Reklama

Reklama

Tábor 14

  • Německo Camp 14: Total Control Zone (více)
Německo / Jižní Korea, 2012, 104 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Strhující příběh mladíka, kterému se podařilo uprchnout ze severokorejského tábora smrti. Jedním slovem „peklo", tak popsal život v koncentračním táboře v Severní Koreji Sin Tong-hjuk. Mladý muž, který se tam narodil a kterému se ve třiadvaceti letech podařilo z tábora smrti dostat na svobodu.
V dokumentu vypráví on sám i uprchlí vězeňští dozorci o děsivém životě v táboře, o krutých praktikách dozorců, o mrzačení lidských těl i duší.
Sin Tong-hjuk žije v Jižní Koreji, ale na svět, kde je běžné udávat vlastní rodinu výměnou za větší příděl jídla a kde o životě a smrti rozhoduje libovůle dozorců, nemůže zapomenout. Navzdory všem hrůzám a útrapám, které v Severní Koreji prožil, se Sin Tong-hjuk touží do své vlasti jednou vrátit, protože jen tam se cítí doma. (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kniha, stejně jako asi na každého, kdo jí četl, na mě udělala obrovský dojem. Tady jsem se ze Shinova pohledu vlastně nedověděl nic nového, ale to, že svůj příběh vyprávěl osobně, učinilo jeho osudy intenzivnějšími. Nicméně mě zaujaly spíše doplňující rozhovory se dvěma dozorci, kterým se podařilo ze Severní Koreje uniknout. To, jak lehce vyprávěli o teroru, jemuž vězně podrobovali, nahánělo husí kůži. V jednom z nich se alespoň hnulo svědomí, ale ten druhý mi připadal, jakoby si ani dnes nepřipouštěl, že dělal něco špatného. Byť to na kameru samozřejmě neřekl. Je zvláštní, že i tito lidé dostanou v našem světě azyl, zatímco každého esesáka z německých koncentračních táborů naháníme kde se dá ještě dnes. Něco do sebe má i animace, která doplňuje Shinovo vyprávění a pro dokreslení atmosféry jsou použity i autentické záběry, ačkoliv ty příliš mnoho nepovědí. Kromě Útěku z tábora 14 bych doporučil knihu Ve službách diktátora, která je založena na svědectví vysoce postaveného agenta sevrokorejské tajné služby. 90% ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Když Šin ukázal ty své ručičky úplně jsem nevěděl, jestli mám brečet nebo se smát. Každopádně on se neusmál, skoro nikdy v žádném záběru. On ani nebyl důvod. Co mně přišlo ale fakt nejhorší, že se mu stýskalo. Fakt jo, poznal všechnu krásu světa, ale ono se mu prostě stýskalo. Tomu říkám dokonalé vygumování mozku ()

Reklama

Luke7 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný dokument o chlapci, který celý svůj život až po svůj útěk prožil v táboře smrti, kde každý přestupek se trestá smrtí. Nepoznal rodinu, city, lásku, jen mučení a bití, dřinu, žalování na spoluvězně. Utekl né kvůli získání svobody, kterou nikdy nepoznal, ale lákal ho svět za ostnatým plotem lágru. Paradoxem je, že by se nejraději vrátil zpět do tábora, který byl jeho "domovem". Žití v Jižní Koreji se mu zdá stejně obtížný ne-li těžší, ve společnosti, kde je všeobecná svoboda a materiální dostatek, zboží za peníze. Také je udivující chladná výpověď dozorců, kteří prováděli mučení a zabíjení vězňů. Ve 21 letech se zbraní se cítím neohroženě a ještě vykonávám "dobro" pro vlast. Chlapec nyní už muž za celou dobu natáčení neuroní ani slzu, dozorci nemají ani náznak výčitek svědomí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,HODNĚ LIDÍ CHTĚLO ZNÁT MŮJ PŘÍBĚH…" /// Shin vypráví, kresby a animace dotvářejí. Kupodivu, co dodat k jeho zážitkům má i chlápek, kterej dozorce v lágru dělal, taky příslušník tajný policie má nějaký postřehy. Najde se i pár autentickejch záběrů. A vyprávění je to – věřím ti Shine, vyčerpávající. Není to pohádka na dobrou noc a von není princ na bílým koni, ale člověk, kterej dělal věci tak, aby přežil (nebo protože to jinak neuměl). Taky je zajímavý, kolik se na jeho příběhu uživí lidí. Ale to je na jiný vyprávění. Takže su moc zvědavej, kdo první natočí celovečerní film. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Escape from Camp 14: One Man's Remarkable Odyssey From North Korea to Freedom in the West“, neznám. 2.) Líbí se mi místa, kde si nikdo nestěžuje. 3.) Thx za titule ,,vklidu“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

asinus 

všechny recenze uživatele

Neumím to hodnotit. Asi sem dám pět hvězd, protože to byl zničující, jakkoliv předem tušený zážitek. Ale těžko se posuzuje kvalita zpracování nějakým normovaným způsobem, když je síla tématu nezměrná. „Setkání" s člověkem, kterého absolutně nejde pochopit a není možné se vcítit do jeho situace natož myšlení, přestože už při přečtení synopse se nad jeho osudem dostaví lítost. Přiblížení zrůdnosti severokorejského režimu není ani zdaleka tak mocné, jako síla vědomí, že Shin by vůbec nemohl pochopit význam rčení člověk je strůjcem svého osudu. Shin má totiž dost starostí s tím, aby pochopil existenci jakéhokoliv jiného světa, než je ten v pracovním táboře. K formě ale přeci jen musím říct, že každá ze 104 minut do filmu neoddiskutovatelně patří. Tvůrce, který by neměl natolik tvůrčí záměr, by mohl rozhovor se Shinem sestříhat do slabé čtvrthodiny a dopad na diváka by byl tisícinový. Daná forma (extrémně dlouhé záběry s nevyřčeným až nezřetelným poselstvím, pasáže, kde absence mluveného slova je sdílnější než přímá promluva) není stravitelná lehce a často, ale v daném případě pomohla naplnit zřetelný úmysl dokonale. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Sin Tong-hjuk se v roce 2015 přiznal, že některé části svého příběhu upravil, poté ukončil své aktivity za prosazování lidských práv. (KREI)

Reklama

Reklama