Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Monumentální historická freska o tom, jak "komediální" dimenze vztahu k lidem a světu někdy dokáže pohnout dějinami. Odehrává se v době, kdy vrcholí Hideyoshiho tažení za sjednocení Japonska. (Eiga-sai)

Recenze (8)

Pulper 

všechny recenze uživatele

Inspirované skutečnou událostí to je, ale jen do určité míry. Pravda je, že hrstka mužů klanu Narita na hradě Oshi odolávala vojsku vedenému Mitsunarim Ishidou (vazalem Hideyoshiho Toyotomiho) tak dlouho, dokud nepadl hrad Odawara jejich pánů z klanu Hojo. Jinak si filmaři vymysleli plno vlastních postav, dějových zápletek a různých taktik obránců. Nic proti tomu. Exteriéry jsou překrásné, bojové scény dobré, heroizace obránců trapně prvoplánová :-) Pošahaný vůdce obránců nemá chybu. Machiko Ono, která hraje mladou princeznu, je neskutečně, opakuji neskutečně sexy a být s ní někde sám, hned se na ni vrhnu :-) Film se nebere až tak vážně a je prokládán více či méně vtipnými scénami, což taky potěší. Nicméně celkově průměr. Originalita prakticky žádná a na tak dlouhý film není ani mnoho zapamatovatelných scén. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Velmi výpravou bohaté a velmi neobvyklé dějem. Hrdinský odpor 500 samurajů proti 20 000 obléhatelům s malou pomocí rolníků je zajímavě podán a některé pasáže jsou skvělé. Není to typický samurajský film, což společně s dlouhou stopáží je místy hůře stravitelné, ale je to rozhodně originální, herci jsou charismatičtí a i humor se najde. ()

Reklama

Oshinobi 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě podaný hrdinský epos, o trošku trhlém a nevšedním, a na první pohled podceňovaném samurajském pánovi, který vtáhne do děje. Nechybí akce, bitevní prostředí a krásné kostýmy a další prvky japonské kultury. Kdo chce historicky i tematicky navázat, doporučuju se mrknout i na Sekigaharu, odehrávající se v době (1600), kdy dobývání Japonska po Hidejošiho smrti převzal Tokugawa Ijeasu. Neméně kvalitní kousek.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice mi chvilku trvalo, než jsem se v Toyotomiho velitelském štábu zorientoval, ale jakmile armáda přitáhla k hradu, bavil jsem se výtečně. Nemám sice ponětí, jak obléhání hradu Oshi probíhalo a japonské bojové taktiky či vůbec dějiny mi také mnoho neříkají, ale to, co jsem viděl, mě uspokojilo, protože Japonci tady evidentně nešetřili. Překvapila mě i přítomná míra vtipu. Jindy by mi přišla nepatřičná, ale lorda Nagu nejde nemilovat a jeho tanec na loďce byl prostě boží. Neurazili ani další z herců a Nana Eikura v roli pricezny byla k sežrání. 75% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Maximum, protože: Bláznivý charakter správce hradu Nagachika Narita je něco, co se jen tak nevidí a jeho rýžový tanec je dokonalý. Miluji chvíle, ve kterých si protivníci dokáží vážit jeden druhého (připomínalo mi to maličko Kurosawu a jeho The Hidden Fortress). O filmu jsem nic nevěděl a do samotného závěru netušil, jak dopadne. Film je pro mě dalším střípkem do historie (Šóguna znám zpaměti, Nobunaga Kontseruto jsem viděl včera). Varování: Toto není typická mlátička ani vyloženě strategický film, ale spíš pomalu plynoucí "obléhací" film s občasnou akční vložkou. ■ P.S. Pulper špatně uvádí jméno herečky, která hrála princeznu Kaihime. Hrála ji Nana Eikura. ■ Trailer https://m.youtube.com/watch?v=3Zv5g6L364o ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Původním záměrem bylo vydat film 17. 8. 2011. Důvodem odsunutí vydání byly obavy filmařů z kritických ohlasů veřejnosti za použití bojové strategie "útok vodní metodou". Ta se ve filmu objevuje coby vrcholný strategický tah obléhatelů. Lidem by z pohledu tvůrců mohla připomínat ničivé následky vlny tsunami a zemětřesní v Tohoku z roku 2011, které si samo o sobě vyžádalo nad 300 000 lidí bez střechy nad hlavou. (Conspi)
  • Autorem eponymní knižní předlohy je japonský spisovatel Ryô Wada. (Conspi)

Související novinky

EIGA-SAI 2017: 10. festival japonského filmu

EIGA-SAI 2017: 10. festival japonského filmu

15.02.2017

Pod titulem "Jak se smějí Japonci" představí jubilejní 10. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGA-SAI 2017 snímky nejrůznějších žánrů, jež všechny spojuje pro Japonsko typický vztah k… (více)

Reklama

Reklama