Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr (J. Čenský) je mladý horolezec, který právě prožívá trauma z tragické smrti svého staršího bratra na výpravě do Himálají. Přijíždí do Vysokých Tater, aby se dozvěděl od Filipa (R. Brzobohatý), tehdejšího vůdce expedice, jak se tragická příhoda udála. Domnívá se totiž, že Filip mohl jeho bratra zachránit, ale že byl zbabělý, neprokázal dostatek odvahy a dal přednost svému vlastnímu bezpečí. Tragická situace mu brání posuzovat věci racionálně a přes nabízenou pomoc psychologa, terapeuta i bývalé bratrovy přítelkyně (L. Šafránková) situaci vyhrotí. Vyprovokuje Filipa k výstupu na nebezpečnou horu právě ve chvíli, kdy se počasí začíná kazit… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha televizních filmů o minulým režimem snad nejvíce protěžovaném sportovním odvětví na obrazovce televize, totiž horolezectví. Hereckým zhmotněním horolezce je opět Radek Brzobohatý (což lze při jeho fyziognomii pochopit), méně už u ústřední postavy Jana Čenského, kterému se ten drsný horal nedá věřit, jeho herecký rejstřík je věru omezený a jeho tři grimasy těžko postihnou nějaký psychologický vývoj postavy. Munzar odvádí svůj (slušný) standard. Moskalykovi se nedá upřít opravdu povedená mizanscéna, prostředí Vysokých Tater je nádhera sama. Proto oku lahodí kamerové celky, které mizí až ve finální scéně výstupu na Jestřábí horu, kde kamera zabírá jen polodetaily a detaily dvou našich filmových horolezců, respektive částí jejich těl (ruce, boty, tváře...), trochu moc je tu vidět televizní přístup... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Celkem milé překvapení které jsem doposud vůbec neznal, nádherně nasnímané prostředí Vysokých Tater (Brnčalova chata), zajímavý scénář, možství kvalitních dialogů, trocha psychologie, jistá míra dobrodružsrví a velké množství známých herců a jejich velice dobré herecké výkony (hodně netradiční Čenský v roli téměř dokonalého psychouše apošuka, Munzar nebo Brzobohatý jako sympatáci). Doporučuji. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Průměrné dílo s nevyrovnaným hereckým obsazením, velmi průměrným scénářem a špičkovou Moskalykovou režií je zosobněním všednodennosti předlistopadové televizní dramatické tvorby. Úrovně, která se dnes často jeví jako snová. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, afektované a ukřičené herectví Jana Čenského by se snad dalo omluvit tím, že ztvárňuje psychicky labilního člověka, jenže mám pocit, že by to byl akorát alibismus, protože i takové role se lze zhostit bez toho, aby nám bylo při každém dalším hysterickém výlevu trapně. Nadprůměrné hodnocení, jež Jestřábí věži dávám, je tedy zásluhou všech ostatních. Obzvlášť Luděk Munzar a Radoslav Brzobohatý předvádí nejen na televizní poměry pěkné věci, scénář, který Ivan Hubač napsal pod jménem Hejna, zase přirozeně plyne a takřka nezáleží na tom, že všichni vědí, jak to celé dopadne. Antonín Moskalyk totiž za pomoci Ivana Kurze natočil závěr nesmírně napínavě, takže divák předvídatelnost rád promine. Dobré. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Průměrné drámo z prostředí horolezců. Skvělá Libuška, ale jinak škola v přehrávání, dokonce i Radoslav, od ostatních se to očekává...Luděk opět rozesmál. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Po filmu Medená veža(1970) další snímek jenž využívá nádhernou lokaci Tater. Ikdyž řekl bych, že oproti filmu z roku 1970 tady zůstává lokace záběrově málo využita. Film těží ze silnýho příběhu v němž se Petr(J. Čenský) nedokáže vyrovnat se smrtí svého bratra. Vše dává za vinu Filipovi(R. Brzobohatý). Velkým plusem jsou herecký výkony především Luďka Munzara, Radka Brzobohatého a kupodivu i Jana Čenského. Určitě jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů. Sice jde o takovej menší a celkem i málo známej film(soudě dle zdejšího hodnocení-jen 598 hodnocení) ale já mu klidně ty slabší 4 hvězdy dám. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dobře gradovaná inscenace, již od začátku je jasné, v čem bude spočívat pointa, ale na dynamičnosti to snímku rozhodně neubírá. Do kategorie "otřesné grimasy na zastrašování zlobivých dětí" bychom mohli zařadit skupinu asi deseti šklebů, které si pro kameru nacvičil Čenský. Vaculíkova etuda s flétnou též nepatří do zlatého fondu kinematografie.Vynikl Munzar, kterému bych asi dokázala uvěřit i to, že je víla Amálka. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

V tomto tv filmu byl Jan Čenský poněkud neklidný. Skoro jako starý Brůna. Není se co divit. Jeho bratr zařval na horolezecké výpravě v Himálají. A on měl na něj velkou citovou vazbu. Teď je nucen sledovat, jak se do jeho pietního pokoje v horském penzionu nastěhovali dva noví hosté a ten mladší z nich, Lukáš Vaculík, dokonce vyjíždí po dívce jeho zesnulého bratra. Libuško Šafránková, to jsi tedy k jeho bratrovi velmi neuctivá. Honza Čenský musí vyzvat na horolezecký souboj Radka Brzobohatého, kterého viní z bratrovi smrti, aby si na "prokleté" hoře, kterou nikdo nikdy nepokořil, vyjasnil pravdu za nevyjasněným úmrtím. Ještě než Čenský zešedivěl a dal se na moderování, uměl být i kvalitním hercem. A tady dokazuje, že je rovnocenným hereckým partnerem zkušeným kolegům, jakými tehdy byli Radek Brzobohatý a Luděk Munzar. Sice ustavičně vyšiluje, ovšem neměl jsem s tím problém. Majestátní Vysoké Tatry, respektive prostředí TANAP, se pěkně tyčí na pozadí psychologického dramatu. Antonín Moskalyk se režijně činil, jen ten Ivan Hubač ho v závěru moc scenáristicky nepodržel. Finální horolezeckou skobu zatloukl dost ledabyle a rozuzlení příběhu moc v úžas nepřivedlo. A příliš neoslnila ani vizuální stránka. Kdo má rád ty nejhnusněji nasnímané tv filmy, bude skákat do výšky osmitisícovky. A za minulého režimu protěžované horolezectví dnes působí  značně naivně a čistě archaicky. Jedná se o celkem snesitelný snímek s psychologickými prvky, co má s přibývajícími léty stoupající technickou a obrazovou nekvalitu, dobří  herci zůstali a příběh se nedá řadit k těm imbecilním. 6/10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, ale funkčné. Opäť raz klasická CS skola, kde sú chraktery hrdinov to najdôležitejšie. Určite máme aj väčšie tatranské klasiky, ale ja mám slabosť pre takýto oldschool filmový prístup... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná se nezbavíte pochybností, jestli Čenda náhodou těžce nepřehrává. Pravdou ale je, že tenhle film je napsaný hodně dobře a máloco v lidských vztazích by se opravdu nemohlo udát. Chybí opravdu akčnější scéna, ačkoliv tvůrci filmové hudby a kameraman dělali, co mohli, šplhání na konci je napínavé jako blázen a málokterý divák si vnitřně nepoloží otázku: tak shodí ten Petr toho Filipa nebo ne? Tušíte určitě, jak to dopadne, já navíc prozradím, že je tedy hodně mladá (a hodně pěkná) Libuška (přibližně v podobné době jako ve Svatební cestě do Jiljí), v maličko nesympatické roli i Lukáš Vaculík, ale všechny naprosto válcuje charakter Lůďův. A opilec Trávníček. Zvláštní film, stojí za to vidět. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímané prostředí Vysokých Tater. Hory jsou to opravdu majestátní. Ta horská chata, kde se skoro všechno odehrávalo mi přišla strašně známá. Měla jsem pocit, že jsem ji někde už viděla. Jestli to náhodou nebyla ta samá, kde točila Poledňáková svoje "Krokodýly". Radek Brzobohatý byl hodně uvěřitelný. Stačilo se mu podívat do tváře. Jeho rysy prostě patřily horolezci. Jan Čenský mohl být ještě bláznivější. Očekávala jsem, že se na té Jestřábí věži stane něco víc, něco, při čem budu mít nervy napnuté jako struny u kytary. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nemusel Jana Čenského a jeho nesympatické herectví, to samé platí i o jeho roli Petra v tomto jinak sakra kvalitním snímku z vysokohorského prostředí, který natočil zručný Antonín Moskalyk. Čenský tu hraje postavu, která se chová ukřivděně, ufňukaně a přehnaně afektovaně. Jeho bratr totiž zrovna našel ve skalách v Himálajích svoji smrt a Petr se s tím nehodlá smířit a obviňuje z bratrova úmrtí Filipa (Radek Brzobohatý), o kterém si myslí, že za bráchovu smrt může právě on, protože s ním nebezpečný výstup na horu absolvoval a že se na něj vykašlal, když se bratrovi stala nehoda. Děj se odehrává ve Vysokých Tatrách, kam přijíždí psycholog se svým synem, aby Petrovi pomohl....Nebýt zmíněné a zrovna i hlavní postavy Jana Čenského, jehož utrápeného výrazu a ukřičených gest jsem měl už plný zuby, rozhodně snímek oplývá parádní atmosférou s psychologickou rovinou, s ostatními vesměs kvalitními hereckými výkony. Velké plus spatřuji v hudbě Ivana Kurze a kameře Vladimíra Lorence. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Šlo to. 1)  31letý scenárista Ivan Hubač (ano, syn Jiřího Hubače) napsal trochu toporný příběh, který pak dostal do ruky režisér s mírným sklonem k melodramatu 54letý Antonín Moskalyk. Výsledek je nabíledni. Průzračná zápletka v očekávatelném ději a předem jasná pointa._____ 2)  52letý Radek Brzobohatý (Filip) i 51letý Luděk Munzar (psychiatr) podávají své standardní dobré výkony. Fešácký 23letý Jan Čenský (hlavní postava Petr) sice trochu přehrává, ale sluší mu to stejně jako 39letému Miroslavu Středovi (člen horské služby) a 22letému Lukáši Vaculíkovi (psychiatrův syn). Za herce přidávám hvězdičku._____ 3)  Všichni členové horské služby v Tatrách mluví česky (slovenština se ve snímku objevila na půl sekundy). Natočíme taky příběh z Krkonoš, kde se bude mluvit výhradně slovensky? ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Nechápu jednu věc, jak tu mohl někdo v půlce filmu hlasovat jako "odpad" a ostatní snad ještě dřív hodnotili třemi hvězdicemi. Jasný, mrku jedním okem na kousek filmu a pak ho pošlu do kopru, v lepším případě do průměru. Ale to si tenhle snímek, ač hodně neznámý, opravdu nezaslouží. Myslím si, že tohle je hodně sympatický a věrohodný a dobře natočený film. Skvělé obsazení a celkově skoro dokonale využité. S trochou nadhedu bych si troufla tvrdit, že i docela slušně věrohodné. Atmostéra je působivá, hudba ve svých místech působivá... Nejsem naivní divák, ale při lezení na "Jestřábí věž" jsem skoro ani nedýchala čekajíc nějakou katastrofu a hlavně vyvrcholení. A k tomu došlo. Já jsem tedy velice spokojený nedělně odpolední divák. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

V krásném prostředí Tater mohl být natočený film zajímavější míň zdlouhavý ... ale zase až na Jana Čenského, kterého mám celkem ráda, ale holt hrát musí jednodušší povahy, to byla docela fajn strávená hodinka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Moskalyk /Kukacka v temnem lese, Dyta saxova/ natocil celkom dobry, ale stale len priemerny normalizacny film o horolezectve. Film ma akysi pribeh, dobru pointu, Brzochudobny sa ulohy zhostil dobre, horsie je to uz s Censkym, ktory nema herecky na Brzochudobneho. Priroda vysokych Tatier je krasna a vystup na horu mal hodne do seba. Celkovo vladne u mna spokojnost s tymto normalizacnym priemerom : 56 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý psychologický film v atraktivním prostředí o hledání viníka tragédie a smíření se s nastalou situací. Dle mého exceloval především Luděk Munzar, byť v menší roli. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Výtečné psycho-sportovní drama vrcholící výstupem na ostře skalnatou horu. Moskalyk ve formě za znění depresivní, ale slušně dramatické hudby. Hudba: Ivan Kurz ()

sator 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, skvěle obsazený, dobré výkony i když výhrady by byly, zvláště k věrohodnosti jednání psychiatra.. ()

Reklama

Reklama