Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Franciszek (Ireneusz Czop) prichádza na návštevu rodnej dediny po dvadsiatich rokoch emigrácie. Brat Józef (Maciej Stuhr) ho víta zdržanlivo. Ožíva medzi nimi dávny spor, lebo Franciszek opustil hospodárstvo a neprišiel ani na pohreby rodičov. Po niekoľkých dňoch však starší brat zisťuje, že dedina je nepriateľsky naladená voči Józefovi. Ten totiž otvoril tabuizovanú tému siahajúcu do dávnej minulosti... (Flego)

(více)

Recenze (87)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Hodně ostrá střelba do vlastních polských řad. Poklosie dominuje svou zcela reálnou naturalistickou polskou identitou (zaostalá vesnice, zaslepenost, předsudky, iracionální hrdost, konzervatismus). Ne nadarmo jsou naši východní sousedé zobrazení ve slavném komiksu Maus jako prasata. Oni samy se vidí většinou jako hrdinové (ve 2. světové válce vždy bojovali - i proti přesile), to že jejich předválečná státní politika byla sebevražedná (i oni si nakonec urvali kus z ČSR) a dopouštěli se zločinů neradi slyší. Tahle sebereflexe zaslouží velké uznání. V ČR jsou v poslední době podobně laděné kritické filmy v kurzu (Lidice, Habermannův mlýn atd.). 79%. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Proč se takové filmy netočí u nás? Jednoduchý příběh ve velmi napínavé a skvěle vybudované atmosféře. Ani hercům, kameře, střihu nebo hudbě se nedá nic vytknout. Tenhle film mě opravdu oslovil. Poláci točí velmi zajímavé snímky a u nás budou druhé Babovřesky, a to jsme sousední země... jaká ostuda. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

František Kalina sa po desaťročiach vracia z Ameriky, aby v lese stratil tašku, v ktorej nič podstatné okrem cigariet nemá, a aby pomohol bratovi so žatvou. Ten má veľmi zvláštny koníček rozoberať a kradnúť vozovku, čo na neho prezradila Zuza Fialová, ktorá keď sa objavila, hneď som spozornel. Bratia sa spoločnými silami dostávajú na koreň veci za veľkej nepriazne ostatných dedinčanov, a ich ďalšia cesta vedie na kataster. Vyzerá to na pekný zmätok, taký Sekal po poľsky, ale asi to reflektuje nejaké poľské majetkové problémy súčasnosti, ktoré sa ma nijak netýkajú, a tak bol môj záujem o film trochu vlažný. Ešteže na konci filmu nemusí byť poznámka, že je to podľa skutočnej udalosti, to by bol škandál až po Chicago. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku ide o dosť strapatý film. Herci hrajú nasilu , motívy konania sú zvláštne, ale postupom času sa všetko dáva do poriadku a začína pekne zapadať. Film s podobnou metaforou je azda Bergmanova Hanba ( náhrobné kamene "Dozvukov" vs. mŕtve telá vojakov vo vode cez ktoré pláva loďka v "Hanbe" ), ale dejovo má tento Poľský film dosť dobrý základ. Tajomno ktoré je za tým celým každopádne stojí za to. Určite by som zahasil pár cigariet a vystrihol niekoľko okamihov . Plus úplne by som vysadil Zuzanu Fialovú, pretože tá tam bola viac rušivá ako osožná. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak tohle mě vůbec neoslovilo. Od začátku sice příběh opředenej tajemstvím, takže klasickej mysteriózák :o), ale divákovi naservírován na pomalým a zdlouhavým tácu :o), pane jo :o). OD rejži, kterej natočil svižnou akční podívanou Pitbull 3 sem čekal mnohem víc... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Místy patetický až směšný - nejmarkantnější to bylo, když Jozek přijde o úrodu, o stodolu a po strašné nakládačce a noci strávené ve vazbě cídí na spáleništi očazený náhrobky - to už na mě bylo vážně too much. Ale výsledek pátrání amatérských historiků stál samozřejmě za to - myslím pro diváka. Sladká nevědomost je pořád lepší, než vědomá slepota. A touha znát pravdu nemusí být bezbolestná. Naštěstí pro většinu z nás jsme dost chytří a líní na to, abychom po ní intenzívně pátrali. Z Dozvuků se o sobě nedozvěděli něco nepěknýho jen Kalinovi. Vždycky mě vyděsí, čeho všeho byl a JE schopen živočich jménem člověk. ()

Tomu.Ver 

všechny recenze uživatele

Nátierka z Poľska. Vynikajúci príbeh so skvelým koncom. Ukážka toho akí vedia byť ľudia "skvelí". Odporúčam. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Účtování s minulostí se vším všudy bez jakýchkoliv ohledů. Opravdu klobouk dolů před odvahou tohle natočit, obzvláště v Polsku. Film samotný je skvěle dějově vystavěn, postupné odhalování pravdy přichází v postupných dávkách a na konci (i přesto že je to dost čitelné dopředu) už jen mrazí. Obrovsky silná scéna je ta se starou paní u jejich starého domu. Atmosféra filmu je naprosto uvěřitelná a pro nás i velice blízká. Sami máme mnoho podobných kostlivců ve skříni. O tom, že je to dobře zahráno, natočeno a hlavně obsazeno se rozepisovat nemusím. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Dosť mi to pripomínalo Je třeba zabít Sekala. Jediný rušivý element tam bola Fialová. Nechápem, načo ju tam brali do epizódnej roličky.. ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Na čistých pět to sice není, ale pokud jsem dal **** za "Habermanův mlýn" tak tohle bylo o level výš. Přesně tahle odvaha našim filmařům chybí a proto u nás vznikají jen šablonkovité filmy, byť sebelépe natočené a zahrané. ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Pokłosie je jednoznačně velmi silný film, který si zaslouží pozornost. Může se sice zdát, že jde "jen" o další film o Holocaustu, nicméně tentokrát toto téma vzbuzuje (oproti nedávnému, taktéž polskému, nekonfliktnímu W ciemności/V temnotě) u našich severních sousedů značné kontroverze. Jako vždy se jedná o "pouhý" film, který pochopitelně nemá ambice věrně zachytit realitu, takže nemá valného smyslu šťourat se v detailech a donekonečna diskutovat o tom, jestli se ta konkrétní událost skutečně stala tak jak byla zobrazena ve filmu a právě v těchto intencích je třeba podobné snámky hodnotit. Osobně považuji Pokłosie za velmi užitečný film (stejně jako svým způsobem velmi podobný český Habermannův mlýn Juraje Herze), neboť - i přes všechny možné problémy vyplývající z adaptací podobně kontroverzních témat - poukazují na součásti naší historie, o kterých se příliš nediskutuje, poněvadž jsou ve společnosti tabu. Tudíž minimálně kvůli rozproudění diskuse o neněmeckých pachatelích Holocaustu (mezi historiky téma poměrně diskutované, v laickém prostředí bohužel stále zůstává povědomí o naprosté platnosti rovnice Holocaust=Němci), kterých rozhodně nebylo málo a pogrom v Jedwabném, z kterého film vychází rozhodně není v Evropě ojedinělým případem. A co se týče samotného filmu. Jak jsem psal již v úvodu - je to film velmi silný, velmi dobře řemeslně zvládnutý, který splňuje přesně to co od něho člověk chce. Není to - ani v rámci filmů o Holocaustu - úplná špička (do takového Život je krásný mu přeci jen něco chybí), ale stále jde o velmi dobrý film, který lze s čistým svědomím doporučit. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Vynikající vesnické drama o dvou bratrech, kteří brání staré, židovské náhrobní kameny před zbytkem vesnice. Chápou, že tu nejde jen o ty kameny, ale o obyčejnou slušnost a lidskou důstojnost. Postupem času získávají více informací a otevírá se před nima šedesát let starý zločin těchto vesničanů a vše vrcholí šokujícím poznáním a tragickým závěrem. Přesto, že za války padlo více, než dva milióny (nevím to přesně) polských židů, antisemitismus jejich spoluobčanů je tu hluboce zakořeněn a je chvályhodné, že si to Poláci v takovémto filmu dokážou přiznat. Herecky se mi líbili oba bratři, zvláště Maciej Stuhr, kterého sleduji už od "Chlopaki nieplacza" a je stále lepší a lepší. Pro mě zážitek a tedy plný počet hvězd. ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Nečakane dobrý film, ktorý hovorí o tom, že nacisti nemajú patent na antisemitizmus a nenávisť. Film, ktorý nám všetkým nastavuje zrkadlo. Pretože za holokaust nemôžu netvori, ale obyčajní ľudia ako ja a vy. Pretože každý z nás je schopný takých zverstiev a kto tvrdí, že by to nikdy neurobil, je len pokrytec, ktorý sa sám seba snaží presvedčiť o svojich kvalitách. Ja iba dúfam v to, že by som v takom prípade našla dosť odvahy zachovať sa správne a tiež v to, že to nikdy nebudem musieť zisťovať. Je to síce nepríjemná pravda, ale je dobré na ňu pamätať. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Nádherné odrývanie minulosti, kde je jasné temer všetko od začiatku, ale je to podané tak, že každou minútou vychádza na povrch kúsok desivej minulosti. ()

piglit 

všechny recenze uživatele

Ještě jeden rozměr filmu v komentářích není zmíněný. Přestože ve filmu zazní poměrně zřetelně. V Česku je vztah k Židům a Izraeli poměrně kladný. V Polsku tomu tak není - dokonce bych příchylnost Poláku k Židům přirovnal k lásce Čechů k Rómům. Pokud se k tomu přidá ještě stará vina, vynikne naplno zdánlivá šílenost počínání Józefa v očích ostatních obyvatel vesnice. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Závažné téma, které je blízké asi nám všem sdílejícím středoevropský prostor... A je třeba nezapomenout. Film nabízí především postupné odkrývání mrazivého tajemství a poukazuje na "dobrotu" bližních, ale i pár humorných momentů (autobusové zastávky v poli jsou zkrátka předurčeny k ukojení choutek vandalů:)). Polské filmy jsou mi v poslední době po chuti a tento nebyl vyjímkou, za čyři. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Suverénně jeden z nejlepších polských filmů, které jsem kdy viděl. Nečekal jsem tak hlubokou historickou sebekritiku. Právem oceňovaný film. ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama o dvou bratrech kteří po letech začínají odkrývat pozadí jednoho dodnes kontroverzního tématu polské historie masakru v roce 1941 v Jedwabném kde místní občané upálily ve stodole 340 Židů. Władysław Pasikowski se temné historie Polska zhostil na výbornou. ()

Reklama

Reklama