Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších kriminálních seriálů posledních let. Jeho rozjezd i vyprávění je pozvolné. Hlavní postavy jsou ale charismatické včele s Mathew McConaughey. Díky tomu a typicky americké jižanské přírodě se mi první série vryla pod kůži. Atmosféra toho všeho je natolik osobitá, že Temný případ nezapadne mezi jiné detektivní seriály. Tleskám tvůrcům a zvláště osobité režii Caryho Fukunagy. 95% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který mě nadchnul v každém svém aspektu. O Temném případě jsem již dva roky četl samé ódy, jak výborné je to dílo. Až teď jsem ho konečně viděl. Nic Pizzolato zajistil perfektní scénář, dialogy byly vyšperkované na úplné maximum a přiznávám, že jsem se za celých osm dílů vůbec nenudil. Atmosféra a samotné pojmutí filmu old-school způsobem mi v některých chvílích bralo skoro až dech. Dva hlavní představitelé se předháněli o to, kdo z nich zahraje lépe. Možná o trochu lépe ztvárnil svou roli McConaughey, u něhož mi jeho filozofická zamyšlení a samotné rozhovory v podobném duchu s Harrelsonem přišly velmi vtipné. Líbilo se mi, jak byl seriál pojat mystičným a hlavně tajemným způsobem. Takových děl moc není, a proto jsem to s radostí uvítal. I když jsem se tolik akčních sekvencí nedočkal, tak se mi seriál opravdu zalíbil. Kdo má rád postupně hustnoucí atmosféru, která na konci vygraduje neskutečným způsobem, přijde si zde na své. Uvidíme, co přinese druhá řada. První řada si ode mě odnáší 95 % ()

Reklama

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Když teď tak přemýšlím o své dceři, čeho byla ušetřena, někdy cítím vděčnost. Podle doktorů nic necítila, upadla rovnou do kómatu. A pak někdy později přešla z téhle temnoty do jiný, ještě hlubší temnoty. Není to nádhernej odchod ze světa? Bezbolestný, jako šťastný dítě. No jo. Když umřeš pozdějíc tak už jseš dospělej, škody jsou napáchaný, je pozdě. Když teď tak přemýšlím o téhle show, nevím co vyzdvihnout víc. Matthew dostal do ruky opravdu moc kvalitní scénář a hraje toho potichu mluvícího texaskýho křupanskýho detektiva na nějaké to ocenění. Ne vážně...on tam má tak depresivní opojný kecy o životě a smrti... totálně jsem to hltal, kdyby si ta postava založila sektu tak se asi fakt přidám. (snad bychom neskončili jako Chrám lidu). Někdy kolem čtvrtého dílu jsem si uvědomil, že mě ani tak nezajímá ten temný případ, ale spíš jak to skončí s tímhle filozofem.  Woody mu zdatně sekunduje, ale jeho charakter není tak moc vypiplanej. Fakt, nemám slov, furt nad tím přemýšlím. Ta jejich chemie jako detektivní duo je sice vysoko, ale moji pomyslnou laťku nepřeskočili. Přeci jenom je mi než podivínský Rust Cohl a manželku neustále podvádějící Márty Hart, víc sympatické mé nejoblíbenější detektivní duo speciálních agentů FBI - neustále kouřící Bill Tench a panickými záchvaty trpící Holden Ford :) (ano Netflixe, ta rána v mém srdci za to zrušení se ještě furt nezacelila, fuck you.) ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O tomto seriálu se pěje chvála od doby jeho premiéry, ale já jsem kolem něho dlouhou dobu pořád chodil velmi opatrně a čekal na čas, kdy se do něho také zakousnu. Jen to nedopadlo na těch osudných 100%, jež tu každý druhý bez skrupulí hází. Nedá se tomu upřít mnoho kvalit. Nejvýrazněší rozhodně figuruje výběr hlavní dvojice s jejich hereckým talentem a zkušenostmi, jež jsou zde rozjety na maximální otáčky. Woody a Matthew zde předvedli vyšperkovaný výkon, své postavy ztvárnili perfektně a s pořekadlem "co se škádlívá, rádo se mívá" se jejich vztah po celou dobu krásně vyvijí, kde chvíle u dna střídají chvíle vrcholného přátelství. Další hodně chválená část je určitě scénář. Ten je z většiny velmi kvalitní, hlavně v monolozích, jež pronáší Matthew, nebo v dialozích obou parťáků, či v dobře napsaných osobních linkách, jež mají dost prostoru a díky nim jsou postavy ještě lépe vykresleny. Ale, ale, ale. Samotný hlavní případ, jež je po celou dobu bez odskoků řešen, v určitých částech pokulhává a v tomto nedostatku se projevuje i tempo, jež je hlavně v prvních epizodách nepříjemně pomalé, což sice dopomáhá atmosféře, ale škodí poutavosti, jež dnešní divák vyžaduje a nedodává místo toho něco jiného, co by pozornost mohlo upoutat. Na druhou stranu je tu krásně pracováno s narací, díky čemuž je tento fakt méně viditelný. Atmosféru samotnou vyjadřuje perfektní český překlad, tento seriál je hodně temný a s temnotou je zde pracováno nadmíru dobře, čemuž hodně napomáhá bažinaté zasazení v Luisianě, jež je díky krásným exteriérovým záběrům ždímáno na maximum, plus okultní přesah samotného případu. Všehovšudy se jedná o velmi kvalitní kriminálku, jež mě za 8 epizod dokázala strhnout a odstupem času k ní mám stále větší sympatie k nimž přispívá i fakt, že mě série druhá zatím tristně nebaví. Střed mezi 9 a 9,5/10. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Once there was only dark. You ask me, the light is winning…“ Světlo a tma. Život a smrt. Marty Hart a Rustin Cohle. Heart and Rust & Coal. Chuť hliníku a popela v psychosféře vašeho zamčeného pokoje.. Symbióza jižanské rudokrkosti a pesimistického filozofování přinesla rovnováhu založenou na kontrastech. Přes svou nepůvodnost (Lovecraft, Ligotti, díla o nihilismu) velmi originální, dokonale využívající prostředí Louisiany i seriálový koncept (spousta času na mluvení i ticho), v řemeslných aspektech zcela bez rezerv. Z McConaugheyho postavy čuju Cormaca McCarthyho, to bude tím texaským pohledem na svět.. Světlo vyhrává, ale na jak dlouho..? ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • V první sérii pátrají detektivové po "špagetovém monstru". To skutečně existuje. Jedná se o přezdívku pro tvora s latinským jménem Bathyphysa coniferna, který žije v hlubinách a jen málokdy se ho podaří zachytit. (tb_23)

Reklama

Reklama