Reklama

Reklama

Indiánské léto

  • angličtina Indian Summer (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Gedeonův první "skorocelovečerní" film sice svou poetikou odkazuje na snímky české nové vlny 60. let, ale zároveň přichází s novým pohledem. Uzavřená a samotářská dospívající Klára tráví konec léta u babičky se svou sestřenicí Marií, která je jejím pravým opakem. Na místní diskotéce se Klára seznámí se dvěma chlapci, usilujícími o Marii. Vztahy mezi oběma dívkami a zároveň jejich vztahy k oběma mladíkům tvoří předivo křehkého příběhu dospívání. Klára, poučená získanými zkušenostmi, odjíždí z prázdnin vstříc dalším výhrám i prohrám, svým dalším životním osudům. V jednoduchém vyprávění o čtyřech mladých lidech na konci léta rozehrává Gedeon v konkrétních postavách příběh mnoha jejich vrstevníků z dnešní doby a dnešního světa. Zachycuje jejich pocit prázdnoty a tápavého hledání svého místa, včetně povrchnosti jejich dialogů, ale včetně podvědomé víry v lásku. První setkání s city a projevy dospělosti podává v lyricky tragikomické formě. Životní pocity hrdinů dokreslují texty písní jedné z typických předtavitelek tzv. "tancovačkového " rocku, rakovnické skupiny Brutus. V české filmové produkci jde o ojedinělý snímek, který staví na odlišných východiscích než většina ostatní české tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

rawen 

všechny recenze uživatele

Na této miniatuře jako by se Gedeon teprv zaučoval a zkoušel si jak daleko (či spíš kam co do délky) může zajít. Výsledkem je kratinké strohé vykreslení "skleníku" venkovského dospívání - slovník čítající dohromady 15 slov omílaných pořád dokola, prázdné dialogy, které se točí spíš kolem slov samotných než kolem významu, který by měly mít. Jsem rád, že jsem nevyrůstal na nějaké podobné vesnici .) To vše podává Gedeon takovým tím "českým" absurdním nadhledem alá Miloš Forman (Černý Petr)... Vychází mi z toho příjemná hodinka, které chybí vyšší ambice, což je ovšem vzhledem k "poslání" filmu zřejmě úplně v pořádku. 8/10 ()

Karin.Kiss 

všechny recenze uživatele

Někdy si myslíš, že tě nemá nikdo rád. Minimalistický príbeh o tichom súperení dvoch dievčat, skvelo zahratý a poeticky natočený. Sympatický charakter Kláry Issovej, ktorá nevie, čo chce či nechce. Jej problém je neskôr založený na tom, čo všetci v priebehu filmu tušíme - že krátke vlasy nie sú tou správnou cestou. A tie dialógy, ako z inej planéty! 5* ()

Reklama

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je vidět, jak se tvůrci snažili. Ať už moderní kamera, Lynchem inspirované výtvarno, Formanem načichlý scénář nebo pedantské vedení herců, všechny složky filmu se snaží být maximálně dotažené, chybí jim však nějaké fluidum, díky němuž by film držel pohromadě. Chápu co chtěl Gedeon říci dlouhými, táhlými dialogy, ty ale bohužel nefungují a snímek neuvěřitelně brzdí. Občasná komika je křečovitá a předvídatelná. Tyto nedostatky se podařilo částečně vyvážit věrohodnou poetikou "nějaké" české vsi, hutnou atmosférou druhé poloviny, překvapivým způsobem vypořádání se hlavní hrdinky se svým problémem a hereckými výkony ústřední dvojice, zejména Klára Issová předvádí výrazný a pamětihodný výkon. Celkově vzato sympatický debut. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Musel jsem dát 5*, abych napravil hodnocení, které si tenhle film opravdu nezaslouží. Když jsem ho viděl poprvé, tak mě asi taky trošku nudil (byla mi půlka toho, kolik mi je teď :), ale přesto mi přišel svým způsobem kouzelný. Na druhé shlédnutí jsem se bavil od začátku do konce - skvělé dialogy, kamera, umělecké záběry, obsazení, nostalgická atmosféra, která se už nikdy nevrátí, a samozřejmě skvělá kapela Brutus, jejichž texty nenásilně tvoří soundtrack celého filmu. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, snad asi proto, že jsem zrovna v tomto "kritickém" období, se mi tenhle malý český kousek velmi líbil. Ono se totiž za těmi stupidními rozhovory skrývá víc, než by se mohlo na první pohled zdát, ale - a to je snad častější případ - hlavně se za ně dá skrýt nejistota, tápání, hledání a nenacházení. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Tento krátký český film od S. Gedeona byl natočen na motivy novely amerického spisovatele F. S. Fitzgeralda (1896-1940) "Bereniké stříhá vlasy". (Soníto)
  • Natáčení probíhalo ve Mšeně a Skalsku na Mladoboleslavsku, filmovalo se také na staré železniční trati Skalsko-Dolní cetno. (M.B)
  • Kapela, která hraje na zábavě, na níž se hrdinové filmu vydávají, je rakovnická skupina Brutus. (rakovnik)

Reklama

Reklama