Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 4
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (2 421)

Ainy 

všechny recenze uživatele

S VenDulin85 jsme se v kině shodly, že větší ucho, než byl hlavní představitel Kylo Rena, snad už vybrat nemohli. Neseděl mi tam. Tu masku si neměl vůbec sundávat ... člověk tak lehce pozbyl nabytou představu o superzlém temném rytíři. To bylo zhruba vše, co bych filmu vytkla. Dále už převažují klady. Poklona nejen režisérovi, ale také skladateli Johnu Williamsovi za složený soundtrack. Je fajn vnímat tak skvělou hudební linku spolu s příběhem, kde velice příjemným dojmem převažovala poctivá filmařina nad počítačovými zrůdnostmi. Jsem nadšená z té přirozenosti. Napětí a perfektní akční scény střídal humor, kdy se rozesmálo celé kino. Do něj jsem šla trochu nesvá a vycházela jsem okouzlená. Dokonalý návrat do hvězdného dobrodružství. ()

tron 

všechny recenze uživatele

68%. Ako dieťa som na Star Wars vyrastal, preto je paradoxne, že sa za žiadneho odborníka naň nepokladám a hoci sa mi páčili skoro všetky diely a rip-offy (áno, aj Ewokovia alebo teda aspoň jednotka, dvojka nestála za nič), nemôžem s čistým svedomím tvrdiť, že by šlo o nejaké extra premakané srdcovky. Preto ma Epizóda VII do značnej miery nechala chladným a vlastne sa mi ju ani príliš nechcelo pozerať. Občas je to prílišné digitálne svinstvo (Andy Serkis, to ako vážne?), ale inak ide o fajn oddychovku s famóznou ostrovnou koncovkou a nečakanou smrťou istej postavy. Kino Považan NMnV 2015 ()

Reklama

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Rok 2015 se nesl v duchu oživování filmových kultů, vše to začalo Jurským světem, který paradoxně (pro mě) dopadl naprosto katastrofálně (upřímně doufám, že netalentovaný CGI imbecil a rutinér Trevorov nedostane šanci stejně zšavlit i Star Wars), trošku lépe (ale stále žádná velká sláva) na tom byl Termouš, a to nejlepší nakonec Star Wars. Abrams potvrdil, že je režisérská špička, a taky že miluje film ... a opravdu hodně miluje Star Wars. Tam kde prase Trevorovova kalibru nacpalo automaticky CGI té nejhorší kvality (zdravíme těžce pracující Indy), tam Abrams hledal i ten poslední způsob, jak použít praktický efekt (které nikdy ... NIKDY nezestárnou), a narozdíl od Trevorova to umí i s CGI a pečlivě si hlídá, aby bylo pečlivě naklíčováno a "vyleštěno". Taky zde narozdíl od Jurského světa naprosto skvěle funguje faktor nostalgie, kdy budete neustále jak na jehlách (pokud bych měl použít oblíbený obrat, že nostalgie z nových Star Wars doslova stříká, tak bych se nebál použít spojení nostalgický bukakke rekord). No, opravdu se těším na Rogue One a další kousky z tohoto universa ... a vy byste měli taky ! *persuade* ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Je to doják. Hlavně díky starým známým, kteří se vracejí s velkou chutí, ale nezklamává ani nová generace. Boyega hláškuje jako o život, Driver budí respekt, Isaac je už po dvou scénách totální borec… no a Daisy Ridley si jasně urvala titul „herecký objev roku“. Star Wars tak zůstávají ságou o postavách, jimž ohromně fandíte, a díky Abramsovi jsou navíc i brilantně dynamickým blockbusterem, u kterého se nejde nudit. Paradoxně je to ale i jejich jediná velká slabina, těch 132 minut totiž uběhne hrozně rychle a třeba vykreslování posledních tří dekád zabere tolik času, že se nestihne pořádně řešit ústřední konflikt s „novou Hvězdou smrti“. Epizoda VII tak v tomhle směru zůstává těžkou kopírkou čtyřky. Veškeré planetární šarády se tu ale bohužel dějí dost mimochodem, pročež mívají komorní scény výrazně navrch. Na jednu stranu je dobře, že se na postavy hledělo víc než na spektákl. Na druhou stranu tu ale zkrátka není ideální balanc, který by z nových Star Wars udělal geniální popcornový zážitek. „Jen“ se famózně otevřela nová trilogie. Což ale k fandovské spokojenosti samozřejmě stačí! (9/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Závidím všem, kteří viděli regulérní sedmou epizodu. Já viděl "pouze" nostalgií podbarvenou upravenou prvn... Ehm, čtvrtou. Naštěstí vesměs k lepšímu. Abrams je totiž lepší filmař než Lucas a má kliku i v tom, že mu George nepsal dialogy. Navíc Boyega, BB-8 a především Keira (i když tvůrci tvrdí, že se jmenuje Ridley) to táhnou již nyní lépe, než jak to kdy dokázala v mládí necharismatická dřeva Hamill s Fischerovou, potažmo C-3PO. O Fordovi to samozřejmě neplatí; táhl to minule a táhne to i nyní. Platí že první polovina lepší té druhé, kdy to částečně ztratí tempo (zbytečná pasáž s pašeráky) i tah kvůli neustálému fanouškovskému vlezdoprdelkování v každé druhé vteřině stopáže (na úkor času, kdy se mohlo objasnit více kolem nové mytologie) a z prstu vycucané jakože osudovosti. Prequelová trilogie uspěla minimálně (resp. jedině) v tom, že představila živoucí vesmír, kde jsou tisíce ras a zájmů. Tady je to krok zpět; opět jsme čistě v pustinách a případné zničení „jakési planety kdesi ve vesmíru“ nemá absolutně žádný dopad na nic a na nikoho. Přesto nesporně poctivý kus filmařiny, na který se výtečně dívá. Speciálně pak v momentech, když se nebojí vystoupit ze stínu původní trilogie a začne vrhat svůj vlastní stín. Takových momentů je sice pohříchu málo, ale jsou tam a kvůli nim to stojí za to. Tak snad to vyjde za dva roky u osmé epizody, která už třeba nebude pouze uctivě upravenou druho... Ehm, pátou. ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • V den premiéry snímku (tedy 18. prosince 2015) vyšla i novelizace "Star Wars: The Force Awakens" od Alana Deana Fostera. (P. J. D.)
  • Film nebol natočený v 3D, ale do 3D bol prevedený v postprodukcii. (Lucasion)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama