Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 7
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

Alan_Shearer 

všechny recenze uživatele

Seru na to. Seru na podobu se čtvrtým dílem, seru na trendy férové vecpání niggy a statečné ženy, seru na slabší atraktivitu a hrdiny, seru na to že tvůrci kurvěj kult a chtěj zarábět těžký love, seru už asi na stopadesátou mega smrtící zbraň, seru na všechny ty patetický okamžiky a seru na teploušskej První řad. Ocitl jsem se ve víru nostalgie, srdce mi plesalo při pohledu na klasický souboje hvězdných lodí a světelných mečů. Efekty, kostýmy, hudba - prostě paráda. Nemá to takovej šmrnc jako předešlý díly, ale mně to je fuk. Síla se probouzí jsem zhlédnul třikrát a opět jsem se bavil. Trochu očekávám, jak by mohl vypadat další díl, ale pokud z Chewbaccy neudělaj nezávislou transku, tak už teď vím, že z principu dám 5*. Btw BB8 je asi nejroztomilejší věc na světě. ()

kaprson 

všechny recenze uživatele

Před premiérou VIII jsem po 2 letech mrknul na VII, která mě v r.2015 slušně řečeno pramálo potěšila, a přiznávám, že v mé lebkovně došlo k její částečné "rehabilitaci" - stále mi vadí zásadní problém přehnaných schopností necvičené Rey, nelíbí se mi digitální Snoke, který jak kdyby vypadl z Pottera, a okatě okopčený děj s omletým motivem Hvězdy smrti (potřetí za poslední 4 díly !), když mohli vymyslet funglovku. Nebýt těchto minel, dal bych 3*, protože to odsýpá, humoru je tak akorát (a není tak trapný/nemístný jak často v VIII) a akční scény se povedly solidně. Líbily se mi triky bojových sekvencí, které připomínají časy modelové "váhy a hmatatelnosti" původní trilogie víc než příliš digitálně vyhlazené prequely. Působivé jsou některé výjevy - reminiscence pádu Impéria, jako ruiny popadaných křižníků, roztavená helma DV apod. Původně jsem měl velký problém s Kylem, ale napodruhé mi přišla tato postava zajímavější a s potenciálem do dalších dílů, ovšem jen pokud s ní pokračovatelé příhodně naloží. Bohužel 3 nové kladné charaktery na mě neudělaly dostatečně silný dojem, aby si mě některý získal, nicméně v tomto díle jsou snesitelné (což ovšem není mnoho). Finální vypořádání s Hanem Solem (scénu na mostě) jsem napoprvé považoval za hodně mizerný způsob rozloučení s oblíbenou postavou, teďka se k tomu nestavím až tak odmítavě, pořád si ale umím představit lepší "ukončení kariéry" starého pašeráka. I tu rozšlápnutou mandarinku jsem napodruhé "zbaštil" bez nakyslého výrazu v ksichtě. "Roztomilý" robůtek se dá. Jo a bavily mě Chewbaccovy posuňky. ()

MasterD 

všechny recenze uživatele

Mějte na paměti, že recenzi píšu v březnu 2018 po shlédnutí The Last Jedi a po přečtení mnoha mnoha recenzí na oba filmy. Na Force Awakens se mi líbil způsob uvedení Rey do univerza mezi veterány jako je Han Solo nebo Leia. Hledání Luka Skywelkera se po krátkém rozmyslu také zdá jako dobrý tah, přece aby měly nové postavy dostatek prostoru. Jako zarytého fandu Star Wars a scifi mně ovšem mnoho věcí ihned bilo do očí, a to zejména schopnost Rey (jako Mary Sue) ihned a perfektně ovládat sílu (ještě mnohem mocněji než vyvolený Anakin). Že Rey jen tak náhodou najde Milenium Falcon na Jakku, který ihned poté najde po tak dlouhé době Han Solo, je už ovšem pořádná blbost. Ale dobře. Druhá část filmu už mi přišla opravdu jen pohádkově Disneyovská, kde scénáristé nepochopili vědecko fantastické univerzum Star Wars. Zničení všech 'planet nové republiky' zároveň skutečně vůbec nijak nedává smysl, a rychlosti přemisťování hrdinů na planetě Starkiller, kde jsou Phasma, Kylo i veškeré další ovládací prvky jen pár stovek metrů od sebe, to je ještě větší blbost. Disney chtělo také z filmu udělat spíše komedii, která se díky vtipům Hana Sola daří, ale jinak jen starším divákům bije na oko. Je ovšem pravděpodobné, že se jim díky tomu povedlo zacílit na zcela novou generaci budoucích fanoušků Star Wars (jelikož to jsou ti, kteří na původní sérii ani prequelech nevyrostli, a tak jim nově nastavená pravidla přijdou normální). Po závěrečné scéně jsem se těšil na Posledního z Jediů, ale snad kvůli změně režisera se moje očekávání téměř nevyplnila. Mám za to, že takové legendě jako Star Wars by se zaslouženě mělo před natáčením věnovat mnohem více času, aby mohl vzniknout film hodný jeho jména. Za sebe hodnotím Force Awakens jako mnohem horší i než kterýkoli z prequelů. 28% ()

Jacccob 

všechny recenze uživatele

SW jsem měl vždycky rád, ale oddaný fanoušek, který musel mít doma pět světelných mečů rozhodně nejsem. Možná proto jsem z premiéry nového filmu nedělal velkou věc, prostě jsem přišel do kina a užil si film, nic víc. Abramsův styl se mi velice líbí, nové tváře také neurazí, jen ten Kylo Ren mě po sundání masky neskutečně iritoval. Spousta věcí mohla určitě být pojata lépe, ale vzhledem k obrovské fanouškovské základně a přímo hvězdným očekáváním od nich to dokážu abramsovi odpustit, mohlo to také dopadnout daleko hůř. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

V zásadě remake čtyřky, který má vedle schopného režiséra k dobru především mnohem, ale mnohem lepší hereckou sestavu (jak co se schopností, tak charismatu týče) a vyloženě trpí ve chvílích, kdy se na plátně k úlitbě fanouškům promenáduje "stará garda" (teda krom Forda, že jo, který si naopak každou vteřinu suverénně krade pro sebe). ()

lepik 

všechny recenze uživatele

Pod křídly Disney ze s původně Jediských nadupaných Light Sabers stal laser sword, se kterým může máchat opravdu každý kok*t, který ho vezme do ruky. Katastrofa. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Sila sa prebudila, Daizy má nádherné lýtka, Adam Jazdec je tak škaredý až ma baví a Harrison to ustál aj napriek nebezpečne blížiacej sa stovke. Dostal som spokojný a veľmi slušný náklad sobotnej popoludňajšej zábavy ala J.J.A. Vlastne nemám ku tomu čo dodať. Proste ma to bavilo, možno aj najviac zo všetkých Hviezdnych vojen, ktoré som doposiaľ videl. Tak nech Vás sila sprevádza. ()

The.Splash 

všechny recenze uživatele

Nejvíc star warsový film z celé ságy? Za mě určitě. Abrams tu kloubí to nejlepší ze všech epizod ságy a zároveň se vyvarovává jejích chyb. Máme tu příjemný pocit z prozkoumávání galaxie a cítíme obrovskou osudovost postav. Postavy tu hrajou prim a máme tu celý ansámbl skvělých charakterů. Postavy z původní trilogie tu spolu s těmi novými mají všichni dost prostoru a i když se to nezdá, dokáží i utrhnou nějaký ten kus filmu pro sebe. Máme tu star wars film, který po 40 letech je konečně tím, čím star wars filmy vždycky chtěly být, ale vždy tomu něco chybělo. Vážnější velkolepou space operou s důrazem na postavy. ()

Alojs 

všechny recenze uživatele

Přeopatrný prefabrikát bez jakékoli identické vůně. Kdyby se nejednalo o Star Wars, bylo by zdejší hodnocení jistě jiné. Nižší. ()

Hexa 

všechny recenze uživatele

Nemohla jsem si pomoc, ale při scéně, kdy Rey porazila v souboji světelných mečů trénovaného Jedyho, jsem propukla v hurónský smích a jakákoliv (byť malá) vážnost filmu spadla pod nulu. Jedna hvězda za Han Sola. ()

1mara2 

všechny recenze uživatele

Kdybych to hodnotil jako samostatnej film, řeknu dobrý, slušný sci-fi. Ale já to musim hodnotit jako Star Wars a to bohužel nesahá svým původně i dodatečně natočeným předchůdcům ani po kotníky. Slabej příběh, klišé až směšný momenty, necharismatický záporáci (celkově jednoznačně horší a míň zajímavý postavy, což se dalo čekat) a ani celková výprava a prostředí na mě prostě nedejchnou tak jako v předchozích dílech. Ne, Star Wars pro mě začíná a končí 1. a 6. dílem. Tohle nedokázalo dobře navázat a budu to stavět jako uplně odlišnej film. ()

jayman 

všechny recenze uživatele

Sám sebe sa čudujem, že dávam tri Hviezdnym vojnám, ale nemôžem dať viac filmu, pri ktorom ma okamžite napadne "slabé." Veru, pre mňa sklamanie, Epizóda 1 je v mojich očiach desať krát lepším nakopnutím série (aj keď je pravda, že Ep1 bezvýhradne milujem.) Presne ako niekto napísal, toto je pilot k niečomu, bez nálepky SW by to bolo asi celkom dobré ale bez nálepky SW by o to takmer nikto nezakopol. S veľkou značkou prichádza veľká zodpovednosť a tento film nedokáže nadchnúť. Najväčšia výhrada smeruje k Johnovi Williamsovi, ktorý namiesto toho, aby zrecykloval známe motívy, ktoré všetci poznáme a milujeme, stvoril hudbu, na ktorú si už dnes ani nespomeniem. Najlepšie momenty celého filmu boli vstupy starých známych postáv a uznajte - na tom SW7 nemôže stáť. ()

Kenoth 

všechny recenze uživatele

Star Wars: Epizoda VI - Síla se probouzí ... Star Wars: Epizoda VII: Síla se protahuje a dává si rozcvičku ... Star Wars: Epizoda VIII: Síla se sprchuje a čistí si zuby ... Star Wars: Epizoda VIX: Síla lehce posnídá a odchází do práce ... ()

Kutkey 

všechny recenze uživatele

Scénaristicky obsáhlé, vtipné, zajímavé charaktery, zajímavé prostředí, takhle nějak jsem si to představoval. Ten kdo se v tom snaží hledat chyby opravdu jen vaří z vody. Jeden z nejlepších dílů, srovnatelný s epizodami III a V. Kdo si myslí, že tomu něco chybělo, ať si pustí všechny díly Star Wars znovu a srovná je, tento díl patří opravdu k vrcholu tvorby. Nejvíc se mi líbilo jednotlivé protínání nového dílu s těmi starými, které se děje po celý film, někdy musí být divák opravdu pozorný, aby si toho všiml. ()

matab 

všechny recenze uživatele

Po deseti letech se opět vracíme zpátky do předaleké galaxie. A to v opravdu velkém stylu. J. J. Abrams opět dokázal jak dokáže skvěle zpracovat látku sci-fi. Síla se probudila a patří mezi nejúspěšnější filmy celé ságy. Podle mě nejlepší Pomstu sithů nepřekonal, ale bezesporu patří k nejúspěšnějším dílům jako Impérium vrací úder. Nejdříve by měla přijít pochvala, pak kritika. Vizuálně je to opravdu nejsilnější snímek, režisér si s ostatními tvůrci krásně vyhrál na kostýmech, zbraních, lodích a všem možném. Nádherná plejáda ras, ať si kdo říká velice povedený meč Kyla Rena. Dvě skvělé nové hlavní postavy, tedy Rey a Kylo. K nim nemám nejmenších výhrad, i vzhledem k tomu do jaké rodiny patří. U nového negativní postavy je krásně zpracován boj mezi dobrem a zlem a pak jeho poslední čin vygraduje příběh. Co také kvituji je skvělé hláškování Hana Sola se Žvejkem a překvapivě se mi někdy líbili i hlášky Finna, který mi jako nová hlavní postava příliš neseděl. Nová zbraň byla také velice dobrá a konečné vyvrcholení s Lukem se také velice povedlo. Především souboje na zasněžené planetě patřily k TOP scénám v celém filmu. Pokud se přesunu do kritiky. Určitě mě mrzí, že téměř vůbec se nevěnoval příběh Nové republice o které nevíme z hola nic. Vlastně není tu jasně vidět souboj mezi prvním řádem a Novou republikou, jen doufám, že se více odkryje v dalších snímcích. Úplně se mi nelíbilo, že opět vznikla veliká stanice/zbraň, která ničí světy/soustavy, až moc to připomínalo Hvězdu smrti. Velice mi chybělo, že třeba nebyl aspoň krátký sestřih k 30 letům co se stalo od Návratu Jediho po počátek nové ságy. Celkově hodnotím film velice pozitivně a bezesporu jde o nejlepší počin roku 2016. ()

Sidarius 

všechny recenze uživatele

Tak po dlouhých letech tu máme pokračování mé nejoblíbenější filmové ságy a musím říct, že takto rozpolcený jsem u hodnocení filmu ještě asi nebyl. Po zveřejnění záměru natočit pokračování jsem se toho celkem solidně obával, ale po zjištění, že to bude točit JJ (a díky tomu, že nový Star Trek se mu tak neuvěřitelně povedl) jsem se začal těšit a čím blíže to bylo, tím více. Z půlnoční premiéry jsem ale odcházel dost rozpolcený. Jsou věci, které se velice povedly - ať už to je řemeslná filmová práce (méně CGI bylo znát a je velká škoda, že tomu tak nebylo již v Epizodách I - III) , tak odkazy na původní trilogii (které byly místy možná až přehnané, ale OK). Spokojen jsem i s herci a jejich herectvím, byť je pravda, že u Kylo Rena byl ten kontrast před a po sundání masky možná až příliš velký (a při vzpomínce na "temného Anakina" prostě bledne, ale možná to byl záměr ho takto udělat, protože je vlastně *SPOILER* pokoušen opačným směrem :-D */SPOILER*). Rozhodně nejvýraznější postavou byl Han Solo, který dostal až překvapivě moc prostoru, a je to dobře, protože scény s ním rozhodně film posouvají nahoru. Ale i nové postavy fungovaly a do světa zapadly až překvapivě hladce. Vizuální orgie už dneska každý tak nějak očekává, a také se dočká (kreace Falcona na planetách jsou moc povedené, ale už jsme o nich věděli z traileru, takže tak neohromí). Jsou ale bohužel i věci, které se nepovedly vůbec. Tak zaprvé mi tam chybělo napětí a překvapivé a osudové momenty, které hlavně ve starých Star Wars vždycky dominovaly. Tady všechno tak nějak dopředu víte a překvapivá zjištění se postupně dozvídáte tak nějak mimochodem, takže vás to ani neohromí (trochu prostoru pro tajemství ještě ale zůstalo do dalších epizod, tak snad se to spraví). Stejně tak neohromí ani závěr finální "hvězdné" bitvy, protože to proběhne také tak nějak mimochodem na pozadí jiných (emočně silnějších) událostí. Přitom doteď u finále IV cítím velmi silné emoce, a to je má největší výtka k novým Star Wars, které silné emoce prostě postrádají. Vyvolaly je ve mně jen úvodní titulky (a to silné) a pak příchod a odchod Hana Sola. Vše ale člověk tak nějak čeká dopředu (a to nejen proto, že VII je moderní klon IV), takže to asi ani žádné velké emoce vyvolat nemůže, včetně úplného závěru filmu, a to je velká škoda. No asi to dopadne tak, že na to do kina půjdu ještě jednou, musím to totiž pořádně vstřebat, ale zatím je to nadšení z některých scén a prvků smíchané se zklamáním z celku... PS.: Po druhé projekci (tentokrát 2D) se mi sedmý díl líbil o dost více, než při první, takže to přikládám za vinu příliš velkým očekáváním při první projekci a přidávám pátou hvězdu ;-). ()

Bobstein odpad!

všechny recenze uživatele

Georgi co jsi nám to provedl? Nechat své celoživotní dílo napospas mrchožroutům z Disney! Jsem zarytý fanoušek jak filmů tak expandovaného univerza a včerejší premiéra byla pro mě pohřbem mé životní lásky. The Force went to sleep ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama