Reklama

Reklama

Tábor 14

  • Německo Camp 14: Total Control Zone (více)
Německo / Jižní Korea, 2012, 104 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Strhující příběh mladíka, kterému se podařilo uprchnout ze severokorejského tábora smrti. Jedním slovem „peklo", tak popsal život v koncentračním táboře v Severní Koreji Sin Tong-hjuk. Mladý muž, který se tam narodil a kterému se ve třiadvaceti letech podařilo z tábora smrti dostat na svobodu.
V dokumentu vypráví on sám i uprchlí vězeňští dozorci o děsivém životě v táboře, o krutých praktikách dozorců, o mrzačení lidských těl i duší.
Sin Tong-hjuk žije v Jižní Koreji, ale na svět, kde je běžné udávat vlastní rodinu výměnou za větší příděl jídla a kde o životě a smrti rozhoduje libovůle dozorců, nemůže zapomenout. Navzdory všem hrůzám a útrapám, které v Severní Koreji prožil, se Sin Tong-hjuk touží do své vlasti jednou vrátit, protože jen tam se cítí doma. (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Otrasné, čo môže režim robiť vlastným ľuďom. Koncentráky v 21. storočí ničia ľudí nielen telesne, ale aj ich myslenie, zvlášť u detí, ako to vidno u mladého utečenca. Čo podstúpil, znie veľmi autenticky, a pritom vo filme by to bolo celkom neuveriteľné. Svedectvo strážcu, ktorý nevedno prečo tiež utiekol, je ako z iného sveta, keď s kľudom opisuje, ako strieľal väzňov len tak z rozmaru, lebo to nebolo trestné. –––– Ak zatknú celú rodinu, táto už nikdy nesmie zostať pokope. –––– Každý, kto prejaví pochybnosti o svojej vine, bude popravený. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Když Šin ukázal ty své ručičky úplně jsem nevěděl, jestli mám brečet nebo se smát. Každopádně on se neusmál, skoro nikdy v žádném záběru. On ani nebyl důvod. Co mně přišlo ale fakt nejhorší, že se mu stýskalo. Fakt jo, poznal všechnu krásu světa, ale ono se mu prostě stýskalo. Tomu říkám dokonalé vygumování mozku ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně drsný dokument, který se těžce hodnotí a ještě hůř se o něm mluví. Vlastně je o klukovi, který se narodil a celý svůj život do samotného útěku prožil v severokorejském lágru. Utekl jenom proto, aby poznal, co je za hranicemi lágru. Teď už by se tam ale nejradši zase vrátil. Mimochodem při vyprávění toho nejhoršího, co prožil a my si nedovedeme ani představit, neuronil ani jednu slzu. Na Tábor 14 se dívá neuvěřitelně těžce a malichernost našeho každodenního života tak nabírá naprosto jiné dimenze. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Čo povedať, ušiel a prežil. Viac ma šokovalo správanie dobrovoľníkov - aktivistov, keď tam ako retardi búchali po stoloch a škatuliach a Šin sa len bezprizorne prizeral, musel si myslieť, že je medzi bláznami. Takisto nejaká novinárka, ktorá začala naňho hovoriť po anglicky a že či on vie po anglicky, no neviem prečo by mal vedieť, novinárka evidentne profesionálne pripravená.. Napokon je jednoduchšie spraviť tlačovku, nie je jednoduché stále odpovedať na tie isté otázky dookola. Dozorcovia bez kúska ľútosti, jednoducho fanatici bez súcitu. Koľkí takí u nás po 89. neutrpeli žiadnu ujmu?! Ako toto raz a navždy zlikvidovať z nášho sveta? Jediné čo sa ponúka je vojenská invázia do Severnej Kórei, likvidácia politikov, armády a oslobodenie trestancov. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Můj domov je tam na druhé straně, v severní Koreji. 1) 30letý bývalý vězeň Sin Tong-hjuk (Shin Dong-Hyuk) vypráví a divák jen bezmocně zatíná pěsti. Slyší děsivý příběh o životě nejspodnější vrstvy otroků v KLDR. Neschopen dát najevo emoce, neschopen interakce s morálním statusem dnešní civilizace, vypráví svůj příběh po celém světě a nikdo mu nerozumí (viz reakce a záběry na americké aktivisty)._____ 2) Bývalý dozorce Hyuk Kwon naproti tomu působí jako vyrovnaný, sám se sebou srovnaný člověk, který si je vědom, že sloužil zlu, ale sám byl vlastně také obětí, tudíž si nepřipadá příliš vinnen. Daří se mu zřejmě lépe, svůj život drží v rukách a jediné, čeho se trochu obává, je, že by mohl být konfrontován tváří v tvář s bývalými vězni, které sám mučil. Otřesná ukázka pragmatického cynismu, osobní prospěchářství anebo nevědomost hříchu nečiní?_____ 3) Jiná rovina filmu mluví i o naší civilizaci. Na rozdíl od jednoduchého světa za ostnatým drátem, světa bez svobody, bez peněz, světa neustálého materiálního strádání, máme hojnost, rozsáhlou nabídku cestovat, utrácet, užívat si, ale také hodně sebevražd (na rozdíl od tábora, jak říká Sin). I my jsme otroci, otroci kapitálu, vlastních nezvládnutých závislostí a přání. V táboře k této sofistikované podobě uspokojování potřeb vůbec nedochází, ba vězni si pravděpodobně ani neuvědomují, o co přicházejí, proto tam i chybí frustrace z jejich nenaplnění. Sin popisuje běžný život v Severní Koreji jako ráj._____ 4) Sin Tong-hjuk uprchl v roce 2005. V říjnu 2014 navštívil i Prahu. Jeho kniha "Útěk z tábora 14" vyšla i v češtině. V lednu 2015 přiznal, že ne vše v knize je pravda. Změnil číslo tábora, řadu detailů i významnějších skutečností, prý proto, že se nedokázal vyrovnat s realitou. V opravené verzi byl toto již třetí pokus o útěk. V prvním (1999) byl chycen po pár dnech, ve druhém (2001) se dostal do Číny, kde byl po čtyřech měsících chycen a vrácen zpět. Při posledním útěku se pohyboval po Číně, až byl náhodně odhalen novinářem v Šanghaji. Ten ho doprovodil na jihokorejské velvyslanectví, kde dostal azyl. Tím se vysvětlují některé otázky, které při sledování filmu vyvstávají. Velmi zajímavé informace o důvodech, proč změnil svou výpověď, a o dalších detailech jeho života jsou tady._____ 5) Pokud mám mluvit za sebe, považuji životopis za nevěrohodný. Popis tábora naproti tomu působí autenticky a zasvěceně. Pro mě není rozhodující, jestli Sin pravdivě uvádí detaily ze svého života. Všechno, co uvádí, očividně pravda být může...a v osudech jiných lidí i je._____ 7) Kniha je strhující čtení, ať už je dokument nebo fikce. Film však nenabízí téměř nic navíc a to, co nabízí, je málo kvalitní._____ 8) Sinovu nostalgii po životě v táboře lze pochopit. On neumí žít jinak. Je otázkou, zdali se to ještě může naučit. Režim mu nevzal život, stalo se něco horšího. Režim mu vzal duši. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Sin Tong-hjuk se v roce 2015 přiznal, že některé části svého příběhu upravil, poté ukončil své aktivity za prosazování lidských práv. (KREI)

Reklama

Reklama