Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, jaký použít prostředky, kdybych hodlala někoho lámat, tak zvláštní a jedinečný to je. Otravoval mě jenom způsob intonace obou borců, v některých místech až přepálený a to beru, že nejen tupé ale i hlas se léty mění, a neodbytný pocit, že už se oba předem vidí, jak si jdou po červeným koberci pro nějaký poklepání na herecký ramínko. Satisfakcí mi ale mnohonásobně byl scénář (ke své radosti jsem zjistila, že ho má na svědomí Nic Pizzolatto - čiliže autor scénáře The Killing), díky němuž jsem byla tlačena o obou svérázných náturách podumat a konfrontovat, a nepopsatelná atmosféra. Temný případ shledávám jedním z nej seriálů poslední doby. Asi tak. ()

Lima 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spojení Nic Pizzolatto a filmy není žádná hitparáda, ale v seriálech se vysloveně našel. Počínaje vynikajícím ´The Killing´ a konče tímhle osmihodinovým požitkem, jako kdybyste seděli v přepychové restauraci, ujídali prvotřídní kaviár a zalévali to padesátiletým Rieslingem. Překvapivě to TROŠIČKU, ale opravdu jenom drobet kazí Matthew svým místama přepáleným herectvím, intonací, kterou mu tolik nevěříte, ale po scenáristické stránce to nemá chybu. Příběh překlene mnoho let, přitom charakterový vývoj obou borců je uvěřitelný a v závěru to krásně graduje. Prostředí Louisiany vysloveně vybízí k nějaké redneck hnusotě, místní burani jsou správně buranští a vrah správně vrahounskej :o) A to, jak scenář chvílemi relativizuje hranici mezi dobrem a zlem je přímo požitek. ()

Toren 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

10/10. Nejgeniálnější seriálový počin, který v posledních 10 letech vznikl. Od scénáře přes hudbu až k hercům jde o naprostý strop všech stropů. A funguje to i podruhý. Výjimečný počin. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Temný případ stojí a padá na excelentním výkonu Matthew McConaughey. Woody se vedle něj snaží. Téma má být silné, ale celých osm dílů je spíš jen pojítkem vývoje dvou hlavních hrdinů, kdy sledujeme chladný život Rustyho a nudný život Martyho, který neví, co vlastně chce. Vyšetřování vyšetřovatelů bylo nezáživné až obtěžující, a tak z dobré kriminálky máme jakýsi slepenec. Závěrečné citové otevření zabilo celou sérii a jedinou zajímavou postavu v seriálu. Sakra, vždyť vyšetřovali vážné téma, ale v jejich podání mi bylo úplně ukradené, vyprávění chladné a upřímně říkám, že jsem se u toho ani pořádně nesoustředila, takže vlastně ani po druhém zhlédnutí pořád nevím, o co přesně šlo. Asi poprosím někoho o vysvětlení :o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stát blízko souboje světla s temnotou se nemusí vyplatit, v případě některých klání to ale neplatí. Ve světě lesa, vidin, parohů, prapodivných obyvatel a Rustyho zabíhavých monologů mi totiž i přes počáteční problémy s naskočením na danou trať bylo moc dobře. To, že si věčně nasupený Harrelson i v nejlepším slova smyslu jetý McConaughey kradou celý Případ pro sebe, je asi jasné každému, kdo o tenhle profil zavadil. Každá promluva či (ne)shoda je dohrána do extratřídy a je to právě pouto hlavní dvojky, díky kterému zůstává po prvním příběhu v hlavě tak pozitivní dozvuk. Čím déle se znají, tím více se odlišují a paradoxně čím rozdílnější jsou, tím jsou navzájem provázanější. Bohužel ve chvílích, kdy se oba naplno věnují vyšetřování vraždy, unikala moje pozornost i vzhledem k pozvolnému tempu všemi směry a nezbývalo než si přát zaslechnout nějakou další neprůhlednou metaforu. Až ve dvou finálních dílech jsem konečně onomu hledání stop přišel na chuť, ale tím spíš bych se na začátku obešel bez poněkud vynuceného střídání časových rovin. Takže ano, je to audiovizuální a herecká bomba, u které zvěsti o výjimečné události z větší části nelhaly. Důvody pro nenadálé zatracování televizní tvorby mimo HBO pro mě ale zůstávají větší záhadou, než jakou byla pro hlavní nesourodou dvojici identita ústředního vraha. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelá záležitosť, ktorej strašne veľa pomáha množstvo vecí: vynikajúci herci hrajúci perfektné postavy (nechýba ani tradičný "večne nasratý policajný šéf"), dusná južanská atmosféra s tomu odpovedajúcou pôsobivou výpravou a vydarene zamotaný scenár, ktorý vraha ukáže už v jednej z prvých častí, ale bez toho, aby ste to vedeli. Ku koncu sa tvorcom po lúke síce rozuteká o čosi viac zajacov, než sú schopní chytiť, ale mám podozrenie, že niektoré veci nám "zamlčali" schválne, možno aby bolo kam pokračovať, ak by sa Woody a Matthew chceli vrátiť. Oceňujem nielen dej zaujímavo sa ťahajúci naprieč rokmi, ale i kvalitný a vcelku dojemný koniec. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní krimi multižánrovka z jiné planety. Když vám taky tak sedne, čeká vás úžasných 8 hodin bez jediné slabé chvilky. TRUE DETECTIVE nemusí nikam pospíchat, pečlivě si buduje atmosféru, svou vlastní mytologii a psychologii postav. Největší výhrou bylo geniální obsazení hlavní dvojice - v roli Rusta legendární Matt s nezaměnitelným Woodym oba září jak sami na sebe, tak v kontrastu a ve spojení. “Without me, buddy, there is no you.” A právě charaktery jsou klíčem k celé sérii - nečekejte(!) klasickou detektivku, TD není o případu, nýbrž o životě a svých detektivech. "This is a world where nothing is solved." K tomu správná atmosféra low life amerického zapadákova, prvotřídní soundtrack, prolnutí dvou časových rovin, drsně filozofický přesah, kombinace skvěle suchého humoru a zvráceného rituálního temna někde na pozadí. V rámci osmi dílů došlo k několika zvratům, skvělým momentům a překvapením a konec byl přesně takový, jaký být měl, nepotvrdila se žádná z debilních fanouškovských teorií. A světe div se, nakonec to není až taková depka... “Once, there was only dark. Ask me, the light’s winning.” 100% ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová špička. Ne, že by šlo o něco prudce originálního, jen je to strašně dobře napsané a natočené. Hrdiny si zamilujete, McConaughey a Harrelson neskutečně válí, dialogy jsou čirá radost, atmosférou vás to div nezadusí a návštěvu buranského amerického jihu si připíšete na seznam toho, co chcete stihnout před smrtí. A znělka je luxus nejluxusnější. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Once there was only dark. You ask me, the light is winning…“ Světlo a tma. Život a smrt. Marty Hart a Rustin Cohle. Heart and Rust & Coal. Chuť hliníku a popela v psychosféře vašeho zamčeného pokoje.. Symbióza jižanské rudokrkosti a pesimistického filozofování přinesla rovnováhu založenou na kontrastech. Přes svou nepůvodnost (Lovecraft, Ligotti, díla o nihilismu) velmi originální, dokonale využívající prostředí Louisiany i seriálový koncept (spousta času na mluvení i ticho), v řemeslných aspektech zcela bez rezerv. Z McConaugheyho postavy čuju Cormaca McCarthyho, to bude tím texaským pohledem na svět.. Světlo vyhrává, ale na jak dlouho..? ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jen sem přesouvám komentář z března 2014, kdy existovala teprve první série: Další seriálový pokus, který nakonec nedostál svým prvotním šancím. Zpětně, po konci 1. série, je patrné, že autoři ani neměli ambice budovat a prohlubovat atmosféru logicky propracovaným příběhem - naděje vzbudili spíš náhodou, především oním dílem, kde Rust cynickými vhledy a komentáři nepříjemně zalézá pod kůži vyslýchajícím policistům, a zdá se, že jeho individualita analytického psychopoustevníka bude prototypem nové postavy, temným, svými pronikavými vhledy a jejich nepoužitelností v okolním světě unaveným chlapem, který má navíc na krku protivného a vyloženě tupého parťáka a podle všeho sleduje nějaký vlastní cíl, proč ještě být na okolním dění zainteresován, a proč právě jako kriminální dekektiv v případu s poněkud mysticizující zápletkou. Autoři seriálu se však mínili skutečně jen svézt na povrchovém napětí temné struny, natažené vlastně dost lacině a na jistotu: vymysleli si dostatečně temný a poměrně zatemněný případ, který si nakonec nepřáli příliš do hloubky vysvětlovat - a ni jeho pozadí, ani jeho rozplétání. Nakonec se ukáže, že horlivý divák si všechny náznaky vykládal příliš sofistikovaně, nechce se tu říct nic víc, než že ve společnosti se vyskytují různí degenerovaní magoři, které je lepší se nepokoušet pochopit, a stačí snažit se je eliminovat, kam až zákon a vlastní síly dovolí. Zdánlivě slibné postavy se od čtvrté epizody začínají rozkližovat, jejich osobitá psychologie se hroutí do tuctových forem a nic znepokojivě nového už nepřinese. Slibný duševní vývoj Rusta končí v žumpě opileckých keců a sebelítostí z traumatu bolestí a drogama rozjebaného mozku, z původně sympaticky nesympatického a dobře zahraného děvkaře a rabijáta Martyho se nakonec dost nevěrohodně stane trapně napravený milující manžel, otec, pracant a citlivý přítel chmurnějšího, depresivního parťáka, až z toho člověka samým dojetím rozbolí ledviny, dospívající dcery a moderní samoživitelka se k němu vrátí s úsměvem na tváři, a na všechny ty logické trhliny v příběhu se nad sociálně šťastným koncem poklidně zapomene (doteď přemítám, jestli ta scéna z třetího dílu, v níž se po louce prochází bílý obr v plynové masce, pozorovaný Martym a Rustem z policejního auta z přilehlé dálnice, která totálně boří všechny naděje na souvislé logické poskládání linky příběhu, tam zůstala omylem, jako důkaz fatální nedbalosti o konzistenci, a nebo jako diverzifikantní akce zklamaného a zdravě nasraného střihače. Nebudu ani vybírat, jestli nad tímhle počinem zaplakat nebo se pousmát, adekvátní je obojí, a briskně přesunu pozornost k něčemu novému, jinak nic. (15.3.2014) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

17.1 2014 - Ano ohodnotil jsem to příliš brzy a řekl jsem si, že budu průměrovat, nakonec jsem však nemusel a hodnocení jsem ponechal. Nyní (23.3.) jsem s několikatýdenním skluzem konečně první řadu dokoukal. Naprosto chápu nadšení všech, které seriál baví a jsou z něj úplně nadšení, ostatně nepopírám, že se u mě takové chvilky také objevily. Celkově mi ale seriál nepřišel nijak extra kulervoucí. Hned vysvětlím. To, že od prvního dílu seriál pozvolna vypráví jeden velký příběh dvou poldů a nesnaží se nijak extra tlačit na pilu, rozhodně není chyba a ani já to tak neberu. Asi je to moje chyba, protože těch seriálů sleduju opravdu hodně a ty dobré se snažím odlišit právě tím napětím a takovou tou potřebou si ihned pustit další díl, což se u mě dostavilo tentokrát jen občas. Vzpomněl jsem si na druhou řadu Dextera, která mě naprosto uzemnila a něco ve mě zanechala po každém epickém dílu. Zato Temný případ na to jde pěkně zlehka a pozvolně nabaluje jednu případovou vložku na druhou a to velice komorním způsobem, který je vystřídán až velice napínavým finále, což mě prostě malinko zklamalo. Nic to však nemění na tom, že je True Detective naprosto výborně zpracovaný, zrežírovaný a v neposlední řadě skvěle zahraný krimi thriller, který si ten povyk kolem toho bezesporu zaslouží. Matthew McConaughey, Woody Harrelson - bomba prostě oba dva, ani jednoho jsem dosud neviděl v takové herecké poloze a oba to zahráli skvěle; je prostě vidět, že když je dobrý režisérský dohled, tak to prostě jde. Na druhou řadu se těším samozřejmě hodně a zároveň se trošku bojím, bude se totiž jednat o jiný příběh a to je vždycky nejistota, avšak HBO ještě nezklamalo, tak uvidíme. A myslím, že konečně po deseti letech nadešel správný čas na opáčko. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelá detektívka, pohrávajúca sa so špirálami, podivnými konárikovitými soškami, pripomínajúcimi Blair Witch, záhadnými vraždami, bláznami v bažinách a okolo bažín, náboženským fanatizmom, drogami, neverou a kadečím okolo. Pritom je to skvele zahrané, dialógovo nenudiace a mysticky a zvrhlo záhadné. Prvá séria je prvotriedna krimi, ktorú druhá ani tretia séria kvalitatívne nedobehli. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samotný případ je strašně vycucaný z prstu, jak podle nějaké příručky "jak vytvořit co nejodpornějšího vraha", má to všechno; sériový vrah, umělecky naaranžované mrtvoly, okultismus, znásilňování, násilí na dětech, zjizvená tvář a do toho ještě drogy, to mají taky lidi rádi. Je to vlastně docela trapný. A přitom hraje prim především vztahovka a dejmetomu psychologie. To je udělané skvěle. Matthew McConaughey si rozhodně nikdy nezískal moje větší sympatie než tady. Skvělý herecký výkon. A i Woody je moc fajn. Bavily mě i tenze v jeho rodině. Velmi se mi líbilo střídání časových rovin. Potěšil mě zpětně rozhovor s vrahem ve třetím díle, o kterém se to v tu chvíli ještě neví. A velmi mě zklamalo posledních pět minut. Hodně zajímavý je 4. díl, který přinese úplně jiný žánr a je natočen bezvadně, ačkoliv je to vlastně šíleně dílčí část celé story a říkal jsem si, že je teda pěkná blbost, že by do něčeho takového nějaký polda šel, protože existovala určitě ještě řada jiných způsobů, jak na kýžené informace přijít. Ale holt to chtělo akci. Rozhodně to v mých očích není dokonalé, to ani náhodou, ale mám výhrady jen k obsahu, forma je samozřejmě naprosto dokonalá po všech stránkách. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle není geniální detektivní seriál a nový ethalon žánru, je to "jenom" perfetně odvedené řemeslo, kde děj samotného případu a toho, jak je natočen, balancuje na hraně naprosté kvality a brakové béčkovosti. Co považuju za brakové? Vlastně celý základ případu a příběhové pozadí obou detektivů, kdy linka, která se věnuje jejich osobním peripetiím je prostě neskutečně klišovitá (od milenky přes důvod rvačky atd.), děj případu samotného také není zrovna originální. Jenže VŠECHNO okolo toho je naprosto výborně vybroušené, herecké výkony? Perfektní! Oba hlavní představitelé naprosto skvěle zvládli zahrát postavy, které jsou vlastně dost nesympatické a za souseda by je asi nikdo moc nechtěl, ale přesto jim člověk automaticky fandí (a to je dost fajn, když se jedná o vidláka s pokřivenou morálkou a nihilistického asi-ex-feťáka). Prostředí Luisiany má zajímavou a neokoukanou atmosféru (country + bažiny + divné církve + vidláckej venkov s existencemi ala severské krimi). Gradace případu funguje taky.. A... Je to prostě dobrý. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 90%. Dúfam, že Nic Pizzolatto raz zablúdi aj do filmových vôd. HBO skrátka vie čo divákom ponúknuť a tento krát je to kriminálka, ktorá mi svojou atmosférou pripomína film Sedem, čo veľmi oceňujem, pretože takýchto kúskov tu fakt veľa nieje. Cary Fukunaga a Nic Pizzolatto nielenže dali seriálu vynikajúcu atmosféru, ale aj slušný strih dobrého príbehu a skvelých hercov, kde ma Matthew McConaughey o jeho Oskare presvedčil až teraz. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic Pizzolato je bezpochyby pan scenárista, ale když vezmu v potaz, že seriál na mně nezanechal jakoukoliv zapamatovatelnou stopu (ať již emocionální či formativní), tak musím přiznat, že True Detective zas taková kvalitativní pecka ve skutečnosti není. Přesto jde o solidní kriminálku zastřenou v melancholickém hávu krize středního věku. ()

lamps 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

50 let detektivního žánru smrštěno a vytesáno do jedné osmidílné série, která bravurně spojuje psychologii Se7en s atmosférou prvního Texaského masakru. Hlavně v interakci mezi oběma hlavními protagonisty, tak rozdílnými a současně nerozlučnými, trumfuje Temný případ veškerou televizní konkurenci, nemluvě pak o brilantně vystavěném scénáři a samozřejmě hereckých výkonech, které jsou v případě Harrelsona a hlavně McConaugheyho občas až neuvěřitelné. Plus skvělé úvodní titulky a vynikající titulní song, HBO zkrátka umí... ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

True Detective aneb 92% a vlastně proč? Po čtyřech dílech končím, protože jsem důvod tak vysokého hodnocení nenašel. Nudné, utahané a ukecané drama, které mi vůbec nic nenabídlo. Jediné, co vidím za jediný klad je herecký výkon Matthewa McConaugheye a tím jsem definitivně skončil ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Definícia áčkovej kriminálky; Vynikajúci herci, pomalý scenár, nervy na maximum. Už sa o tom hovorilo v čase Jany Eyrovej; Fukunaga by mal točiť horory! Medzi štvrtou a piatou časťou som musel ísť do práce a veru o veľa vlasov som za tú noc prišiel. Zároveň akčná scéna na konci štvrtej časti je jedným z vrcholov roku, načo piata nadviaže v rovnakom tempe a s pointou. Potom chvíľu zmiernenie... Taký je vlastne celý seriál, jak keby sa vyvýjal spolu s rokmi ktoré ubehnú. Menšia zmena nálady a zas staré koľaje. No Country for Old Men, produkcia HBO, opäť depka, opäť udalosť. Mŕtve deti, sekta, nevera, chlast a cesta k viere. A funguje to. Husté. ()

Reklama

Reklama