Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 5
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Zajímavosti (161)

  • Severoamerické tržby byly 936,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 2071,3 mil. (NIRO)
  • V dubnu 2016 byla v aukci vydražena kožená bunda Hana Sola (Harrison Ford) za 191 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • J.J. Abrams chtěl, aby byl Hvězdovrahem zničen Coruscant. To mu ale Lucasfilm nedovolil, a tak byla zničena jenom divákům neznámá planeta Hosnian Prime. (OGON)
  • Stíhačky TIE speciálních jednotek Prvního řádu (TIE/sf space superiority fighter) jsou silně vylepšené verze dříve používaného modelu TIE/LN. Oproti svým předchůdkyním mají odpalovač řízených střel (možno nabít třaskavými střelami, mag-pulzními raketami či protonovými torpédy), zadní dvojhlavňový laserový kanón, štíty, hyperpohon, pozici pro střelce, který mohl ovládat příďové i záďové zbraně, aby se pilot mohl plně soustředit na let, a dokonce podporu života, aby piloti nemuseli za každých okolností nosit skafandr, byť je piloti stále používali, vzhledem k možnosti, že budou nuceni se ve vesmíru katapultovat ze stíhačky (v některých příbězích, především v Legendách, neměly stíhačky TIE ani vystřelovací sedadlo). První Řád je vyvinul na základně Thrawnova TIE Defenderu ze seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014). (vojtaruzek)
  • V této časové ose bylo Galaktické Impérium po Bitvě o Jakku prakticky rozpuštěno Galaktickým konkordátem pouhý rok po Bitvě o Endor, dokud z jeho popela nepovstal První Řád. V původní časové ose Star Wars (Legendách) sice došlo bezprostředně po Bitvě o Endor k jeho fragmentaci, ale konflikty s Novou Republikou pokračovaly, například pod vedením Admírála Thrawna (Thrawnova Trilogie) či Ysanne Isard (Série "X-wing"), a to až do roku 11 ABY, tedy 7 let po Endoru, kdy došlo k jeho kolapsu. Natasi Daala a Gilad Pellaeon jej následně částečně obnovili ve Vnějším okraji galaxie. Tomuto útvaru se začalo říkat Imperiální zůstatek. V roce 19 ABY byl následně uzavřen mír s Novou republikou. Impérium se při invazi Yuuzhan Vongů dokonce přidalo do Galaktické aliance a v různých podobách (Felovo Impérium, Sithské Impérium – po puči Darth Krayta mezi roky 130–138 ABY a Impérium v Exilu) přetrvalo až do roku 139 ABY, konce časové osy Expandovaného univerza (vyjma krátkého komiksového příběhu z roku 140 ABY), kdy bylo součástí Triumvirátu Galaktické federace, spolu s Galaktickou Aliancí (přesněji jejím zůstatkem) a Novým Řádem Jedi. Tento rok také došlo k úplnému vymýcení Sithů. V Galaxii konečně zavládl trvalý mír. (vojtaruzek)
  • Původně měl být příběh založen na nerealizovaných scénářích George Lucase pro Epizodu VII. Šéf studia Disney Bob Iger, Kathleen Kennedy a Alan Horn se rozhodli scénáře (pro epizody VII, VIII a IX) odkoupit a slíbili Lucasovi, že z nich bude nová série vycházet. Lucas se měl stát po odkoupení Lucasfilmu konzultantem studia. Z jeho nápadů ale nakonec sešlo a vznikl úplně nový scénář. Bob Iger odůvodňoval rozhodnutí tím, že scénář pro Epizodu VII od Lucase mu přišel příliš odlišný od předchozích filmů a chtěli udělat něco více tradičního. Po premiéře filmu Lucas neskrýval své zklamání. (Kinofil)
  • Ve filmu si můžeme všimnout, že světelný meč Kyla Rena (Adam Driver) jakoby plápolá. Je to tím, že Kylo použil do svého meče poškozený krystal. (LostRyba)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 2015 v Los Angeles. (Varan)
  • Natáčení probíhalo od 16. května do 3. listopadu 2014 ve státech Irsko, Spojené arabské emiráty, Anglie, Skotsko, Kalifornie a Nové Mexiko. (Varan)
  • Droida BB-8 ve skutečnosti tlačil po speciální kovové konstrukci člověk, který byl celý oblečený v zelené. Prach, který se tolikrát při přesunu BB-8 rozvířil, nezpůsobil droid, ale chůze člena štábu, jehož stopy byly digitálně odstraněny. (UncleMorty)
  • Jméno záporné postavy Kyla Rena (Adam Driver) vzniklo ze jména hlavní záporné postavy Kybo Ren ze seriálu Droids (od r. 1985), který se Star Wars úzce souvisí. (P. J. D.)
  • John Boyega původně hrál postavu Finna se svým přirozeným britským přízvukem, ale J.J. Abrams měl pocit, že se k postavě nehodí. Boyega tedy přešel na americký přízvuk. (P. J. D.)
  • Stormtrooper TR-8R nazve Finna (John Boyega) zrádcem, v originále „traitor". Pěšákovo jméno se čte stejně, tudíž se jedná o slovní hříčku. (P. J. D.)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama