilogie a proto na prequely neodkazovali. :)

na příspěvěk reagoval Eodeon

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama