Reklama

Reklama

Derren Brown: strach a víra

(pořad)
  • Velká Británie Derren Brown: Fear and Faith
Mysteriózní / Psychologický / Reality-TV
Velká Británie, 2012, 2x45 min

Obsahy(1)

Derren Brown představí experiment zaměřený na odstranění lidského strachu za pomoci velmi silného léku. Dokáže však jeho účastníkům skutečně pomoct vyřešit jejich problémy?
Ve druhé části tohoto speciálního pořadu zkoumá Derren Brown psychologii náboženské víry. Může pomocí síly sugesce obrátit ateistu na víru? (oficiální text distributora)

Recenze (9)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dvoudlný pořad, ve kterém se Derren snaží demonstrovat vliv psychologie na naše pocity a víru. V první epizodě si vezme skupinku dobrovolníků trpících nejrůznějšími fobiemi a pod záminkou, že natáčí dokument o léku, který má člověka oprostit od strachu a úzkosti, je nechá pilulky testovat. Ačkoliv je pravda taková, že se jedná pouze o placebo, většina účastníků na sobě okamžitě pozoruje změny a je schopná díky zázračné pilulce překonat svou fobii. Druhý díl se zabývá tím, jak lze racionálnímu člověku psychologickou manipulací vštípit víru v boha a donutit ho hledat symboliku tam, kde není. Těžko říct, jestli je to vše skutečně jedna velká reality show, jak tvrdí Derren Brown, nebo jestli se v některých částech objevují speciálně najatí herci, nicméně ať už je tomu jakkoliv, mě Derrenovy show baví. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Je prakticky nemožné (resp. "masivně nepravděpodobné"), aby si ani jeden z účastníků první části nevšiml toho, že roli "vědce" si zde zahrál stejný člověk jako v Heistu. Nechápu, jak mohlo dojít k takto školácké chybě, která zpětně kompromituje celou Derrenovu kariéru (anebo nad ní minimálně vznáší významný otazník), protože pokud to bylo nahraný tentokrát, není důvod věřit tomu, že to kdykoli předtím nahraný nebylo. ()

seneki 

všechny recenze uživatele

Derren Brown je znalcem našeho podvědomí a ví jak na něj. První díl poukazuje na účinek placebo efektu na skupinu lidí, kteří mají různé problémy (tréma, úzkosti, strach z výšek). Díl druhý se věnuje náboženství a náš hostitel nám na nevěřících subjektech ukazuje, jak navodit ty samé pocity, které zažívají náboženstvím zmanipulovaní lidé a vysvětluje kroky, jimiž toho docílil. ()

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Apokalypsy, i tentokrát mám problém předně s etickým zacházením s jednotlivými účastníky a následně se znovu obávám, jestli všechno není točené pouze pro potřeby televizní show. Obzvlášť u první dílu, kdy opět vybraní jedinci nepůsobí věrohodně a všechno klape, jak by vlastně mělo. Přitom si troufám tvrdit, že problematika placeba je přece jenom trochu víc ošemetná. Jako by chtěl Derren divákům předložit, jak psychologie vlastně funguje v praxi, a aby toho docílil, demonstruje to na experimentech, které spějou do cíle podle ideálních představ (pokud A, tak prostě B). A aby si pojistil, že výsledek bude opravdu podle očekávání, raději si najme osoby, který mu k tomu dopomůžou, aby náhodou nedošlo k selhání. Druhý díl jsem si překvapivě i přes počáteční lhostejnost k danému tématu užil mnohem více, protože Derrenovi prostě interakce s diváky funguje na výbornou, má charisma a ví, jak lidi mimo jiné pobavit. A tentokrát už je mi jedno, jestli jde o podplacený kompars nebo o skutečné obecenstvo. On je zkrátka na lidskou mysl machr, jenom se nám možná tak trochu zaprodal, toť vše :-) ()

1Legend1 

všechny recenze uživatele

První část: Vidět toho chlápka, jak stojí na hraně mostu s roztaženýma rukama bylo dechberoucí, stejně tak jako když Katie na závěr zpívá před publikem. Druhá část: Trochu méně záživná, ale s neméně zajímavou myšlenkou. Derren přesně potvrdil moje představy o víře a je to až k neuvěření, jak dokáže zmást pomocí jednoduchých praktik najednou ateistu, aby vůbec připustil, že něco takového existuje. Výborná práce Derrene. ()

Mirešák 

všechny recenze uživatele

Ano, u kouzelníka člověk nemá jistotu, jestli v údajném dokumentu taky trochu nepodvádí. Nicméně tady mu celkem věřím... protože mě to činí šťastným :-) ()

Reklama

Reklama