Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 7
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 420)

sigi2 

všechny recenze uživatele

Veľkú časť stopáže som strávil uvažovaním nad tým, prečo niekto natočí (nepriznaný) remake a vydáva ho za pokračovanie. Ale nakoniec ma Sila premohla a poslednú 3/4 hodinu som si užil veľmi slušne. V podstate na úrovni pôvodných Star Wars. ()

seeba10 

všechny recenze uživatele

Rada komedialnich scen, prijemne plynuti deje a velmi slusny herecky vykon hlavni postavy okoreneny britskym prizvukem z Westminsteru. To je pro mne druha 5* pro epizodu Star Wars (prvni nalezi Epizode III). V kine jsem byl dvakrat na stejnem filmu zcela poprve - takze proto ty neuveritelne rzby :-D ()

Oudee33 

všechny recenze uživatele

Možná mi to o hvězdu ustřelí, ale budiž... vidět totiž tento vymazlený 3D snímek v Imaxu přihazuje body samo o sobě. Jinak jde ale o "pouhou" zážitkovou záležitost, kde efekt a forma převládají nad dějem. Tedy nic nového se nekoná. Ovšem moc dobře zabaleno a prodáno. 70% ()

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Fanoušek Star Wars musí při shlédnutí nové epizody zamáčknout slzu. Ovšem ne proto, že slyší božskou úvodní fanfáru zase jendnou v kině, ani protože znovu potká staré známé Hana, Leiu, Žvejka, Luka, R2 , ale protože Abramsovo oprašení těchto relikvií staré trilogie se děje v podobě nenápaditého a nevtipného opkaování archetypických záběrú a scén, které známe ze staré trilogie ,a tak je proměňuje v pouhé tenké skořápky bez obsahu, z kterých bylo vyždímáno už naprosto všechno. Kromě neodbytného pocitu, že člověk sleduje spíše remake složený z oblíbených scén, než plnohodnotný nový díl, je zde přítomná i naprostý nedostatek atmosféry. Temná strana je spíše směšnou stranou, která s halvním záporným hrdinou, který zmítán pubertou galaktických měřítek, razí Star Wars variantu emo kultury v naprosto nesmyslném nošení temných masek a sípání. V parodickém tónu je i veškeré přehánění ať už v podobě nové ničivé základny, obřího hologramu a hlášek všeho druhu, nakonec parodicky púsobí i jednotlivé odkazy a postavy. Netuším, pokud by na začátku stál titulek Space Balls, zda bych si vúbec všiml, že se dívám na novou epizodu Hvězdných válek. Nezbývá než doufat, že všemu se podaří nakonec doplnit hloubku i poněkud tajemnějšího ducha naznačující závěrečné Lukovské zahledění na oceán ve spolupráci s jedinou zajímavou postavou, kterou je Rey, za každého znich jedna hvězda. ()

Yahey 

všechny recenze uživatele

Je to hodně v pohodě, hezky se na to kouká, sympatičtí hrdinové, do toho John Williams, ale že bych si sednul na zadek, to ne. ()

neo250 

všechny recenze uživatele

Nakoľko som sa stal fanúšikom Star-Wars, tak mi nemohlo uniknúť ani nové vydanie. V prvom rade, som bol veľmi zvedavý na tzv. nové pokračovanie dejstva. Dej sa samozrejme odohráva po dlhých rokoch od skončenia vojny, ale samotný dej je skoro rovnaký ako prvý natočený diel z roku 1977. Inak povedané, mal som pocit, že je to nejaký remake + nejaké časti zlepené z ostatných dejov. No samotní tvorcovia filmu chceli prostredníctvom tejto časti poukázať na nové postavy, ktoré majú za úlohu rozvinúť nové pokračovanie. Filmu dávam max 80%, no ak by som nebol fanda tak hodnotím za 3* ()

Koprix 

všechny recenze uživatele

Ale jo, líbilo se mi to. Je pravda, že hlavní hrdina z pouště, důležité plány ukryté v droidovi a vylepšená hvězda smrti, která je zničená úplně stejně jako předchozí dvě je fakt na facepalm co se originality týče, přesto ale sedmička přinesla nové zajímavé věci, třeba jako background stormtrooperů a skvělé dark side postavy. Snoke je sice (zatím?) nudný, ale Hux s Kylo Renem jsou postavy, co mají fakt šmrnc. Zrovna Kylo mi přijde hodně parádní, protože se konečně liší od klasických sithů z předchozích dílů. I když se může zdát jako emo fracek, má v sobě hodně velký potenciál u kterého doufám, že se plně rozvine v dalších dílech. A to, jak se vypořádal s tatínkem - jo, rodinná scénka na mostě nad propastí je taky trochu klišé - se mi i přes to všechno prostě líbilo. Prostě jsem zvědavá, jak to všechno bude pokračovat. Jen mě zamrzel soundtrack, protože jsem si nevšimla ani jediného tématu, které by bylo natolik zajímavé, aby stálo za zapamatování, což se mi u žádného z předchozích dílů nestalo. No, tak třeba se John Williams v osmičce zlepší. ()

DaveSmith 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si myslel, že se fanoušci Star Wars dělí na dvě skupiny. První se bezmezně líbí původní trilogie, nedá na ní dopustit a další tři filmy pro ně byly urážkou. U sedmý epizody tak čekali návrat k originálu. Druhá skupina, mladší než ta první, zažila epizoda 1-3 jako děti a puberťáci a nemají s nima zásadní problém. Uvědomují si sice, že původní trilogie byla kvalitnější, ale nové díly mají taky něco do sebe. Sem se řadím třeba i já. Dohromady bych ale nečekal, že by někomu mohl vadit návrat ke kořenům. Teď mám ale pocit, že se tvoří nová početná skupina lidí, která vyčítá J.J.ovi nedostatek originality a kreativity a fakt, že se hodně přiblížil epiodám 4-6. Já naopak jsem byl z toho temnýho a ponurýho vizuálu nadšenej. Byl jsem nadšenej z účasti Harrisona, Carrie a Marka. Líbily se mi i nový postavy Oscara, Johna a hlavně Daisy. Je pravda, že nedostatek originality mi trochu vadil hlavně u zápletky. Dálší hvězda smrti? Co to sakra? Ne, počkat, tohle byla nějaká super, mega, ultra, žůžo hvězda smrti. Takže naprostá novinka. Další výtka by pak putovala k záporákům. Adam Driver nemá špetku charisma a se světelným mečem zachází jak pětiletej a z toho obřího Gluma kříženýho s Voldemortem jsem byl taky lehce na rozpacích. Rozumově bych asi měl udělit nižší známku. Jenže ten pocit, kterej jsem měl při odchodu z kina, ten mi říká: "Napal to za PĚT!" ()

HarqAlAda 

všechny recenze uživatele

Čisto neobjektívne, ako fanúšik fanúšikovi by som J.J. Abramsovi rád poďakoval. Už odrastený, pred premietaním som sa obával že idem na film pre deti našich detí, ktoré si Mickey potrebuje podchytiť. Majster svojho remesla však dokázal natočiť rozprávku nostalgicky priam prešpikovanú odkazmi na originálne epizódy IV - VI, vzletne ignorujúc to čo sa mne na I-III nepáči. Zároveň sa mu podľa mňa podarilo nachytať do siete slušnú masu mladých, tvárnych budúcich Micekymu-obrat-generujúcich fanúšikov a to sa oplatí! Win-win. Dostal som stereotypne klasickú rozprávku o boji dobra so zlom s prvkami ktoré tak dobre poznám a mám na Hviezdnych vojnách rád (vrátane poctivo "analógových" priam hmatateľných efektov). May the Force be with you J.J.. PS: Napriek uspokojujúcemu ohliadnutiu späť dúfam, že nasledujúce epizódy pôjdu vlastnou cestou. ()

BrianMorello 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně čtvrtý nejlepší film ze série. O něco horší než klasická trilogie, kterou čím jsem starší, doceňuji více. Ale rozhodně lepší než trilogie „prequelová“, kterou čím jsem starší, zatracuji více. Některé scény z jedničky a trojky (dvojka je strašná) jsou sice lepší, ale díky JarJarovi a především pak nesympatickému hereckému neumětelovi Christensenovi, jsem si tyto díly zkrátka naplno užít nemohl. Epizoda VII je atmosférou důstojný návrat k původní trilogii, kde je krásné znovu vidět známé tváře, přesto u mě hraje prim nová generace. Casting se povedl vskutku na jedničku, především Daisy Ridley byla trefou do černého. U Johna Boyegy bych akorát občas mírnil to tlačení na pilu, co se týče komediálního přehrávání, a na Adama Drivera je potřeba si trochu zvyknout, ale jeho postava má do budoucna rozhodně slušný potenciál. Vizuál přenádherný, leč příběhově se čerpá ze čtvrté epizody opravdu požehnaně. V rámci nového začátku a jakéhosi předání štafety novým hrdinům se to však dá pochopit (tu třetí variaci na Hvězdu smrti si ale odpustit opravdu mohli). Sedmou epizodu beru „jen“ za velkolepý návrat do známého světa, kdy celkový příběh budu řešit až s epizodou osm a devět, kde už bude více jasné kdo je kdo a o co komu jde. To, že tyto věci v současnosti nevíme, mi tak jako některým jiným žíly netrhá. Kdo je čí otec jsme se i v původní trilogii dozvěděli až časem :) S čím však s mnohými souhlasím, je, že ve filmu není žádná kulervoucí scéna, na kterou by se člověk vždy těšil. Jede se celou dobu tak nějak „na stejnou rychlost“. I díky tomu v mých očích slabších 5 hvězd, ale směrem nahoru to táhnou všechny ty věci okolo. Ať už oficiální informace, nebo fanouškovské teorie zabývající se budoucím dějem, jsou velice zajímavé. Nová trilogie je zkrátka rozehraná prvotřídně! ()

Mitchl 

všechny recenze uživatele

Ano,je to v podstatě vykradena Epizoda IV.Ano,hlavní záporák by měl mít více charisma nebo jeho odhalení mělo přijít až mnohem později.Ale ty drobná negativa přebíjí ta nostalgie,ten pocit že SW sou konečně zpátky.Já sem z kina odcházel nadšen. P.S.- Daisy Ridley to je prostě fantazie ta holka. ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

Já maximálně spokojenej. V kině jsem nudu nezažil ani na pikosekundu, parádní zábava a retro v novým kabátu. Jen mi tam chyběla nějaká mega epická scéna, jako třeba závody v kańonech... Ale JJ je velkotonážní machr, za mě parádních 90% ()

wOOzIe 

všechny recenze uživatele

Je super být zpět, je úžasné jen slyšet úvodní znělku a hned tomu můžu dát 4 hvězdy. Ale co dál? Je to prostě natočený na jistotu, ne pro fanoušky. Není absolutně žádná snaha o invenci, ani o příběh. Jsou tam sice nové postavy, ale evidentně jim nikdo nevěnoval moc dlouho pozornost. Raději nám tam nacpali Sola, aby nám fanoškovská nostalgická parta dostala po čem toužila, hodili nám tam pár gagů(některý fakt dobrý) a uplně prázdný film bez děje ukončila bez konce. Takže se jsem sakra zvědav jak to dopadne příští rok, protože sem opravdu štastnej že se SW vratili, ale to jsem byl u Hobbita taky, bohužel další dva díly byly kopírka kopírky, stejně jak to vypadá teď u starwars new generation. Nechme se překvapit. ()

Kariya 

všechny recenze uživatele

Dílny Walt Disney zbořily filmové zákony Star Wars. Nedotknutelné se stalo dotknutým. Jak živi jsme neměli příležitost vidět, že by se Sithovi postavil se zbraní kdokoliv jiný než Jedi – ovšem nepočítám-li jeden výstřel Hana Sola na Darth Vadera. Do té doby byl tento výstřel klenotem mezi scénami. Dnes se na Sithy nejen střílí, a to s úspěšným zásahem, dokonce s nimi i bojují stormtroopeři třímající v ruce světelný meč. A dokonce i stormtrooper, který je v boji se světelným mečem poražen jiným stormtrooperem, dokáže v boji se Sithem Sithovi uštědřit zranění. No jo no. A v naší hlavní hrdince, která musí mít evidentně v krvi midichlorianů víc než Anakin, ta do té doby nepoznaná síla vře jako pára v papiňáku. Kde jsou doby, kdy se někdo musel stát padawanem. Ale budiž. Nějak nechápu, proč se tento díl podobá tolik New hope, proč První řád nezachytil na žádných radarech útok stíhaček, proč? Nebudu ale jen skeptický. Sice by se mohlo zdát, že kvalitním Star Wars odzvonilo, ale nevěřím tomu. Mám rozpačité pocity z prvního dílu trilogie stejně jako v roce 1999, kdy jsem shlédnul Skrytou hrozbu, pro mě dodnes nejslabší díl původních sérií. Tvůrci se tehdy drželi poněkud na uzdě, jako se drží dnes, ale tehdy dokázali přijít alespoň s něčím originálním, jako byly závody kluzáků, Darth Maul apod. Dále, dnes tu máme Temnou stranu reprezentovanou mladičkým, zakřiknutým, vystrašeným a slaboučkým kloučkem, který nahání strach možná tak sám sobě. Letecká bitva byla také dosti slaboučká, ale nebyla špatná. Jednu velikou chválu si ale neodpustím. Scéna s Hanem Solem, když přesvědčuje svého syna, ať nechá těch sr**ek, mě vskutku dostala! Mistrný Harrison Ford. Pro mě scéna minimálně se rovnající té slavné: ,,I am your Father!“ A v neposlední řadě musím pochválit casting, výběr našich nových hrdinů se dle mého názoru mimořádně vydařil! Odpustím si hodnocení tohoto filmu, alespoň do doby, než vyjde VIII. Nerad bych dnes dal filmu 3*, abych potom musel své hodnocení měnit. Tento film beru jako pouhou předehru, jejíž články se usadí až s dalšími filmy. Ono to ne Star Wars nebude poprvé. Pokud bych měl shrnout své pocity, původní obavy, jak špatně by to mohlo dopadnout, se nenaplnily. Mohlo to dopadnout lépe, ale spíš mnohem hůře. ()

EvilQueen 

všechny recenze uživatele

Osobně nepatřím mezi nadšence Star Wars, a tak nejsem nějakým odborníkem na to, jak "by to mělo vypadat". I tak jsem ale na tomhle filmu zaznamenala absenci noblesy a vážnosti příběhu z minulých dílů. Některý dialogy byly naprosto trapný... boje byly na jedince obdařené "sílou" trošku ubohý a já se asi tak poslední hodinu nudila. Tři hvězdičky dávám za vizuál a v podstatě za to, že to jsou prostě kultovní Star Wars. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Konstatoval by som, ze novy prirastok do SW rodiny je velkym sklamanim, lenze od momentu kedy bolo oznamene, kto sadne na rezisersku stolicku bolo jasne, ze film neskonci dobre. Abrams, kral priemernych filmov prinasa navrat, ktory nie je zrovna velkolepy, ale aspon dava priestor buducim reziserom. Prva vec pribeh - 60% recyklat New Hope, 40% zlepenec klise. Druha vec - postavy. Kedze povodni predstavitelia predsa uz maju nejaky ten rok navyse, je logicke, ze ich nahradila cerstva krv, no ide o naozaj lacny subsitut. Finn - Abramsova kastingova zmena na poslednu chvilu, kedze jeho SW rozhodne nebude so white as Oscars. Nezaujimava postava s naozaj stereotypnou minulostou, ktora je o to horsia, ze Boyega nema ani stipku charizmy. Rey - charizmaticka a tiez trochu enigmaticka, no zufalo prehnana postava. Vyrastala v pusti podobne ako Luke, no zatial co on spociatku bol trulko zo zapadakova, Rey je v momente super zena. Dokonaly mechanik, dokonaly pilot, dokonaly bojovnik, neuveritelne inteligentna, bez hocijakeho vycviku dokolane ovlada silu (kontrola mysle, privolavanie..) a dokonca nema problem porazit so svetelnym mecom ani Kylo Rena. Poe - buddy na jedno pouzitie, talentovany Isaac nedostal prakticky ziadny priestor. Kylo Ren - novy Vader, teda do chvile nez si da dole masku a ukaze sa, ze je to len ufnukany chlapec. A aby sa nepovedalo vratia sa aj stare tvare, ktore maju vzbudit nostalgiu, lenze Harrison aj Carrie posobia utahane, bez energie, ako keby si len prisli po vyplatu. Chyba mi tam ten uvolneny humor, kvalitne vypracovane suboje so svetelnymi mecmi a mnoho dalsich prvkov, ktore robili SW tak vynimocnymi. Jedina scena, ktora vycnieva z priemeru je nahanacka na Jakku medzi Millennium Falcon a TIE Fightermi. Ak sa nato clovek pozrie objektivne a odmysli si, ze to je SW a ze divaci vrieskaju nadsenim, uz ked zbadaju Stormtroopera, Force Awakens je zufalo priemerny sci-fi film, ktory mozno nema tie chyby ako prequely, lenze je ovela viac bezpohlavny, kedze Abrams sa ako vzdy boji riskovat a jeho stavky na istotu neprinasaju nic, co by vytvorilo unikatny filmovy zazitok, ktory by sa nezmazatelne zapisal do mysli divakov. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama