Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 1
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 420)

nick_sekac 

všechny recenze uživatele

Sice je to po technické stránce špičkový film, který šlape dopře jako celek, ale jinak mi to přišlo, že Abrams se podělal z fanatických fanoušků a raději zvolil cestu remaku s minimem inovace a risku. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Skalní fans k tomu nemůžou říct ani ťuk, protože to naprosto ctí všechno, co bylo ve staré trilogii, ani žádní herci se nezměnili. Vizuál zůstává příjemně ve starých dobách, rozhodně je ale zároveň modernizovaný, plný CGI a využívá všech možnostní dnešních vizuálních efektů. Záporák mohl být trochu lépe ztvárněný. Jinak se to hodně povedlo. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Přesně jak tu proběhlo, reinkarnace A New Hope. Ani mi to moc nevadí. Kylo Ren je dobrý záporák, dívám se na to tak, že je to první díl další trilogie, určitě to bude gradovat. ()

dagondrive 

všechny recenze uživatele

Nové STAR WARS byly výborné, bylo v nich hodně nostalgie, jen trochu škoda, že to vyznívalo jako mírná kopie původního Star Wars. Mohlo to být více originální, ale přesto dávám 90 %. ()

singone 

všechny recenze uživatele

Hlavní postavy omladily, je v nich více lidského faktoru, základ příběhu je téměř stejný jako v předchozích trilogiích, ale prostě pořád to dokáže vtáhnout do děje na 100 %! ()

megan017 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem si, že už nemůže vzniknout díl slabší než Skryta hrozba, nicméně Jar Jar Abrams mě z tohoto osudové omylu vyvedl na světlo pravdy a naplnil mě pocitem, že se mi po dílech jako Skrytá hrozba začalo i stýskat. J.J je moc velký megaloman, namyšlenec na kilometry nasáklý hollywoodským odérem, který nebyl schopen se správně chytit na starou notu SW a kouzlo původních dílů zůstalo s Georgem Lucasem. Sice se mi docela líbí, že to má svěží nádech, co se týče efektů a nových technologií, přesto mi do ted leží v žaludku nemálo věcí. Největší mínus dávám za novou hlavní hrdinku. Rey je postava, jejíž povaha je sice taková, jak u průměrné hlavní hrdinky bývá, nicméně je otřesně napsaná s nadnesením a patosem. Žije v poušti, ale všechno umí opravit, všemu rozumí, všechno umí pilotovat a největší rána pro mě přišla, když se její ruka dotkla světelného meče. SW si dávalo hodně záležet na učení budhismu a samosebou, že Yoda své žáky učil trpělivosti, pokoře a učil je poznávat sílu, cítit jí, ovládat jí, skrze meditace, pečlivého tréningu, víry a píle. Ona ovšem i bez těchto věcí dokázala ovládat druhé a v boji porazit Sitha, protože síla a to nikdy předtím světelný meč ani nedržela. Tohle ze srdce jdoucí hollywoodské gesto, že není potřeba žádného tréningu, pokud je někdo hlavní hrdina, to naprosto podkopalo celou Lucasovu myšlenku. Ani Luke neuměl hned šermovat a už vůbec ne ovládat cizí mysl, dokonce ani Anakin to hned neuměl a ten se ze síly zrodil! Aneb jako udělat z hlavní hrdinky ultimátní Mary Sue a Jediiského úmění, vlastně celé ideologie, prostě udělat takový rychlokurz. Po příběhové stránce je to až moc jednoduché, v podstatě se každou minutu udávalo přesně to, co jsem čekala a né proto, že bych byla bůhvíjaký znalec, ale protože příběh stál za starou bellu a byl mnohdy tak nezáživný, že je mi dokonce úplně jedno, jaký má Rey původ. Už to nemá tu bohatou fantazii, cizost a kouzlo, které by mě k tomu poutalo. Je to typicky hollywoodské. Vše samozřejmě nebylo jen špatné. Moc se mi zalíbila postava Finna, jehož smysl pro humor mi dívání docela zpříjemnil a Kylo Ren by taky ušel, kdyby to nebyl takový emo kluk, který je spíše k politování, snad se předvede v dalším díle. Líbilo se mi i prostředí, které bylo typicky SWské, stejně tak mihotání se z galaxie do galaxie a dostala jsem pocit nostalgie, obzvlášt. když se na scéně objevil Han Solo a později i skvostná princezna Leia. Za tu nostalgii dávám nejvíce bodů, kdyby to tam nebylo, tak bych nejspíš srazila. I zde se našly docela dojemné momenty, zvlášt jedna scéna, která každému skalnímu fanouškovi zlomila srdce a na Abrahamse snesla obrovský hněv. Doufám a modlím se, že další díl si povede lépe. Podobně jsem doufala u epizody I a Bůh mě vyslyšel, tak snad tomu bude tak i tady. ()

departed 

všechny recenze uživatele

Pro mne rozhodně nejstravitelnější SW, ale hádám, že je to tou aktuálností a tím, že je za kamerou JJ, jinak bych to zábavností hned přirovnal ke všem ostatním dílům, u jejichž sledování jsem buďto zíval nebo rovnou usínal. Sedmá epizoda je v tomto případě spíš jako doplnění restu v JJovo filmografii, nikoliv restu ze SW universa. Od sympatický Daisy Ridley, přes ne-až-tak dobrýho záporáka, na kterýho jsem se těšil z celýho filmu nejvíc, až po šokující zvrat ke konci, který by mě měl nejspíš zasáhnout víc než bych chtěl, ale jelikož ta citová vazba tam není, tak to prostě nešlo. Od souboje v temném zasněženém lese jsem čekal taky víc - více dynamiky, svižnější tempo a rychlejší švihání lightsaberama, ale celé to přitom působilo takovým líným tempem, až to upřímně zamrzelo. A na nic jinýho si po zhlédnutí ani nevzpomenu. Vrátily se starý ksichty, přibyly nový, bylo tak několikrát bum bum, několikrát vžum vžum a několikrát tšu tšu. Dál nevím. ()

Kukolar 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony Boyega + D. Ridley nezaujali, miestami ma to prehrávanie znechutilo a vytáčalo na tlak 180/120. Harrison Ford .... to netreba komentovať. Nie som fanúšik týchto Star Wars/Gate/Trek, pozrel som si to kvôli hajpu...a ani sa fanúšikom očividne tak rýchlo nestanem. Už som si zvykol, že ma masovky asi nebavia. Film mal pre mňa aj plusy, aj mínusy, preto tentokrát za 3 hviezdy. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

J.J. Abrams to dokázal! Jeho Epizoda VII sice nedosahuje kvalit žádného z dílů původní trilogie Star Wars, ale to bych jí rozhodně nevyčítal. Důležité přece je, že se podařilo oživit onen důvěrně známý svět, že se na scénu vrátily postavy, které máme tak rádi a že byly položeny základy nové trilogie s novými hrdiny (John Boyega mi nakonec nevadil a Daisy Ridley byla jedním slovem skvělá). Ano, Epizoda VII je hlavně o nostalgii, ale co jiného jsme mohli čekat? Abrams moc dobře věděl, co se po něm chtělo, a dopřál to svým divákům v míře vrchovaté. Už teď se moc těším na Epizody VIII a IX, budou-li stejně povedené, máme co slavit! ()

Fildas 

všechny recenze uživatele

Efekty úžasný, hlavní hrdinka mi po chvilce přišla sympatická, děj fajne ale ten záporák. No au! Opravdu se mi tam vůbec nehodil. Možná kdyby si nesundal masku do konce filmu, měl bych příjemný pocit u srdce že se další díl povedl, ale jak ji sundal tak jsem se málem polil kafem v záchvatu smíchu. Myslel jsem si že to je vtip, že tenhle jouda tam chtěl jen předvést cosplay a ukáže se někdo lepší kdo ho rozřízne světelným mečem a řekne že to byl jen jeho nepovedenej zdegenerovanej klon. Ale bohužel. A to já nepřekousnu. Záporák musí mít určité charisma a ne že mi bude připomínat žáka zvláštní školy, který má rád houbičkové dýchánky a šikanuje ostatní protože ho porazili v Pokémon GO. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

bolo tam všetko.......ani neviem, ako inak by sa to malo natočiť než takto......po klingončine a dotračtine sa plánujem učiť robotsky ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem tohle pokračování odmítala a myslím, že by vůbec ničemu neuškodilo, kdybych se k němu nikdy nedostala. Ohlasy, že se jedná o vykrádačku předchozích šesti dílů se u mě potvrdily a nijak to nezlepšilo natěšení na staré známé tváře. Hlavní hrdinka taky nijak moc nezaujala, přece jenom se holka na Jedi moc nehodila. Asi bych nebyla tolik zklamaná nebýt toho příšernýho konce!! ()

Kozy9 

všechny recenze uživatele

Je to farebnejšie a efektevo podarenejšie než ostatné diely. Nie je tam JarJar - ďalšie plus. Starí herci, sa vrátili do pokračovania úžasnej ságy, ktorú milujem od destva. Kde je teda problém? Príbeh je v princípe kópiou ostatných star wars. Hlavná zápletka je zbesilo rýchla a miesta nelogická. Ono to pre náročnejšieho diváka môže byť problém no ako celok film pôsôbí nesmierne podarené a zábavne. Vie vás natoľko očariť svojou atmosférou, že by ste mu odpustili takmer čokoľvek. Som rád, že sa vrátili SW. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Nehodnotila jsem ihned po shlédnutí, prostě moc práce. A hle - co zbylo v mé mysli z tohoto filmu? Téměř nic. Jedna holka, kutálející se robot a trable s jídlem. Holka má psychické problémy. Asi tam nic víc nebylo, že? ()

Mufuck 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, už když sem viděl filmek v kině, a pak pro ucelení názoru po pár týdnech i doma, tak mi to přišlo takové nijaké, nic nového nenabízející, jdoucí na jistotu, bez větších wow momentů (krom té nové super zbraně co vycucává různá slunce). Tak sem si to s odstupem skoro roku skouknul potřetí, a zase se dostavilo takové mírné rozčarování, vlastně se mi to líbilo ještě míň. Teda akce je výborně zvládnutá, v současné době už ani nelze snad jinak. Ale to pravé nadšení se u mě nedostavilo. Sice potěší spousta nostalgických prvků, které Vám připomenou starší epizody, protože se na scéně postupně objeví prakticky všichni staří známí, ať ve větším (Han Solo) nebo aspoň v menším (C-3PO) měřítku. Každý má jiný vkus a tak vůbec, ale u mě byl trošku problém, že záporák Ben aka Kylo Ren po sundání své helmičky ztratil jakoukoliv auru zloducha, spíš mi připomínal bratrance Marylina Mansona. No jaký to rozdíl oproti dědečkovi Vaderovi. Spoiler : To, že rytíř dostal naplácáno od holky, co meč držela prvně v ruce, mu na image prakticky druhého muže jakéhosi nového Prvního Řádu zřejmě taky nepřidalo. A pár minut Snoka to nespasilo. Jinak možná skoro ze všeho, co uvidíte, budete mít tak jako já dojem, že to už někde v nějaké epizodě bylo. Tedy v mém případě mi tenhle film přišel víc "zbytečný" než Rogue One. Ten byl napínavější, akčnější a pro mě celkově zábavnější, a nabízející trošku jiné Star Wars, temnější a trocha syrovější. ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Viděno poprvé od kina (2x), jako je to lepší jak humusácké Rouge One, ale postavy se proste pohybují v známých či známějších kulisách a atmosféra nikde. Williams se snaží, jak může ,aby ji vykřesal, což o to, ale pak nastoupí strašně debilní střih, kterého jsem si všiml až teď. Přijde mi jak kdyby Abrams nevěděl jak začít a ukončit scénu či záběr. Z herců asi jediní kdo vyvázli s hvězdičkou je Boyega a Ford. Ridley mi přišla unylá a její postava mě nezajímá. Gleeson by si měl nechat henou nahodit přeliv a zahrát Adolfa v anglickém remaku Untergangu. Ještě před měsícem, když se mě ptali, jestli už mám lístky na VIII, tak jsem řekl, že žádná z nových postav mě nezajímá a Leia stejně umře, protože bohužel musí. Pak jsem lístky koupil a dneska, že se teda připravím reprízou sedmičky. No osmička snad horší jak Rogue One nebude, ale očekávání mám teda hodně nízko a ty slabé trailery tomu taky nepomáhaj. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Ale hej, mňa to prekvapivo bavilo. A to moc nemusím Star Wars, ale toto sa fakt dalo. Bitky celkom originálne, zápletka bola dobrá a efekty ako vždy pri týchto filmoch išli hodne hore. Hudba je tu neskutočne fantastická, ako už v podstate klasická pre tieto filmy. Hold John Williams sa vyzná. Herci sú tiež veľmi dobrý. Harrison Ford nostalgicky dobrý a bola ho škoda (kto videl, pochopí). Adam Driver mi záhadným spôsobom nepristane do role Kylo Rena a podľa mňa by tam pasoval nejaký iný herec. "Príšerky" sa mi tiež veľmi páčili a boli dosť milé a pekné. Jediná stará Chewbacca sa mi nepáčila a nikdy ani páčiť nebude. Akože nechápte ma zle, pretože je zábavná, ale inak jej výzor a celkový význam v týchto filmoch nevidím. Síce je nejaký pomocník pre Hana Sola, ale aj tak. Celkom sa mi páči, že v dnešnej dobe Star Wars pokračuje s ďalšími časťami a to konkrétne VII, VIII a IX. Podľa toho konca to vyzerá, že VIII časť bude dosť silná a aj cez to, že Star Wars moc nemusím, tak si to rozhodne nenechám újsť. ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama