Reklama

Reklama

Když děti nosí stát

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 26 min

Režie:

Ivo Bystřičan

Obsahy(1)

Máloco je v životě člověka přirozenějšího než porod. Stát a jeho porodnice masově opanovaly porody během pouhých posledních šedesáti let. V posledních letech se však okolo porodů strhávají vyostřené souboje mezi rodiči, lékaři, odborníky a politiky, a často končí i soudy. Dokument zkoumá, jak a proč se sebepojetí mnohých žen a jejich očekávání vylučují se systémem, ve kterém své děti rodí.
Dokument se zaobírá problémem porodů a porodnictví v situaci, kdy byly de facto postaveny mimo zákon domácí porody. Ty v mnoha případech sloužily jako alternativa porodnic ženám, které jsou s přístupem v porodnicích z nejrůznějších důvodů nespokojeny. Zároveň v ČR téměř nefungují tzv. porodní domy. Tím se zdánlivě paradoxně rovněž eliminovaly možnosti postupné změny přístupu k rodičkám v samotných porodnicích. Porodnice je nadále jediným legálním prostorem porodu a tím získává monopol.
Snímek Když děti nosí stát se proto snaží přinést soustředěný pohled na zkušenosti a problémy žen – rodiček a vznést otázku, proč u nás porody nemohou probíhat tak, jak ženy a často i jejich partneři chtějí. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama