Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 1
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

Josefka 

všechny recenze uživatele

Tušila jsem, že to bude blbý a bohužel bylo. Ty věci, co fungovaly, byly vlastně jenom odkazy na předchozí stary epizody. Tvůrci šli do hvězdnýho skladu, oprášili starý VHSky a dokonce vyhrabali ze skládky i chudáka R2D2. Děj předvídatelný. Charaktery nemastný neslaný. Záporák totální slaboch a hlavní klaďas málo kladnej. . Slabých 65% ()

jeklik12 

všechny recenze uživatele

Síla se probudila. J.J. Abrams vzkřísil další silnou značku a pomohl ji vykročit vstříc novým mladším divákům. Někomu nemusí být po chuti příběh podobný epizodě IV, ale pokud nad tím přimhouříte oči, dostanete skvělé dobrodružné scifi, které v kinech dlouho chybělo. Dokázal bych si sice představit ten film pro starší publikum v trošku drsnějším pojetí, ale i když je to spíše rodinný film, budete se nesmírně bavit. Natěšenost na další epizody maximální. ()

Mrliš odpad!

všechny recenze uživatele

Ani jsem nedokoukal. Je to neskutečná slátanina pro malá děcka. Některé masky mimozemšťanů jsou tak plastikové, že by se hodili do filmu ze sedmdesátých let. Herci úděsní. H.Frod si asi potřeboval přivydělat na důchod. Děs a bída. Ono celkově celé star wars nestojí za řeč. Už nikdy více! ()

Jariq 

všechny recenze uživatele

Film je proste super, z trailerov som si myslel že hrdinovia budú nudný alebo skôr otravný ale bol som milo prekvapený. Dialógy rýchle a vtipné bola tam aj chémia proste nadmieru spokojný. 4 hviezdy len kvôli slabšiemu finále. ()

maxi_tom 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom Star wars a možno aj preto sa u mňa tá dookola omieľaná nostalgia tak nejak nedostavila. Film sa dá zhodnotiť v podstate ako nenáročná rodinná zábava, ktorá je navyše remeselne stvárnená na jedničku. Abrams v tomto smere potvrdil svoje kvality. Horšie to už je, ale s nezaujimavým príbehom, pri ktorom sa nezbavíte pocitu "aha to som už niekde predsa videl". Je to škoda, lebo nová trilógia si možno zaslúžila kreatívnejšie základy, na ktorých bude v najbližších rokoch vystavaná. Celkovo ale prevláda spokojnosť a opatrné dúfanie, že nás to lepšie ešte len čaká. 4* (7/10) ()

Killy 

všechny recenze uživatele

Je to Star Wars... proste clovek nemuze ubrat protoze je tam vsechno vesmirny lode, lasery, masky, roboti, vladci vesmiru... ocenuju ze to neni takova politika jako treba II dil. Bavila jsem se. Velke ALE je pro me ale hlavni hrdinka....ta herecka proste neni dobra. A ten prizvuk v originale a dabing v CR je otresnej! Snad nebude fakt hrat Laru Croft protoze to by me asi zabilo! ()

jarkametelka 

všechny recenze uživatele

Nove Star Wars vraci to,co dnes ve filmu postradam.A to pratelstvi,pocit.ze nekdo bojuje uspesne(?) se zlem,vtipne pohledy Harrosona Forda a Zvejkala,ktery me trochu zklamal nebot mu tvurci nedali nejak zajimave sceny a ve filmu spis zanika.Prijemne me prekvapila mlada generace hercu,na ktere se dobre kouka a urcite je nevidime naposled.Tvurcum se povedl mix retra se soucasnou filmovou dobou i kdyz mam pocit,ze o mixu nemuze byt rec,protoze prave v retru je to vpodstate udelane cele a neni to vubec trapne spis naopak a to je dobre,protoze driv to bylo tak nejak lepsi a k tomu se zrejme chteli tvurci vratit a uzit si stare dobre casy a ukazat dnesni generaci,jak se toci zabavny bijak se vsim vsudy...Trochu pokulhava dej,ktery mohl byt o trochu vymakanejsi a i kdyz se to nevyrovna prvnim dvoum dilum,pevne si stojim za tim,ze je to lepsi,nez serie z 90 let a kona se znovuzrozeni.ktere Abrams zvladl a vypada to,ze serie nasla sveho rezisera...Pochopitelne bylo zrejme na neho prisne dohlizeno bossem Lucasem.SILA opet povstala v plne sile a to je pro fanousky dobra zprava a i kdyz nejsem ten fanousek,tak se tesim na pokracovani,uz konecne s Markem Hamilem,ktery pevne sevre svetelny mec a pusti se do toho...Good luck! ()

roloend odpad!

všechny recenze uživatele

Star Wars zomreli. Táto epizóda je rozhodne len pre nekritických skalných fanúšikov, ktorí to zhltnú aj s navijakom a dajú tomu 5 hviezdičiek. Ja som rozmýšlal nad max. jednou, ale nakoniec som nedal ani tú kvôli: "hezoun" záporák, ktorý vypadá ako upír z Twilightu (dievčatká ho budú žrať), žabka, čo o sile ani poriadne nepočula poráža trénovaného Jediho ovládajúceho temnú stranu sily, Stardestroyer okopírovaný len väčší, samozrejme jediné miesto, kde sa dá zničiť absolútne nechránené (trápnejšie by bolo už len keby povstalcom poslali samodeštrukčné tlačidlo v darčekovom balení), "stormupratovačka" čo pobehoval s mopom má vedomosti na zničenie Stardestroyera, hlavne, že povstalci, ktorí majú kompletné plány a vedia aj to, za koľko minút sa zbraň nabije na to neprišli, "stormupratovačka" odmieta zabíjať nepriateľov, ale strieľať vlastných mu vôbec nevadí, ... je toho viac, ale čerešnička na torte: smrť Sola... myslím, že dôstojnejšia smrť by bola, keby si Solo vpálil guľku do hlavy hneď na začiatku, prípadne keby spáchal harakiri svetelným mečom... VERDIKT: len pre silné žalúdky alebo totálne zaslepených fanúšikov SW. ()

Embolo45

všechny recenze uživatele

Celá série Star wars mě chytla až před několika lety , kdy jsem si ji začal pouštět v práci. A je pravdou ,že mě toto téma ,pro mě zcela nečekaně , chytilo a už nepustio ,a to hlavněě díky poctivé filmové práci a atmosféře, která je naprosto nezaměnitelná. SW Síla se probouzí ,nesahá předchozím trilogiím ani po kotníky. Pokud by se nejednalo o Star Wars ,řekl bych dobrý,nadprůměrný sci-fi film, ale co se SW týče -nejslabší díl ze všech. ()

NatyR 

všechny recenze uživatele

Občas trochu nesmyslné, co se týče příběhu. Ale po vyzuální stránce skvělé. Ale čekala jsem trochu víc. Nicméně se těším na další díl. ()

Final 

všechny recenze uživatele

A je to tady. Hvězdné války se téměř po 10 letech vrací a tentokrát ne pod záštitou Geoge Lucase, ale Walta Disneyho. A pod režie J. J. Abramse jsme se dočkali prequelu/ sequelu/ rebootu/ remaku/ demaku. Tohle všechno v jediném filmu, který cílí na fanoušky Hvězdných válek. Osobně se považuji za fanouška, neboť jsem vyrůstal na epizodě 4, 5 a 6, později dokonce i na 1, 2 a 3. Herní, knižní ani seriálové vsuvky do universa Star Wars mě nikdy nebrali a proto v na ně nebudu brát ohled ani v tomto hodnocení. A začnu tou lepší stránkou filmu, kterou je samotné visuální pojetí. Síla se probouzí je přesně ten typ Star Wars filmů, na které fanoušci mohli čekat. Létání Tie fighterů a X-Wingů, střílení a létání z planety na planetu, barevné světelné efekty a spousta prolínaček, které nikde jinde neuvidíte. Nová generace herců by mohla být lepší, vyvažují to však staří známí, kterých si užijete. Scény už tak dobře nepůsobí, neboť velká část filmu se v podstatě pouze opakuje podle starších dílů. Ať už jde o útěk z Jakku, což je jinak řečený Tatooine, základna rebelů, či útok na solární planetu smrti (Hvězda Smrti), je to v podstatě to stejné s téměř stejnými herci a s téměř stejným scénářem. Scénář tedy mohl vypadat nějak následovně "Fin přistane na Jakku, pak scény z Nové naděje až do chvíle, než potká Rin. Pak zase scény z nové naděje než chytí Milenium Falcon starý imperiální křižník. Pár blbostí a znovu scény z Nové naděje. Ve zkratce by se dalo říct, že celý film je takovou alternativní verzí Nové naděje s novou generací. S tím souvisí ta horší stránka filmu, kterou je příběh a celkové zpracování. Celý vesmír totiž hledá Luka Skywalkra, zřejmě aby se opět chopil světelného meče a opět po několika desetiletích pomohl nastolit rovnováhu mezi temnou a světlou stranou síly. Jasně, koho zajímá, že to už jednou udělal. A koho zajímá, že poslední sithský lord padl v jádru poslední Hvězdy smrti. Nakonec, vždy je možné vytvořit nového lorda, nového učedníka a nakonec i nové důvody k boji. Díky děravému scénáři tak zůstává Síla se probouzí někde mezi rebootem a remakem. Ovšem protože se odvažuje navázat na epizodu 6, je tedy sequelem. Takový mix nemůže v praxi moc fungovat, jenže on funguje. Ne pro to, že by J. J. Abrams byl tak úžasný režisér, nebo scénář byl tak skvěle napsaný, ale proto, že prostě znovu sledujete Novou naději v lepším grafickém zpracování. Žel bohu, i v těchto ohledech nové hvězdné války ztrácí. Nejde jen o náboj, který rozděloval Mistra a jeho učedníka, ale i o celkové pojetí samotného universa. A jako by si Abrams řekl, že scény dobře známé z Nové naděje by diváka asi nudili a tak se je rozhodl prostě zjednodušit a zkrátit. Snad jediné dobré momenty byli v závěru filmu, během konforntace Hana s Benem, nebo Rin s Benem. Jenže to je na 136 minut trochu málo. ()

vrch07256732 

všechny recenze uživatele

Ja som na pôvodných Star Warsoch zo 70-80 rokov vyrastal a stali sa pre mňa kultom. O to väčšie bolo sklamanie z trilógie natočenej v novom miléniu, ktorá pripomínala viac počítačové hry ako film, navyše sa vytratil Humor a nadhľad a namiesto toho nastúpil kŕčovitý patetizmus. Star Wars: Sila sa prebúdza sa vracia a silne pripomína pôvodnú jednotku z konca 70 tych rokov, obsadiť pôvodných (aj keď obstarožných) hercov z pôvodnej trilógie bol vynikajúci nápad. Je tu Solo so svojimi suchými hláškami, vrčiaci Chewbacca a princezná Leia. Nová krv Bola tiež dobre herecky obsadená - tu a tam fajn hlášky, trocha humoru a nadhľadu, žiaden patetizmus a prehnaný heroizmus. Jedine ma mrzí že Mark Hamill ako Luke sa mihne prakticky len v záverečných sekundách filmu. Film je presvedčico stvárnený aj po vizuálnej stránke - vytratil sa všadeprítomný digitál a väčšina postáv je z mäsa a kostí (dokonca i Anthony Daniels sa vrátil v úlohe C3PO). U mňa super. A nevadila mi ani vyše 2 hodinová stopáž ()

dombas 

všechny recenze uživatele

Totální vykrádačka sama sebe..sorry ale tohle už tady bylo..pro mě zklamání, čekal jsem víc, nový přiběh, zápletku, lepší herce..místo toho nám amerika naservíruje v jedné z hlavních rolí černocha, aby se půl ameriky nenasralo a příběh co tady už byl....ach jo, nebýt fanoušek star wars, tak tomu dám ještě o jednu hvězdu míň. ()

Wiceman 

všechny recenze uživatele

Jakožto velký fanda celýho Star Wars franchiseu si nemohu odpustit tak vysoký hodnocení. Kdo očekává styl původní a nový trilogie, tak tomu vzkážu jediné.... je to trochu od obou dvou. Hlavní hrdinka a hrdina jsou správně hrdinští, záporáci správně záporní (Kylo Ren tedy pouze do doby, než si sundá helmu = pokřivenej ušoplesk nemůžu si pomoct), ale hlavně co je na celym tomhle filmu nejlepší je HAN SOLO a CHEWIE :) Návrat starejch dobrejch postav je veeelmi příjemnej (co se týče Harrisona Forda tak neustále dokazuje, že rozhodně nepatří do starýho železa a klíďo píďo by zmáknul i další Expendables :D), Leia ... dobrý, Luke... i když neřekne ani slovo tak na něj stejně všichni celej film čekaj jak na druhej příchod Krista. Akorát by mě zajímalo, proč měl Threepio červenou ruku, ale to se asi dozvíme až v VIII epizodě. Jediná výtka kterou bych měl, je k závěrečný bojový lightsaber sekvenci. Někde jsem četl, že je to vrchol bojový choreografie, ale mě spíš celou dobu přišlo, jak když se SPOILER tři děcka mlátěj na pískovišti klackama, ale jinak dobrý :D Svět Star Wars opravdu v plný kráse. Doporučuji. ()

Ondra.T 

všechny recenze uživatele

Star wars 4,5,6 jsem poprvé viděl ještě v 80.letech se simultánním překladem. Jako kluk jsem byl nadšen z tehdy nevídaných triků - světelné meče, které opravdu rozsekávaly věci a narážely o sebe s typickým hučením, hon vznášedel v lese, kráčející bojová vozidla, letecký útok v koridorech Hvězdy Smrti, zmrazený Han Solo nebo boj s hadovitou příšerou v lisu. Tehdy jsem byl zvyklý maximálně na triky z Cesty do pravěku a tak na mě Hvězdné války udělaly ohromný dojem. Novější díly 1,2,3 mi již přišly slabší, ne všechny postavy mi byly sympatické (z mladého Darth Vadera jsem nadšený nebyl), ale stále tam byly nové nápady, které mě zaujaly - noví bojoví roboti, závody vznášedel v poušti, nové druhy světelných mečů. [SPOILER] Bohužel 7. díl, který je nejdále v budoucnosti a tak by mohl přinést nové technické vynálezy a trikové překvapení pro mě nic nového nepřinesl. Jediný nový trik je koulející se robot? WFT? A tak zbyl jen děj, který podle mě ve Star wars nikdy nebyl moc silný a konec víc než předvídatelný. Také jsem nepochopil, proč všichni hledají Luka jako spásu. Vždyť pokud by jim mohl opravdu pomoci, tak by se asi nezašíval, ale už by jim dávno pomohl. Stejně tak osud Hana Solo byl, vzhledem k věku Harrisona Forda jasný, v dalším díle by museli místo herce užít drahé trikové scény a na to již viditelně není rozpočet.[KONEC SPOILERU] Přiznám se že začátek a konec filmu jsem se pronudil. Ale dokoukal jsem to také díky tomu, že jsem při tom ukolébával svoji 3 měsíční dceru. Jde o průměrný rodinný film, nevím jaký byl rozpočet, ale na tricích a výpravě se již oproti původním dílům viditelně šetřilo. ()

linus04 

všechny recenze uživatele

Film byl velkým zklamáním, tím větším, že jsem velký fanda série Star Wars. Byl jsem v Praze na půlnoční premiéře a od půlky filmu jsem se těšil až film skončí a já budu moct odejít. Celý film byl vice méně jen remake původních filmů, s několika pro mě docela zásadními chybami. Boj se světelným mečem bez citlivosti k Síle? Ovládání Síly pomalu na úrovni mistra Yody bez jakéhokoliv tréningu? A k tomu neuvěřitelně nezajímavý hlavní padouch. Nejepičtější moment filmu? Když Kylo Ren poprvé přijde na scénu. Nejvtipnější moment filmu? Když si Kylo Ren sundá helmu... Darth Vader byl děsivý svým chladným hněvem, Darth Sidious byl geniální manipulátor... A Kylo Ren? Jen trapné děcko se špatně sestrojeným světelným mečem. Jedna hvězda je za naše staré známé postavy, z těch nových stojí za zmínku snad jen BB-8. Dalo by se říct, že to není špatný film, jen je to hrozný Star Wars film... ()

Murphy3126 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně zatím nejhorší díl celé série. Star Wars bez Jediů není Star Wars. Co nejdřív na tento díl zapomenout. Tak snad příště. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama