Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (243)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Definícia áčkovej kriminálky; Vynikajúci herci, pomalý scenár, nervy na maximum. Už sa o tom hovorilo v čase Jany Eyrovej; Fukunaga by mal točiť horory! Medzi štvrtou a piatou časťou som musel ísť do práce a veru o veľa vlasov som za tú noc prišiel. Zároveň akčná scéna na konci štvrtej časti je jedným z vrcholov roku, načo piata nadviaže v rovnakom tempe a s pointou. Potom chvíľu zmiernenie... Taký je vlastne celý seriál, jak keby sa vyvýjal spolu s rokmi ktoré ubehnú. Menšia zmena nálady a zas staré koľaje. No Country for Old Men, produkcia HBO, opäť depka, opäť udalosť. Mŕtve deti, sekta, nevera, chlast a cesta k viere. A funguje to. Husté. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, jaký použít prostředky, kdybych hodlala někoho lámat, tak zvláštní a jedinečný to je. Otravoval mě jenom způsob intonace obou borců, v některých místech až přepálený a to beru, že nejen tupé ale i hlas se léty mění, a neodbytný pocit, že už se oba předem vidí, jak si jdou po červeným koberci pro nějaký poklepání na herecký ramínko. Satisfakcí mi ale mnohonásobně byl scénář (ke své radosti jsem zjistila, že ho má na svědomí Nic Pizzolatto - čiliže autor scénáře The Killing), díky němuž jsem byla tlačena o obou svérázných náturách podumat a konfrontovat, a nepopsatelná atmosféra. Temný případ shledávám jedním z nej seriálů poslední doby. Asi tak. ()

Reklama

panMartin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová špička. Tohle byla absolutní senzace! Jeden z nejlepších kriminálních seriálů posledních let. Už od prvního dílu seriál ukazoval obrovský potenciál a kvalitu. Atmosféra je hutná, postavy si zamilujete a když dojde na akci, nebudete dýchat. Excelentní Harrelson s kralujícím McConaugheym. Skvěle napsané i natočené, neskutečně dobře zahrané, prostě skvělé. Bravo HBO. Tleskám tvůrcům a zvláště režii Caryho Fukunagy. Kluci detektivové, ze začátku skoro jako bratři, pak každý rozdílný, a opět pak… Moc se těším na druhou sérii, protože už dlouho mě žádný seriál tak nepohltil. Pro mě opravdový zážitek. Jsem si jistý že první sérii nevidím naposled.... ()

Maq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím být trochu shovívavý, koneckonců detektivka má především bavit. Je to takový Eintopf, od všeho pikantního trochu, zhruba jeden díl, to pospojované příběhem vztahu dvou policistů. McConaughey, nebo snad postava, kterou hraje, evidentně přehrává, jenže divákům se to zřejmě líbí, takže producent může být spokojený. Ale srovnám-li to se špičkami žánru, tohle dílo shazuje právě ona příliš okatá tendence podbízet se, příliš jasná sázka na pudy řadového, kulturně nevybíravého diváka. Není to však vyloženě pitomé, takže zaplaťpánbůh aspoň za takové... ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Man is the cruelest animal." Seriál má skálopevnou, nekompromisní a tvrdou atmosféru, která se člověku, spolu s dějem, solidně vryje pod kůži. Surovostí mi to připomíná Fincherovo Sedm. Herecké duo, než je McConaughey a Harrelson nemohlo být v tomhle případě lepší (výkony obou herců jsou perfektní, avšak McConaughey zastiňuje všechny ostatní svým filozofujícím vyšetřovatelem - dle mě jeho nejlepší role). Oba herci mi jsou hodně sympatičtí a mám je rád od té doby, co jsem každého z nich viděl ve filmu, takže jejich účast na jednom seriálu mě hodně potěšila. Na první sérii se mi hodně líbila bezchybná propracovanost scénáře a hlavně (!) psychologie postav (konkrétně postava samotného Rusta, který mě totálně přikoval do křesla). Celá detektivní zápletka se motá kolem záhadných, rituálních vražd, na které jsou nasazeny dva úplně odlišené charaktery detektivů (o to víc je zajímavější sledovat probíhající vyšetřování, které se se samotným divákem vůbec nemaže). S každým dílem stoupá napětí, otevřené konce dílů diváka nenechají v klidu, tudíž je téměř nemožné se od seriálu odtrhnout a ponurost diváka drtí díl po dílu. Pizzolattovi se musí nechat jeho vyšperkovaný scénář, ve kterém člověk nenajde jedinou chybu nebo nelogičnost v ději. O to víc je divák v závěru překvapen, protože závěr sedmé epizody je jen slabý předvoj toho, co za psychojízdu pro diváka nachystal Pizzolatto s Fukunagou v osmé epizodě. Během těch osmi dílů si člověk užil nejen napínavou a zajímavou detektivku, ale taky perfektní technickou stránku filmu, kde bych dal minimálně nominaci za kameru a zvuk. První sérii True Detective už těžko něco překoná. Pro mě srdeční záležitost. 1. série - 100% ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Rust Cohle (Matthew McConaughey) během výpovědi kouří cigarety Camel Blue Lights (distribuované pouze v USA) a pije pivo texaské firmy Lone Star Brewing Company. McConaughey dříve hrál ve filmu s podobným názvem Osamělá hvězda (Lone Star, 1996). (Punisher)
  • Tvůrci si dávali záležet na tom, aby výprava odpovídala době, ve které se příběh odehrává. Fotografie mrtvol v dějové lince z roku 1995 jsou např. foceny analogovým fotoaparátem a klasicky vyvolány. Tvůrci nepoužívali digitální techniku, dokud to příběh neumožňoval. (jerry12)

Reklama

Reklama