Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 1
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

Wicky 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že J.J. Abrams je veliký fanoušek. Servíruje nám totiž slušně řemeslnou blockbusterovou smršť která probouzí sílu v uchvátných vizuálních efektech, zajímavých a sympatických postavách (většinou), slušné akci a --hercích--(většinou). Bohužel to až bolestivě sráží odfláknutý až trapně směšný záporák (scéna se stormtrooperama při jeho nasrané scéně je vyloženě komicky trapná). Celá temná aura kolem něj polovinu filmu nemá tu správnou šťávu, ale až při scéně sundání masky je to castingově ledová sprcha. Mít to lepšího záporáka, jdu o deset navrch. (70%) ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

JJ Abrams stál před opravdu nelehkým úkolem navázat na trilogii, jejíž poslední díl vznikl před dvaatřiceti lety a jejíž atmosféru a osobitost sotva napodobila nová trilogie z přelomu tisíciletí. A je to pořádně vidět. Na jednu stranu je to skvělé, protože se znovu setkáte s postavami a prvky, které položily základ celému Star Wars univerzu - a opravdu se najdou scény, kde je vám jasně vyvolána vzpomínka na konkrétní momenty staré trilogie, což jsou okamžiky při kterých vám proběhnou tělem příjemné vibrace. Jenže Abrams se tak úzkostlivě a poctivě snaží odcitovat všechny slavné postavy a prvky staré trilogie, že sám zapomíná točit vlastní film. Asi v půlce filmu mi přišlo divné jak moc rezonancí z minulosti se ozývá a kolik nových postav a zápletek je lehce zaměnitelných s některými původními. Na konci mi už bylo jasné, že jsem neviděl nový příběh ale něco, co už jsem jednou viděl. Nechápu proč? To si nezasloužili fanoušci, kteří čekali tři desetiletí, něco trochu originálnějšího? Nebo to udělal právě pro tyto fanoušky? A to se jim jako fakt bude líbit? Ještě pořád je ve mně ten rozpor a asi ještě dlouho bude - je tam Han, Chewie, Millenium Falcon, princezna Leia, generál 'its a trap' Ackbar, světelné meče, droidi, nová Temná strana... ale co je tam vlastně nového? V samotném filmu je na můj vkus až moc velký důraz na akci a nedočkáme se nějakých delších konverzačních scén, nejdelší slovní popis nějakých událostí dostaneme asi při ikonických úvodních titulcích. Bohužel například to, co se stalo mezi Leiou a Hanem, je sfouknuto pár větami a zase se jde do akce. Nové Star Wars jsou (až na pár nedostatků) řemeslně takřka dokonale zvládnutým filmem, který dokázal navázat na starou trilogii, co se feelnigu týče, ba co víc - navázal na starou trilogii tím, že vlastně okopíroval její první díl. Což je podle recenzí pro někoho možná OK, ale pro mě ne. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Jo, bylo to fajn, ale už jsme to jednou viděli. Nové Star Wars se bohužel staly obětí současného hollywoodského myšlení, kdy "pocta originálu" v tomto případě původní trilogii znamená obyčejný remake. Abrams se zbytkem scénáristů prostě vzali hlavní dějovou kostru a většinu materiálu z Nové naděje, připsali k tomu novou generaci potomků, trochu zpřeházeli rodinné vztahy, pár scén použili z dalších dvou dílů, promíchali a voila - Epizoda VII je na světě. Věřím, že spoustě fandů tento přístup a "sázka na jistotu" vadit nebude, ale já osobně jsem od Star Wars a Abramse chtěl něco nového a ne Novou naději 4.1, prostě příběh, který jsem dosud neviděl (pokud u Disneyho nejste schopni vymyslet něco pořádného a především nového, tak scénář dejte konečně na starost klukům od BioWare). Nejhorší na tom všem je fakt, že načrtnutá story svazuje ruce budoucím tvůrcům, kteří po Abramsovi Star Wars převezmou, takže je jasné, že se v dalších Epizodách bude trénovat s posledním zbylým Jedi Masterem, dále překvapivě zjišťovat, kdo na opačných stranách je čí příbuzný, no a v závěru nás opět čeká nějaké to uvědomění, změna stran Síly a porážka Imperáto...teda Snokea. Je vážně škoda, že Abrams neměl koule vymyslet něco nového a nebo přesvědčit Disneyho, že to chce vymyslet a natočit něco nového. Nostalgie je věc hezká, ale když se na ní začne spoléhat až příliš a začne se jí podřizovat vše ostatní, nedělá to prostě dobrotu. A přitom těch minimum novinek se dost povedlo. Mluvím především o postavách a castingu, kdy Finn je dostatečný sympaťák a Rey si nelze nezamilovat. A. Driver a jeho Kylo Ren ve mě zanechal spíše smíšené pocity, protože jako hlavní záporák funguje pouze do okamžiku sejmutí masky a zjištění, že jde pouze o rozpolceného floutka, kterému nakope řiť v umění Jediů/Sithů zcela netrénovaná teenagerka, a který navíc vypadá jako přistižený záškolák. Postavy obecně (ať již nové, nebo staří známí) jsou však v nových Star Warsech asi to nejsilnější a nejlepší, s čím J.J. operuje. Dalším plusem je pak jednoznačně řemeslná stránka filmu, která je prostě skvělá. Abrams má v malíku budování atmosféry, akci, tempo, gradaci a především vše dokáže udržet vybalancované v těch správných mezích. Nadto si pohlídal i triky a v dnešní době oblíbené nadužívání CGI, takže z Epizody VII není žádný kýčovitý digi bordel. Jako sci-fi blockbuster je Epizoda VII prvotřídní film se skvěle vyváženým poměrem akce, napětí, vtipu, dramatu a vším co od takového filmu očekáváte, ovšem jako Star Wars se jedná pouze o trochu přeleštěný extrakt z původní trilogie a to prostě zamrzí. Další díly jsou samozřejmě v kině povinnost, ale vzhledem k tomu, že už "jsem je jednou viděl", tak se daleko víc těším, na připravované spin-offy, přestože tam asi nebudou řádné light saber duely :-( ()

preclajsz 

všechny recenze uživatele

Za mě určitě super podívaná. Po vizuálu je to opět jinde, doba pokročila a je to sakra vidět! Bál jsem se jak to celé dopadne, ale příjemně mě to potěšilo. Místy mi trochu vadily vtípky, kterých bylo možná až moc. Ale když už byly, tak byly opravdu vtipné. Smálo se celé kino. Hudba a celkově celý styl filmu mě bavil po celou dobu filmu a 2 hodiny utekly jako nic. Nový BB 8 droid se povedl, je roztomilý. Nic méně combo R2D2 a C3PO u mě stále panuje na prvním místě, ještě aby ne že? Těším se na další 2 díly a věřím, že opět půjde o pořádnou parádu. J.J se určitě nemá za co stydět, snad jen příště trochu zariskuje a představí nám něco nového. Je pravda, že místy se jednalo trochu o vykrádačku alá ničíme planetu po třetí. Každopádně 7čka si u mě místo našla a těším se až to shlédnu podruhé a tak dále... 5* PS: Jak by řekl klasik: I kdyby to bylo špatný, tak na to půjdete do kina.... Třikrát. Viděno po druhé v kině a hodnocení měnit rozhodně v plánu nemám! Výborná záležitost ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Dětina ve mně byl šťasten, takže scénáristickou slabost odpustím a zahluším cukrovou vatou "laserového starwarstva". Co ale odpustit nechci a nemohu, je převzetí modelu "hlavní záporák = hysterickej pubescent", u něhož se člověk nechvěje obavou, ale potlačovanou chutí řezat na zadnici v duchu "chováš se na 14, ale blbý je, že je ti už 18"... Tento aspekt z nové trilogie přebírat nemuseli, ach jo. Hrabě Dooku, s láskou vzpomínám, jakejs bejval štramák. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Nostalgický doják, v ktorom staré postavy stretávajú tie nové a vôbec to neznie nasilu. JJ Abrams dodržal všetky pravidlá, ktoré správne SW majú mať a tak film nemôže uraziť žiadneho fanúšika. Dejová línia je síce zreteľne podobná Novu nadej, ale to nevadí. Hlavne, že po desaťročiach sme späť v tomto úžasnom svete. Nové postavy skvelo zapadli, aj keď Rey je až príliš dokonalá postava - inžinierka, opravárka, pilotka, šermiarka,...existuje niečo, čo nedokáže? Ďalšia časť však bude potrebovať lepšieho záporáka, Kylo trochu sklamal. SPOILER!!! - To mám vážne veriť, že smrť jednej z najobľúbenejších postáv vôbec nebude oplakaná na plátne jedinou slzou?! Smutné... ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Můj absolutně nejdokonalejší zážitek z kina, který jsem doposud měl možnost zažít a tento den si budu nejspíše pamatovat do konce života. Moje očekávání byla díky brilantním trailerům na tom nejvyšším možném stupni, ale J.J. Abrams mě naprosto dostal a konečný výsledek dopadl ještě mnohem lépe. Vše co na této sérii miluji, tam bylo a navíc je to natočeno ve skvělé atmosféře a už nyní je sedmý díl pravděpodobně můj nejoblíbenější. Staré postavy zapasovány naprosto skvěle, ale výběr nových postav je ta absolutně největší trefa, co tuto sérii mohlo potkat. Ústřední trojka Ridley, Boyega, Driver byla ta naprosto nejlepší a jediná správná volba a teď už si vůbec nedokážu představit do daných rolí nikoho jiného. Jedinečnou hudbu snad netřeba komentovat. Kamera naprosto precizní a díky ní byl film ještě více pohlcující. V kině jsem byl už poměrně mnohokrát, ale nikdy předtím ze mě tak nelilo, jako po této krasojízdě. Já už vážně nevím, co k sedmičce dodat. Snad jenom doufám, že Disney nalezne dostatek prostředků v rozpočtu na výstavbu sochy J.J. Abramse. Laťka pro osmý díl je nyní nastavena opravdu vysoko. (A po mé druhé kinoprojekci si do posledního písmenka stojím za svým původním názorem. Jasně, už to není ten pocit - nejlepší film z celé předaleké galaxie - jaký jsem měl napoprvé a už tam objektivně vidím nějaké chybky, ale pořád je to pro mě snímek, který tak nějak „definuje“ mě samotného a můj filmový vkus, tedy že miluji Star Wars, žánr sci-fi, boj dobra se zlem, nabubřelé (a občas i naivní nebo skoro-pohádkové) čistokrevné blockbustery a myšlenku, že v celém vesmíru nejsme sami a existují různě rozmanité rasy. Zbožňuji burácející a až osudově znějící soundtracky, dobře padnoucí hlášky, sympatické a vždy pozitivně naladěné herečky typu Daisy Ridley a hlavně chození do kina a Epizoda VII je přesně ten snímek, kvůli kterému ty návštěvy prostě mají smysl. Čísla z box office to jenom dokazují a jsou naprosto neuvěřitelná. A na závěr jenom dodám, že když ne po VIII., tak určitě po IX. epizodě bude The Force Awaknes konečně plnohodnotně doceněn, jakožto brilantní začátek jednoho dalšího epického příběhu.) ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Potešilo, ale neodzbrojilo. Na to, aby takto epicky a poctivo odmakaný film držal pokope, potrebuje okrem réžie ešte jednu vec, ktorá žiaľ rovnako, ako animatronické modely, ostala zabudnutá v minulosti - nezávislosť. A kým na nás Abrams požmurkáva osviežujúcimi charaktermi v podaní Boyegy a Ridley, pri predstavení záporáka, ktorého na plátne výrazom prebije aj jeho vlastný meč, vám neostáva nič iné, iba zmieriť sa s tým, že je to napriek všetkému iba VEĽMI citlivým premostením (ostatne, scéna s Hanom Solom je toho explicitným dôkazom). SW IIV sú viac muzeálnou exkurziou podanou nadšencom, než upgrade drzo servírovaný vizionárom. Neortodoxný fanúšik preto zahundre popod nos, že je to rovnako blbučké a neškodné, ako všetky predchádzajúce diely, aby bol vzápätí uchvátený nostalgickými filmárskymi momentmi a Abramsovým citom pre filmárčinu. Ortodoxný fanúšik série dostane všetko, čo očakával, snáď okrem adekvátneho nástupcu ikonickej modly (a pri tom stačilo tak málo, aby to ustál aj Driver) Ja, stojac niekde medzi obidvoma tábormi, skonštatujem, že je to jeden z tých lepších dielov. Abrams je holt trošku lepší filmár ako Lucas. ()

joora1 

všechny recenze uživatele

Více než důstojné probuzení síly a nových Star Wars v podání J.J Abramse. To, že to nebude majstrštyk jsem tušil už hodně dlouho dopředu, ale ani to mi nevzalo ten prožitek z dalšího pokračování této legendární série. Musím říct, že nové postavy mě nadchly. Hlavní hrdinka, odvážná Rey, super pilot odboje Poe nebo padouch Kylo Ren. Už tak nadšený jsem nebyl z černého dezertéra Finna, který někdy působil dost kostrbatě, ale dalo se. Co jsem opravdu kvitoval bylo, že charismatický padouch v sobě dusil emoce a přes jeho velkou sílu byl opravdu rozpolcený. *Spoiler* Nicméně co jsem opravdu nepřekousl bylo to,že v souboji Kylo Rena a Rey nedominoval Kylo, protože měl bojový výcvik Jedi a Rey teprve poznávala své schopnosti. To samé při boji Kyla s Finnem, což byl vlastně jen pěšák. Navíc byl film dost velkou přehlídkou toho, co dělalo minulé série a nutně se to tam muselo objevit. Nostalgie z toho jen sálala a někdy to bylo navíc. Jinak ale super akce, noví hrdinové a opět ten skvělý svět jak ho máme rádi. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Daisy jedina ma z hercu SW nejakou budoucnost, zahrala to jako nekolik postav v jednom (od Rebelky, pres Ripleyovou, az po Nevestu), vlastne jedina vubec svoji postavu zahrala a je v tom nejlepsim smyslu zajimava, ani uplne krasna, ani prehnane chlapecka, tak akorat "divka od vedle", a pritom neobycejne sikovna...a cemu fakt nerozumim je, co ma Prvni rad z toho, ze vsechno uplne znici...co pak dal?kdo je bude zivit a koho budou ovladat?:-)to neni vubec zadna valecna strategie...meli by tomu rikat hloupa strana sily;-) ()

Indy 

všechny recenze uživatele

.. už som sa ako-tak spamätal, prišiel čas napísať dojmy a pocity z filmu, na ktorý som čakal a tajne v jeho natočenie dúfal od premiéry zatiaľ poslednej Star Wars epizódy v máji 2005. Trvalo to "len" 10 a pol roka a nové Star Wars sú tu a ja som zase raz nadšený a pripravený fandiť ďalšej generácii hrdinov z preďalekej galaxie. Z predchádzajúcich viet je jasné, že sa rátam k početnej skupine Star Wars fanúšikov, to znamená, že film som si užil a zažil pri jeho sledovaní celú škálu rôznych pocitov, vrátane zimomriavok, ale zároveň mám more pripomienok a veľa vecí sa dalo urobiť inak a lepšie, aby to bolo v mojich očiach úplne dokonalé. A teraz už útržkovité komenty nielen pre zasvätaných ... Rey je úžasná postava, naj z filmu a som rád, že je to ONA, ktorá bude hrať prvé husle pri písaní osudov milovanej galaxie a že je to ONA, ku komu sa viaže titul filmu "Sila sa prebúdza", navyše je to ešte pekné dievča :) ... Scéna na moste je šokujúca, ale jej emociálny dopad, vzhľadom na to, čo sa tam stalo, mal byť ešte intenzívnejší - jednoducho povedané malo to byť ešte o chlp lepšie natočené, vrátane nejaké pekného, slzopudného, ale nenásilného dovetku ... Kylo Ren nie je top villain ako Vader alebo Darth Maul, ale hanbu nerobí ... vrásky mi trochu robí supreme leader Snoke, ktorý do SW univerza zatiaľ moc nesedí a od postavy, ktorej vďaka technike motion capture daroval život legendárny Andy Serkis som čakal viac ... na druhej strane komplet digitálna Maz Kanata je úžasná vedľajšia postava, niečo ako majster Yoda ... škoda, že J.J.Abrams nepridal viac takýchto pamätihodných vedľajších postáv, je síce pekné, že sa sústredí na reálne masky a lokácie, ale má to svoj neblahý výsledok, takže Epizóda VII pôsobí v porovnaní s prequelmi ako chudobnejší príbuzný - prequely boli, čo sa planét, postáv, kostýmov týka, väčšou dizajnérskou chuťovkou ... hudba Johna Williamsa je viac ako len dobrá, ale na predchádzajúce epizódy sa predsa len nechytá, s výnimkou krásnej, tak trochu smutnej hudobnej témy pre Rey ... očividné opisovanie Epizódy IV bolo tiež niekedy na škodu a záverečná x-wingovská likvidácia novej "Hviezdy smrti" bola málo nápaditá a Poe Dameron, inak dobre napísaná nová postava, sa vo finále ani moc letecky nepreviedol ... a netreba zabudnúť na robotíka BB-8, ten je skvostne vymyslený a neuveriteľne roztomilý, nedivím sa, že R2-D2 radšej hybernuje :) ... už je ten komentár ale príliš dlhý, takže spravme si nejaký záver ... nové Star Wars sú napriek nedostatkom úžasné a neviem sa dočkať ďalšej epizódy, do decembra 2017 ale pomerne ďaleko, takže si zážitok z aktuálnej Epizódy VII zopakujem v kine druhý, tretí, možno aj štvrtýkrát a potom si pustím na bluray všetkých 6 predchádzajúcich epizód, aby som si to čakanie skrátil :) ... na tretíkrát to bolo so slovenským dabingom a v d-boxe, dabing sa celkom podaril, čo ale neznamená, že si ho ešte zopakujem, originál je originál a d-box "masážne kreslo" je celkom sranda, čo ale tiež neznamená, že si ho budem dávať pravidelne :) 10/10 () (méně) (více)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Píší 3 hodiny po shlédnutí v kině, postupně se ve mně rozplývá pocit nadšení. Na 4-6 epizodu to nemá, ale rozhodně lepší než 1-3, hodně tomu pomáhají právě aluze na původní trilogii. Výběr herců v tomto díle perfektní, Rey je bravurní volba a jsem zvědav, jestli se nakonec z ní nevyklube nějaký levoboček Skywalkera (byť Jediové neměli mít děti, ale že se to nedodrželo, víme;-)). Fakt nadšen, teď jsem nalomen,zda jít ještě jednou nebo počkat na DVD, kde je o dost reklam méně (20 minut reklam a upoutávek, když lístek stojí 169, je od kina fakt drzost, to už je za hranou a je to důvod, proč do kina chodím málo a raději si počkám na DVD nebo TV). ()

leon_id 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být horší, ale pořád je to pouze solidně zpracovaný recyklát. Do příštího dílu přeji více odvahy. ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

Film na čtyři :) ovšem s nadějí, že vznikne zajímavý příběh trilogie. Splnil očekávání. Pátou obrovskou hvězdu dávám za celý krásný večer, který k tomu také patřil, - a dále kino-zážitek. ()

DonQ 

všechny recenze uživatele

Nejdřív budu chválit . Téměř dokonalý casting . Ta chemie mezi postavami, to se vážně jen tak nevidí. Jen mi nesedí Ren , který působí směšně až parodicky ( nicméně takový může být i záměr , který se dozvíme za 2 resp 4 roky ). Efekty taky fajn, peníze jsou z toho cítit , takže OK. No a teď k tomu slabšímu - vesmír Star Wars nabízí desítky zajímavých příbehů , postav ... tak proč se natočil v podstatě podbízivý remake ? Opravdu působí až parodicky opakování již zažitého. Proč hvězda smrti 3 ? Proč stejné finále ? Proč je ze všech hlavních postav cítit , že jen vykrádají již důvěrně známé charaktery ? V momentě kdy přicupital Mr. Yoda v sukni a brýlemi mi bylo již opravdu dosti trapně. Nemyslím si, že by se SW muselo až takhle podbízet nové generaci fanoušků . Nicméně nepochybuji, že účelem epizody VII ( vyjma toho že vydělá nehorazný balík ) je jen zakřicet haloo nová éra SW je tu a pojďte si na nás zvyknout. Jsem optimista, věřím , že další epizody budou výrazně silnější a snad se vrátí i trocha politiky a filozofie , která v sedmičce není ani náznakem . Bohužel, jako fanda musím uznat, že tohle je bídný průměr . ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

A takhle to, milé děti, vypadá, když pokračování dělají fanoušci... Abrams prostě neměl koule udělat stejnou inovaci jako u Star Treku, a tak prostě naklonoval Novou naději. Bez tajemství, bez fantazie a vlastně bez všeho, co dělalo ze staré trilogie opravdovou událost. Fanoušci téhle space opery mu za to možná poděkují, ale to snad nemá být důvod, proč dělat nové filmy. 60% PS: Závěr byl příšerná zívačka. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd pro SW honiče, kterým stačí jeden nepříliš povedený souboj světelňáky, čtyři hvězdy pro shovívavé, které ta remake-oidní novoverze prostě potěšila a tři hvězdy pro lidi, kteří čekali svěží restart s novými nápady, ale uspokojila je slušná řemeslná práce a pár humorných momentů. Zápletka přináší nové, ale vyloženě na tom nestaví, a to staré si nechává jako jistotu. Jenže když i člověkovi, který o původní trilogii sotva zakopnul, připadá to všechno tak nějak až moc povědomé, je tu něco špatně. A když je celá druhá polovina naprosto předvídatelná a nevýrazná, člověka to prostě zklame. Každopádně bylo ale osvěžující vidět SW v rukou šikovného režiséra, což vzhledem k Lucasovým schopnostem zase tak velká výzva nebyla. Slušné, nesporně lepší než nová trilogie, ale chtělo to víc invence. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama